sPORT

Az MLSZ vasszigorral csapott le a Kiskőrösre

Puskás Ferencnek tulajdonítják azt a mondást, hogy “Kis pénz, kis foci; nagy pénz, nagy foci!”. De nem mindig van ez így, sajnos idehaza a nagyon sok pénz sem garantálja a nagy focit. A héten talán a mondás fordítottja, avagy reciproka történt meg, amikor egy kupamérkőzés utáni rendbontást milliós büntetéssel sújtott a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Történt, hogy augusztus 7-én a Magyar Kupa első fordulójában a megyei első osztályú Kiskőrösi LC hazai pályán fogadta az NB III-as Dabas-Gyón FC-t. Már ebbből is látszik, hogy itt osztálykülönbség volt a mérkőző felek között, így azután bravúr lett volna egy hazai győzelem.

Na, de éppen ez a szép a labdarúgásban. A pályára nem bankszámlák futnak ki, a papíron esélytelenebb és szegényebb csapat is törhet borsot egy-egy gazdag klubtulajdonos orra alá…

 

A soltvadkerti Vira Magazin részletes beszámolóval jelentkezett a mérkőzésről. A mérkőzés gyászszünettel kezdődött, amely során a kiskőrösi klub volt kapusáról és edzőjéről, a közelmúltban elhunyt Ba Jánosról „Csoriról” emlékeztek meg a sportolók és sportbarátok.

Forrás: VIRA.hu

 

Az első dabasi találat a 38. percben született, amikor egy erősen lesgyanús indítást követően a jobb oldalról belőtt labdát Molnár Marcell helyezte a kapuba (0-1). A történtek a játéktéren és a szurkolók körében is erős indulatokat váltottak ki. A 44. percben tovább növelte előnyét a vendég gárda, amikor 18 méterről Iván Milán lőtte ki a jobb felső sarkot (0-2).

A szurkolók mindkét esetben lest reklamáltak, ám Dobai János játékvezető mit sem törődött a kritikus hangokkal. Itt kell megjegyezni, hogy a profinak mondott magyar labdarúgásban, azaz az NB I-ben idén már bevezették a méregdrága VAR-rendszert, azaz a videóbírót, ami úgy kellett a magyar focinak, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

 

A politikai korrektség jegyében itt jegyezzük meg, hogy minden szlovák vándorüveges-mestertől elnézést kérünk, de hát mégis így van a mondás. A hátán táblaüveget cipelő ablakos megszokott látvány volt a XIX. század Magyarországán. “Okná robiť, okná!”; “Fenster machen!“ – kiáltozta a vándorüveges aszerint, milyen nyelvterületen járt éppen.

De térjünk vissza Kiskőrösre, ahol a második félidőben támadóbban lépett fel a hazai csapat és helyenként mezőnyfölényben játszott. A legnagyobb gól szerzési lehetőség Szedmák Roland előtt adódott, de a védőket lefutva, a kapusra vezetve a labdát, a hálóőrbe lőtte a játékszert.

A vendégek a 85. percben újabb gólt szereztek Gábor Lukács József révén (0-3), amivel lezárták a találkozót és a továbbjutás kérdését.

“A mérkőzés alatt több játékvezetői ítélet is borzolta a kedélyeket és a szurkolók közül volt olyan, aki a ténykedéssel kapcsolatos nemtetszésének adott hangot a találkozó végén. Volt olyan szurkoló, aki nem igazán tudta feldolgozni a „sporik” ítéleteit és a pályáról levonuló játékvezetők sajnos kisebb dulakodás után tudtak az öltözőbe menni, de jelentősebb atrocitásra nem került sor.”

Így számolt be a történtekről Filus Tibor helyszíni tudósító.

Füleki Antal, a Kiskőrösi LC edzője a mérkőzés után nyilatkozott:

“Bravúrra lett volna szükség ahhoz, hogy továbbjussunk a következő fordulóba. Voltak gólszerzési lehetőségeink, melyeket nem tudtunk értékesíteni, de el kell ismerni, hogy az ellenfelünknek jóval több ilyen helyzete adódott a kapu előtt. A két csapat közti különbség a játék gyorsaságában mutatkozott meg elsősorban, amelyet mi lelkesedéssel próbáltunk ellensúlyozni.”

Jóhiszeműen azt is mondhatnánk, hogy egy ilyen megyei mérkőzéshez hozzá tartozik egy kis csetepaté. A hírek szerint bántódása senkinek nem esett. Emlékszem, amikor a Magyarcsanád FC-vel a megye III-ban Ásotthalmon jártunk kis híja volt, hogy nem tört ki tömegverekedés a pályán, de a játékosok megoldották a dolgot egy kis dulakodással. Mondani sem kell a találkozó után már mindkét csapat tagjai együtt italoztak és biliárdoztak a helyi kocsmában.

 

A kiskőrösi esetnek azonban súlyos folytatása lett

Öt nappal később a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Fegyelmi Bizottság (FEB) ülésén határozat született a Kiskőrös – Dabas-Gyón Magyar Kupa-mérkőzésen történtek miatt.

A 3-0-s vendégsikerrel véget ért találkozót követően a hazai szurkolók fizikai erőszakot alkalmaztak a pályáról levonuló játékvezetőkkel szemben, miközben a rendezők semmit sem tettek a rend és a játékvezetők testi épségének biztosítása érdekében – írják.

Emiatt a FEB a Kiskőrösi Labdarúgó Club sportszervezet megyei I. osztályú férfi felnőtt nagypályás bajnokságában résztvevő csapatának mérkőzésrendezési jogát 2021. augusztus 12. napjától kezdődően hat hónapra megvonja a hazai mérkőzéseknek otthont adó sportlétesítményben.

Ez nem menti fel a sportszervezetet a mérkőzés megrendezésének kötelezettsége aló, de erre csak másik sportlétesítményben van lehetősége. A sportszervezet 30 kilométeres távolságon belül nem rendezheti meg a hazai mérkőzéseit.

A FEB a sportszervezetet 1 millió pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte

Példátlan ez a szigorú ítélet egy amatőr csapat esetében, nyílt sportpálya lévén itt természetesen nem lehetett zárt kapus mérkőzést előírni, ám a 30 kilométeres száműzetés is éppen elég nagy büntetés.

A győztes Dabas-Gyón FC a második fordulóban a Szegedi VSE-hez látogat.

Ugyanez a Fegyelmi Bizottság augusztus 5-én a Békéscsaba–Szeged NB II-es mérkőzéssel kapcsolatban a Szegedet szurkolóinak rendzavarásaiért 1.100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, a Békéscsabát szurkolóinak rendzavarásáért írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Ejnye-bejnye, micsoda különbség!

A megye I-es Kiskőrös egymilliós büntetést kapott a bíró sporttárst ért inzultus miatt, míg a Szeged egymillió százezres pénzbüntetést kapott pirotechnikai eszköz használatáért, megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálásért és egyéb rendzavarásért.

Ráadásul a szegediek viselkedését súlyosbítja, hogy ők az egyházmegye csapának a szurkolói…

Forrás: MLSZ/Vira.hu