sPORT

Anglia kiejtette Németországot, Dovbik továbbfejelte Ukrajnát

Kedden a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében elkelt az utolsó két hely is, az angolok hazai pályán nyertek Németország ellen, és ezzel elbúcsúztatták Joachim Löwöt, míg Ukrajna a 121. percben szerzett fejesgóllal ment tovább.

Gareth Southgate csapata zsinórban negyedik mérkőzésén játszott haza pályán, a londoni Wembley-stadionban. Ráadásul ezúttal már közel 42 ezer néző foglalhatott helyet a lelátón.

A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy ezen az estén nemcsak a németek csapatkapitánya, Manuel Neuer, hanem az angolok csapatkapitánya, Harry Kane is szivárvány színű karszalagot húzott.

Harry Kane; Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

 

A németek kezdték jobban a mérkőzést, az első negyedórában nem engedték kibontakozni a hazai együttest, az ellenfél kapuját viszont nem tudták komolyan veszélyeztetni. Az első igazán nagy német helyzetre fél órát kellett várni, Timo Werner ziccerét azonban védte Jordan Pickford.

A szünet után Kai Havertz bombáját Pickford bravúrral tolta ki a léc alól. A jó kezdést gyenge folytatás követte, mindkét együttes hatástalanul járatta a labdát, a kapuk közel fél órán át nem forogtak veszélyben.

A 75. percben szép angol támadás végén Shaw gurított be a bal szélről középre, az üresen érkező Raheem Sterling (Manchester City) pedig a kapuba passzolt (1-0).

A kapott gól felébresztette a német csapatot, mely néhány perccel később egyenlíthetett volna, ám Thomas Müller óriási helyzetben, nyomában három angol játékossal a jobb kapufa mellett lőtte el a labdát. Kis túlzással Müller oda lőhette volna a labdát, ahová akarta volna…

A 86. percben a felezővonalnál labdát szerzett Anglia, majd a gyors kontra végén Grealish adott be balról remekül, Harry Kane (Tottenham Hotspur) pedig 5 méterről a kapuba bólintott (2-0).

Ezzel el is dőlt a mérkőzés és a továbbjutás sorsa. Figyelemre méltó, hogy Southgate együttese négy mérkőzésen át egyetlen gólt sem kapott, a négy angol gólból hármat Sterling szerzett. Anglia utolsó nyolc tétmérkőzésén mindössze egyetlen gólt kapott, akkor is nyertek Kane-ék. Március 31-én Jakub Moder vette be az akkor védő Nick Pope kapuját, ám végül Harry Maguire találatával Anglia 2-1-re nyert Lengyelország ellen.

Egy házzal odébb, azaz a glasgow-i Hampden Parkban Ukrajna és Svédország csapott össze

Míg a “három koronás” gárda a spanyolokkal játszott 0-0-ás döntetlen után legyőzte Szlovákiát és Lengyelországot is, addig Ukrajna egy győzelemmel és két vereséggel jutott be a legjobb 16 közé.

Fotó: Stu Forster/Getty Images

 

Andrij Sevcsenko csapata utolsóként, mint a negyedik legjobb harmadik helyezett jutott be a nyolcaddöntőbe. Magyarul a három pontos Ukrajna mindössze gólarányban múlta felül Finnországot és Szlovákiát.

A 27. percben Jarmolenko a 16-oson belül külsővel tette át a labdát a bal oldalra, az üresen lévő Olekszandr Zincsenko (Manchester City) pedig nagy erővel lőtt a kapuba, Olsen csak belekapni tudott, hárítani nem (1-0).

A több lehetőséget kidolgozó skandinávok még a szünet előtt egalizáltak a kontinensviadalon már négy találatnál járó Forsberg révén.

A 43. percben a kisebb sérülésből visszatérő Emil Forsberg (RB Leipzig) kapott labdát a 16-os előterében, 24 méterről rálőtte, a Zabarni lábán megpattanó labda pedig védhetetlenül vágódott a kapu jobb oldalába (1-1).

A második félidőben Forsberg kétszer is eltalálta az ukrán kapufát.

A ráadás első félidejében egy szabálytalanság nyomán emberelőnybe kerültek az ukránok. A 98. percben Danielson talpalt rá Beszjegyin térdére, ezért videobírós visszajátszás után a játékvezető kiállította.

A 121. percben Zincsenko bal oldali beívelése találta meg tökéletesen a csereként beállt Artyem Dovbikot (SK Dnipro-1), aki hat méterről fejjel megszerezte a továbbjutást érő találatot (2-1).

Érdekesség, hogy az A csoportból Olaszország és Svájc, a B jelű kvartettből Belgium és Dánia, a C csoportból Ukrajna (miközben Hollandia és Ausztria kiesett), a D csoportból Anglia és Csehország, míg az E csoportból csak Spanyolország jutott be a legjobb nyolc közé.

Az igazi kuriózum, hogy az úgynevezett “halálcsoportból” a címvédő Portugália, a világbajnok Franciaország és Németország sem tudott bejutni a negyeddöntőbe.

Az egyik ágon Belgium-Spanyolország vagy Olaszország-Spanyolország, míg a másik ágon Anglia-Csehország vagy Anglia-Dánia elődöntő várható.

Különleges lenne egy Olaszország-Svájc vagy egy Anglia-Csehország elődöntő ugyanis ez a két-két csapat azonos csoportban szerepelt. A taljánok 3-0-ra nyertek Svájc ellen, míg Anglia egy góllal győzött Csehország ellen.

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Anglia-Németország 2-0 (0-0)
London, Wembley Stadion, 41 937 néző, v.: Danny Makkelie (holland)
Gól: Sterling (75.), Kane (86.)
Anglia: Pickford – Walker, Maguire, Stones – Trippier, Rice (Henderson 88.), Phillips, Saka (Grealish 69.), Shaw – Kane, Sterling.
Németország: Neuer – Hummels, Rudiger, Ginter (Can 87.) – Kimmich, Kroos, Goretzka, Gosens (Sane 88.) – Havertz, Müller (Musiala 92.), Werner (Gnabry 68.)

Ukrajna-Svédország 2-1 (1-1, 1-1, 1-1) – hosszabbítás után
Glasgow, Hampden Park, … néző, v.: Daniele Orsato (olasz)
Gól: Zincsenko (27.), Dovbik (121.), illetve Forsberg (43.)
Kiállítva: Danielson (98.)
Ukrajna: Buscsan – Karavajev, Zabarni, Krivcov, Matvijenko – Szidorcsuk (Bezus, 118.), Sztepanenko (Makarenko, 95.), Zincsenko – Jarmolenko (Dovbik, 106.), Jaremcsuk (Beszjegyin, 91.; Céhankov, 101.), Saparenko (Malinovszkij, 61.)
Svédország: Olsen – Lustig (Krafth, 83.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson (Bengtsson, 83.) – S. Larsson (Claesson, 97.), Olsson (Helander, 101.), Ekdal, Forsberg – Kulusevski (Quaison, 97.), Isak (Berg, 97.)

Negyeddöntő

Július 2., péntek
18:00, Svájc – Spanyolország
21:00, Belgium – Olaszország

Július 3., szombat
18:00, Csehország – Dánia
21:00, Ukrajna – Anglia

Forrás: MTI