sPORT

Angol-magyar a Puskás Arénában

A nyári labdarúgó Európa-bajnokságon Budapesten láthattuk a francia, a portugál labdarúgó-válogatottat, majd a Puskás Arénában rendezték a Hollandia-Csehország nyolcaddöntőt is. Szeptember 2-án a kontinensbajnokság ezüstérmese, Anglia labdarúgó-válogatottja játszik Budapesten.

Vb-selejtezőn legutóbb 40 évvel ezelőtt láttuk vendégül Angliát Budapesten. 1981. június 6-án Mészöly Kálmán emlékezetes szövetségi kapitányi alakítása mellett az angolok 3-1-re nyertek a Népstadionban. Trevor Brooking kétszer vette be Katzirtz Béla kapuját, míg a végeredményt Kevin Keegan állította be büntetőből. Az egyetlen magyar gólt Garaba Imre szerezte.

Az utolsó magyar-angol tétmeccset 1983. október 12-én rendezték Budapesten, a mérkőző felek akkor a franciaországi Európa-bajnokságra selejteztek. A kispadon már a későbbi sikerkapitány Mezey György ült, ám a mieink nem tudtak gólt szerezni Anglia ellen. A vendégek részéről Glenn Hoddle, Sammy Lee és Paul Mariner vette be Kovács Attila kapuját.

Legutóbb 1999. április 28-án járt Magyarországon a "három oroszlános válogatott", akkor barátságos mérkőzésen 1-1-es döntetlent értünk el. A szövetségi kapitány, az azóta elhunyt Bicskei Bertalan volt. A vendégek Alan Shearer büntetőjével jutottak vezetéshez, majd a 77. percben szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat. Hrutka János 25 méterről, védhetetlenül tekert a kapu bal felső sarkába, az angol kapus David Seaman csak nézője volt az eseményeknek...

Hrutka János (akit a mérkőzés legjobbjának választottak): "Ketten voltunk kijelölve a szabadrúgások elvégzésére, Somogyi Józsi és én. Nem tudtuk eldönteni, melyikünk végezze el, arról az oldalról inkább ballábas játékos szokott próbálkozni. Én azonban gyorsabb voltam, nekifutottam és lőttem. Sajnos a gólt nem láttam, mert egy kicsit megcsúsztam. Csak a hatalmas kiabálásból tudtam, hogy sikerült."

Az utolsó angol-magyar mérkőzést 2010. augusztus 11-én rendezték a Wembley-stadionban. A második félidő derekán egy angol öngóllal jutottunk vezetéshez, majd Steven Gerrard duplájával fordított Anglia.

A múltidézés után térjünk vissza a mába

Pozitív lett a koronavírus-tesztje Loic Negónak, így a MOL Fehérvár FC játékosa nem csatlakozhat a világbajnoki selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott keretéhez.

A Magyar Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint Marco Rossi szövetségi kapitány Cseri Tamást, a Mezőkövesd futballistáját hívta meg az együttesbe.

A magyarok csütörtökön az Eb-döntős angolokat fogadják a Puskás Arénában, három nappal később az albánok vendégeként lépnek pályára, majd szeptember 8-án az andorraiakkal játszanak, ugyancsak otthon.

Marco Rossi; Fotó: Sebastian Widmann - UEFA/UEFA via Getty Images

 

Marco Rossi, szövetségi kapitány immár az Eb idején sérüléssel bajlódó, de már egészséges Szoboszlai Dominikre és Gazdag Dánielre is számíthat, Sallói Dániel pedig hosszú idő után kapott ismét meghívót, míg Tamás Márk első alkalommal dolgozhat majd a válogatott keretével.

A mostani keret az Eb-keretben is szerepet kapott, főként fiatal játékosokból áll, hiszen ők bizonyítottak a kontinenstornán, és a szurkolók visszajelzéseiből is egyértelmű, hogy ők is bíznak ebben a csapatban, ezekben a játékosokban – fogalmazott Marco Rossi az mlsz.hu-nak. – Mindössze két új játékos került be a keretbe, egyikük Sallói Dániel, aki hónapok óta kirobbanó formában játszik az amerikai bajnokságban: március óta 21 meccsen 11 gólt lőtt. A másik Tamás Márk, akit nagyon régóta figyelünk, és az utóbbi időszakban olyan teljesítményt nyújtott a Slask Wroclawban, hogy kiérdemelte a meghívót. A többieket az Eb óta is folyamatosan figyeltük, és mivel a kluboktól kapott mérések alapján még azok is kitűnő fizikai állapotban vannak, akik esetleg nem játszanak rendszeresen, így mindannyiukat meg tudtuk hívni.

Válogatottunkra ezúttal is három mérkőzés vár egymás után

Ezúttal is roppant nehéz feladat vár ránk, különösen az első mérkőzés tekintetében, hiszen Anglia a világ egyik legjobb csapata, Európában pedig jelenleg a második legjobb – értékelt Marco Rossi. – A nyári Európa-bajnokságon mindannyian láthattuk, hogy mire képesek. Tisztában vagyok szurkolóink felfokozott várakozásával az Anglia elleni mérkőzéssel kapcsolatban, de miközben pozitívan kell hozzáállnunk a mérkőzéshez, muszáj két lábbal a földön maradnunk! Nem szabad elfelejtenünk, hogy kik vagyunk mi, és ki az ellenfél! Ugyanakkor az egészen biztos, hogy ahogyan tettük azt a portugálok, a franciák vagy a németek ellen, az angolok ellen is úgy fogunk kimenni a pályára, hogy ami tőlünk telik, mindent megteszünk a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Ugyanez igaz Albánia ellen is, ahol sajnos a szurkolóink nem lehetnek majd velünk, ráadásul az albánok is kitűnő játékerőt képviselnek, hiszen a kezdőcsapatukból négy-öt játékos az olasz bajnokság erősebb klubjaiban szerepel. Andorra ellen pedig az lesz a legfontosabb, hogy észben tartsuk, minden ellenfelet tisztelnünk kell, és nem szabad alábecsülnünk, mert az katasztrofális eredményt szülhet.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Nyizsnij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Hajduk Split), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce), Tamás Márk (Slask Wroclaw)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Cseri Tamás (Mezőkövesd Zsóry),, Schäfer András (DAC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)
Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (al-Ittihad Kalba)

Világsztárokkal érkezik Budapestre az Eb-ezüstérmes

Gareth Southgate szövetségi kapitány 25 játékost hívott be a magyarok, az andorraiak, valamint a lengyelek elleni vb-selejtezőkre.

Gareth Southgate; Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

 

Pályára léphet a magyarok ellen a Puskás Arénában többek között Harry Kane, a Tottenham Hotspur sztárja, valamint a Manchester Unitedet erősítő Jadon Sancho, a Manchester City támadója, Raheem Sterling, illetve a Liverpool veterán középpályása, Jordan Henderson is.

Az angol szövetség honlapján olvasható közlemény szerint a keretben egy olyan játékos van, aki korábban még nem volt tagja a válogatottnak, ő Patrick Bamford, a Leeds United támadója.

Nick Pope, Trent Alexander-Arnold és Jesse Lingard kihagyta a nyári, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságot, de Southgate most újra behívta őket a nemzeti együttesbe.

Southgate szerint nagyon nehéz gólt rúgni a magyaroknak

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint nehéz gólt szerezni a magyarok ellen, ezért nehéz mérkőzésre számít a csütörtöki világbajnoki selejtezőmérkőzésen.

“A nyár folyamán a magyarok meccseit alaposan kielemeztük” – nyilatkozta a magyar szövetség (MLSZ) honlapjának az Európa-bajnoki ezüstérmes szigetországiak szakvezetője. “Tudjuk, hogy hihetetlen hangulat volt a stadionban és hogy Európa legjobb csapatai közül háromnak is roppant nehéz mérkőzése volt ellenük. Különösen Budapesten, ahol borzasztó motivált volt a csapatuk, kitűnően játszottak, komoly gondokat okoztak az ellenfeleiknek és nagyon nehéz gólt lőni a magyar csapatnak. Még amikor vereséget szenvedtek Portugália ellen, akkor is nagyon későn tudtak csak betalálni a portugálok”.

Az angolok a budapesti mérkőzés után szeptember 5-én Andorrát látják vendégül a Wembley Stadionban, majd szeptember 8-án Lengyelországban lépnek pályára. A magyarok pedig szeptember 5-én Elbasanban Albánia vendégei lesznek, míg 8-án Andorrát fogadják.

Az angol labdarúgó-válogatott kerete

Kapusok: Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley)
Védők: Trent Alexander-Arnold (FC Liverpool), Conor Coady (Wolverhampton Wanderers), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atlético Madrid), Kyle Walker (Manchester City)
Középpályások: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Jordan Henderson (FC Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds United), Declan Rice (West Ham United)
Támadók: Patrick Bamford (Leeds United), Dominic Calvert-Lewin (Everton), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City)

Vb-selejtező

Szeptember 2., csütörtök
20:45, Magyarország – Anglia

Telt ház lesz Anglia és Andorra ellen is

Minden jegy elfogyott a magyar labdarúgó-válogatott Anglia és Andorra elleni, szeptemberi világbajnoki selejtezőjére.

A kombinált, mindkét meccsre érvényes belépők értékesítése csütörtökön 10 órakor kezdődött, azokat bárki megvásárolhatta kedvezményes áron, nem volt szükséges hozzá szurkolói klubtagság vagy szurkolói kártya.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes angol válogatott szeptember 2-án, Andorra pedig szeptember 8-án lép pályára Budapesten.

A magyar együttes eddig három mérkőzést játszott a jövő évi, katari világbajnokság selejtezősorozatában: Lengyelország ellen 3-3-as döntetlent ért el házigazdaként, majd San Marinóban 3-0-ra, Andorrában pedig 4-1-re nyert.

Forrás: MLSZ/MTI