sPORT

Bicsák Bence remek versenyzéssel hetedik

A Tokiói Nyári Olimpiai Játékok harmadik napján a férfi triatlonosok versenyében Bicsák Bence egy óriási hajrával a tizenharmadikról egészen a hetedik helyig jött fel. Új országos csúccsal ötödik helyen végzett a férfi 4X100-as gyorsváltó a Tokiói Vizes Központban.

Ám a két végeredmény előtt idézzük fel, hogy az egész nap kitűnően vívó Márton Anna lépésről-lépésre halad végső célja felé.

Márton 15-12-re verte az argentin Marija Belen Perez Maurice-t, de korántsem úgy alakult számára az ütközet, ahogy remélte. A 2015-ben világbajnoki bronzérmes vívó a decemberi országos bajnokságon térdszalagszakadást szenvedett, orvosi tanácsra azonban az a döntés született, hogy nem műtik meg, hanem az amúgy is erős combizomzatának további erősítésével igyekeznek kezelni a problémát.

Márton Anna. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Márton Anna. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ez úgy tűnt, eredményre is vezetett, a márciusi, budapesti világkupán már gond nélkül vívott, meg is nyerte a versenyt, most viszont 4-4-es állásnál megbicsaklott a bal térde és sántikálva ápolást kért. Folytatni tudta a mérkőzést, de óvatos volt, ellenfele 8-5-ös vezetésénél következett a szünet. Ezután viszont sorozatban hat tust adott, majd 14-12-re is vezetett, amikor megint felszisszent egy akciónál, végül azonban sikerült befejeznie az asszót.

Panna a következő körben a dél-koreai Csoj Szu Jeonnal találkozott a 16 között, és nagy csatában, 15-12-re nyert. Nagyon sokáig fej fej mellett haladtak riválisával, egy-két tusnál nagyobb különbség nem alakult ki közöttük, és a vége is szoros küzdelmet hozott, Márton diadalával.

A negyeddöntőben a sérült térddel versenyző Márton a mindössze 18 éves üzbég Zajnab Gyajibekovával csapott össze és 15-11-re nyert. Így a magyar kardvívó előtt megnyílt az út az éremszerzés felé…

Az első rajt hibás volt, így meg kellett ismételni, de a második startot követően már folytatódhatott a küzdelem

Bicsák Bence végig a 15-20. hely környékén úszott, míg Tóth a harmincadik pozíciót tartotta meg a táv során. A kerékpárra váltás a mezőny nagy többségének, így a két magyarnak is gond nélkül sikerült, ugyanakkor a tekerés elején valamelyest mindketten leszakadtak, Bicsák a 24., Tóth pedig egészen a 39. helyig csúszott vissza. Ennek ellenére mindketten az első csoportban tudtak maradni a kerékpározás végéig, sőt, Bicsák 30 kilométernél hajrát indított és a kilencedik pozícióban zárta a biciklizést, amellyel megteremtette magának az esélyt, hogy egy jó futással még előrébb végezzen.

 

Bicsák Bence / Forrás: Getty Image

 

A futás első 5 kilométerén Bicsák tartalékolt maradék erejével, de viszonylag szorosan az élmenők mögött maradt, majd óriási hajrával a tizenharmadikról egészen a hetedik helyig jött fel, a célba érés után pedig teljesen kimerülve rogyott a földre. Tóth a futást a 32. helyen kezdte, ezen tudott javítani még három pozíciót a célig.

Bicsák Bence az MTI-nek azt mondta, a célba érést követően annyira fáradtnak érezte magát, hogy nem is tudott semmire sem gondolni, de amikor már újra lábra állt, akkor kezdte el megérteni, milyen eredményt ért el.

“Egyszerre minden rám zúdult, nem is tudom szavakkal elmondani, hogy ez milyen érzés”

– jelentette ki könnyeivel küszködve a 25 éves sportoló, hozzátéve: “felszabadult”, és nagyon örül annak, hogy sikerült olyan eredményt elérnie triatlonban, amire Magyarország büszke lehet.

“Az elmúlt egy-másfél évben annyi szenvedésen mentünk keresztül, és sokszor eléggé nehéz volt. Idén nagyon nem találtam a formámat és nem tudtuk, hogy pontosan mi a baj, ráadásul annyira nem volt önbizalmam, hogy fogalmam sem volt róla, hogyan leszek tagja a világelitnek”

– mondta Bicsák, majd hozzátette, amikor egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy jobbra fordulnak a dolgai, akkor megsérült.

“Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni és felépülni is, de most is csak úgy tudtam rajthoz állni, hogy az orvosok megígérték, végig fogom tudni csinálni. Emiatt nem léptem vissza, pedig megfordult a fejemben a gondolat, mert nem akartam elvenni Magyarországtól a lehetőséget azért, hogy aztán fel kelljen adnom a versenyt” – fogalmazott a triatlonos, aki elárulta, az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni.

“Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meg lehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült”

– mondta Bicsák megköszönve az otthonról szurkolók támogatását.

Triatlon, férfiak, olimpiai bajnok:

Kristian Blummenfelt (Norvégia) 1:45.04 óra
2. Alex Yee (Nagy-Britannia) 11 másodperc hátrány
3. Hayden Wilde (Új-Zéland) 20 mp h.
…7. Bicsák Bence 52 mp h.
…29. Tóth Tamás 3:15 perc h.

Ötödik a 4×100 méteres férfi gyorsváltó

A magyar négyes ugyanabban az összeállításban és sorrendben várta a finálét, mint a vasárnapi előfutamot, azaz a 200 méter pillangó világbajnoka, Milák kezdett, s bár javított előző napi idején, így is 48 másodperc felett maradt, és hetedikként indította Szabó Szebasztiánt. A 25 éves győri úszó a helyezésen nem tudott javítani, viszont felzárkózott az előtte lévő stafétákra, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozta a magyar négyes két legjobbját, Bohus Richárdot és Németh Nándort. Ők parádés úszással az ötödik helyre hozták be a váltót, amely 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott.

 

4X100 gyorsváltó,Milák Kristóf, Bohus Richárd, Szabó Szebasztián, Németh Nándor, Tokió 2020 / Forrás: Magyar Úszó szövetség

 

A 2017-es, budapesti világbajnokságon felállított régi rekordon közel egy másodpercet, konkrétan 93 századot faragott a négyes, amelyből Németh és Bohus a négy évvel ezelőtti vb-bronznak is részese volt. A mostani ötödik hely értékét tovább növeli, hogy az olimpiák történetében a férfi 4×100 méteres gyorsváltóban a magyar csapat először szerepelt a döntőben.

„Ez a 48.2 nagyjából annak felel meg, amit tudok, picit elmarad a legjobbamtól, de most egyáltalán nem vagyok rákészülve a száz gyorsra, azaz nagyon örülök, hogy így sikerült. Ellentétben a tegnap estivel, amikor eléggé be voltam feszülve, most ez egy könnyed, laza úszás volt, és szerintem óriási, amit ma csináltunk így a srácokkal.”

– mondta Milák Kristóf, aki toronymagas esélyesként a délutáni programban megkezdi szereplését kedvenc számában, 200 méter pillangón.

„Szerencsére Ricsi tartott egy kis motivációs beszédet a last callban, ami sokat jelentett, mert még jobban rápörögtünk, viszont lazán tudtunk úszni. Tény, kicsit korán lőttem ki, pillanatra meg is ijedtünk, de szerencsére nem volt gond, aztán pedig mentem, ahogy tudtam… Ez a váltó, az ember odaadja a szívét, odaadja mindenét, és abból ki tud jönni egy ilyen részidő is.”

– jelentette ki Szabó Szebasztián, aki Milákkal együtt kiemelte Bohus szerepét csapatkapitányként, s elmondásuk szerint a BVSC 28 éves úszója a kvartett szíve.

„Láttam a srácokon, hogy megint kezdenek befeszülni a rajt előtt, úgyhogy tartottam nekik egy kis előadást, hogy csak élvezzék ezt az egészet… És tényleg élveztük. Ma mindenki a legjobbját adta, ami belefért, beletettünk mindent, amink volt, meg még többet is talán. Kristóf megint nagyot ment elsőre, Szebi ma utolérte a vízalatti kamerát, elképesztő volt, amit ma úszott, és óriási volt látni, ahogy jön Nándi az ostorcsapásaival, én tudtam, hogy ezekkel a rettenetes hosszú karjaival szépen lenyúlja a franciákat is. Ötödikek lettünk, megvan a csúcs, tényleg fantasztikus érzés.”

– mesélte Bohus Richárd.

Németh úgy fogalmazott, érzésre még jobb időt gondolt, de abban mind a négyen egyetértettek, hogy ez hatalmas országos csúcs, amellyel csakis elégedettek lehetnek, így nincs is bennük hiányérzet.

Férfi 4×100 méteres gyorsváltó, olimpiai bajnok:

Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Bowen Becker, Zach Apple) 3:08.97 perc
2. Olaszország (Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri, Manuel Frigo) 3:10.11
3. Ausztrália (Matthew Temple, Zac Incerti, Alexander Graham, Kyle Chalmers) 3:10.21
…5. MAGYARORSZÁG (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor) 3:11.06

Németh Nándor lemaradt a 200 gyors fináléjáról

A BVSC sportolója vasárnap az előfutamban 1:46.19 perccel megjavította egyéni legjobbját, ezt a teljesítményét azonban nem tudta megismételni hétfőn délelőtt, szinte századra pontosan egy másodperccel maradt el tőle, az 1:47.20 perces ideje pedig a 15. helyre volt elég.

A 21 éves úszó próbált erősebben kezdeni, ahogy azt egy nappal korábban ígérte, azonban ez visszaütött a táv második felére, mert az ötödik helyről visszacsúszott a hetedikre a futamában.

“Amilyen jó volt a bemelegítés, olyan rossz volt a vége. Már a harmadik ötven is nagyon fájt. Ezen az olimpián a 100-ra koncentrálunk, ezt a számot csak utólag tettük a programba, de a jövőre nézve talán jobban is feküdne nekem, viszont még fejben össze kell raknom”

– értékelt az MTI-nek Németh Nándor, aki arról számolt be, hogy ezúttal sikerült a regeneráció a másfél órával későbbi 4×100 méteres gyorsváltó döntőjére, pedig ezzel szoktak gondjai lenni.

Karakas Hedvig kiesett

A BHSE tavalyi Európa-bajnoka a lengyel Julia Kowalczykkal kezdett a Nippon Budokan csarnokban, a 23 éves ellenfél eddigi legnagyobb eredménye a 2019-es vb-bronzérem volt.

Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, a 2009-ben vb-harmadik magyar nyerte korábbi egyetlen találkozójukat, amelyre két éve került sor a tel-avivi Grand Prix-n.

Második összecsapásukon Toncs Péter tanítványa kezdeményezett többet, de nem találta a fogást ellenfelén. Másfél perc telt el az összecsapásból, amikor megint Karakas próbált indítani, de Kowalczyknak sikerült egy fejenátforgatással eldobnia őt.

 

Karakas Hedvíg / Forrás: MTI

 

A zsűri visszanézte videón az akciót, és úgy ítélte meg, hogy a magyar az oldalára esett, így a bíró vazaarit jelzett. Karakast nem sokkal később megintették kilépésért, és ment előre, de ez csak arra volt elég, hogy a lengyelt is figyelmeztesse a bíró az utolsó percben.

“Nem volt lent a két könyököm, és onnan beleforgatott, de meg kell néznem videón, pontosan hogyan történt” – mondta a mérkőzést eldöntő akcióról Karakas Hedvig. “Mindig viszonylag simán megvertem eddig, akár edzőtáborban vagy versenyen. Tudtam, hogy nem akar majd dzsúdózni, elteszi a kezét, nem értem, miért nem intették.”

Hozzátette, “beleragadt” abba, hogy a lengyel nem próbált akciót indítani, és a vazaari után már nem tudott váltani.

Kedden Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81) lép tatamira az olimpián.

Forrás: MÚSZ/MTI