sPORT

BL-döntő: Real Madrid - Liverpool párharc Párizsban

Legutóbb 2006-ban rendeztek Bajnokok Ligája döntőt a Stade de France-ban és akkor is egy angol és egy spanyol csapat szállt harcba a trófeáért. Tizenhat évvel ezelőtt az FC Barcelona 2-1-re nyert az Arsenal ellen, a győztes gólt Juliano Belletti szerezte a 81. percben.

2000-ben is a Stade de France volt a házigazda, akkor a Real Madrid 3-0-ra nyert a Valencia ellen.

Az idei döntőben a 2015-18 között zsinórban három Bajnokok Ligáját megnyerő és abszolút csúcstartó Real Madrid és 2019-es győztes Liverpool csap össze. Ráadásul a két gárda 2018-ban Kijevben éppen egymás ellen futott ki a pályára.

A négy évvel ezelőtti fináléban az első gólt Karim Benzema szerezte, majd Sadio Mané egyenlítése után Gareth Bale két találattal zárta le a döntőt (3-1). Akkor még Zinedine Zidane ült a spanyol csapat kispadján, míg liverpooli oldalon Jürgen Klopp volt a szenvedő fél.

A Liverpool egy évvel később Madridban a Tottenham Hotspur legyőzésével szerzete meg a BL-trófeát. Mohamed Salah 11-esből már a 2. percben bevette Hugo Lloris kapuját, végül a 87. percben Divock Origi állította be a 2-0-ás vvégeredményt.

Az idei sorozatban a Real Madrid eltüntette a sorozatból a PSG-t, a címvédő Chelsea-t és az újdonsült angol bajnok Manchester City-t is. Ráadásul Carlo Ancelotti a legutóbbi öt BL-mérkőzésén csak egyszer szerzett három gólnál kevesebbet. Karim Benzema mesterhármast jegyzett a PSG és a Chelsea ellen, sőt az Aranylabda várományos francia csatár két mérkőzésen három gólt szerzett a Manchseter City ellen is.

A Liverpoolnak talán könnyebb volt az útja a döntőig, igaz a kieséses szakaszban Jürgen Klopp együttese rögtön egy milánói győzelemmel kezdett az Internazionale ellen, így a visszavágón még a hazai egy gólos vereség is belefért.

Lisszabonban 3-1-es győzelemmel kezdett a Pool a Benfica ellen, majd a visszavágón Roberto Firmino duplázott, végül a portugálok döntetlenre mentették a találkozót (3-3).

Jürgen Klopp, a Liverpool edzője ráz kezet Mohamed Salah-val a Liverpool v Wolverhampton Wanderers meccs után, 2022. május 22.; Liverpool; Fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

 

Az elődöntőben hazai pályán kezdett és nyert 2-0-ra a Liverpool a Villarreal ellen. A visszavágón a spanyolok az első félidőben kiegyenlítették a párharcot, ám a második játékrész derekán megrázta magát a Liverpool. A brazil Fabinho, a csereként beállt Luis Diaz és végül Sadio Mané is bevette az argentin Rulli kapuját.

Ha már Párizs, az UEFA francia játékvezetőt jelölt ki a döntőre

Az európai szövetség (UEFA) szerdán jelölte ki Clément Turpin bírót, aki 2010 óta tagja a nemzetközi keretnek, és először fújhatja majd a sípot a sorozat fináléjában, bár 2018-ban negyedik játékvezetőként már közreműködő lehetett a már emlegetett kijevi fináléban.

Partjelzőként honfitársai, Nicolas Danos és Cyril Gringore segítik a munkáját, míg a bírói stábot további három francia és két olasz szakember alkotja.

Turpin 26 évesen a francia bajnokság legfiatalabb játékvezetője lett 2008-ban, az előző idényben ő vezette a Villarreal-Manchester United finálét az Európa-ligában.

A Bajnokok Ligájában legutóbb 1986-ban a legendás Michel Vautrot fújta a sípot. A sevillai döntőben a Steaua Bucuresti és az FC Barcelona csapott össze, végül a gólnélküli 120 perc után a románok nyerték meg a büntetőpárbajt.

Az UEFA szlovén elnöke Alexander Ceferin a finálé előtt a szlovén 24ur.com-nak nyilatkozott:

“Az elődöntőben kétségeim voltak afelől, hogy a Real Madrid kiejtheti a Manchester Cityt, főként, hogy az első mérkőzésen kikapott. Úgy tűnik, hogy a Real Madridnak kilenc élete van, mint a macskáknak. Egy nagyon tapasztalt csapatról beszélünk, de a véleményem szerint a védelmük nagyon rossz. Viszont, van egy csodálatos Karim Benzemájuk, akiről már többször is nyilatkoztam, hogy a labdarúgás történetének egyik legalulértékeltebb játékosa. Luka Modric pedig… minél öregebb, annál jobb lesz. Ugyanakkor a Liverpoolnak fiatalabb játékosai vannak, akiknek így is nagy döntős tapasztalata van, ami nagyon fontos egy ilyen meccs előtt. Egy hihetetlenül érdekes fináléra számítok.”

James Rodríguez a Liverpoolnak drukkol

Real Madrid korábbi játékosa nem a spanyol gigásznak szurkol a Bajnokok Ligája döntőjében, hanem a Liverpoolnak.

James Rodríguez nyilatkozata azért meglepő, mert a középpályás 2014 és 2020 között összesen hat esztendőt húzott le Madridban, igaz, ez idő alatt csupán 125 tétmérkőzésen jutott szóhoz, mivel rengeteget volt sérült, majd a Real két idényre kölcsönadta a Bayern Münchennek.

A kolumbiai csatár két Bajnokok Ligáját is nyert a Real Madriddal, ám a Liverpoolban játszik honfitársa és jó barátja Luis Díaz.

“Nagyszerű időszaka van a Poolnak, ráadásul ott van Luis Díaz is, szeretném, ha BL-győztes lenne. A Realt nagyon nehéz megfogni az ilyen meccseken, láthattuk ezt a negyeddöntőben, majd az elődöntőben is. Nehéz lesz. Vannak még korábbi csapattársaim Madridban, nagyon szeretem a klubot, hosszas a múltjuk az ilyen jelentős meccseket illetően, de a Liverpool képes megnehezíteni a dolgukat. Szeretném, ha Díaz bajnok lenne.”

A Liverpool csapatát sérülések sújtották, ám úgy tűnik a szombati fináléra mindenki harcra kész lesz.

Előbb Mohamed Salah és Virgil van Dijk sérült meg, ám a holland védő a Wolverhampton Wanderers elleni utolsó bajnoki mérkőzést is kihagyta, míg Salah csereként állt be Diogo Jota helyére, majd a 84. percben gólt is szerzett.

Ezen a mérkőzésen Thiago Alcantarát kellett sérülés miatt lecserélni a szünetben, ám szerdán Jürgen Klopp már biztatóan nyilatkozott a játékos állapotáról.

“Délután már edzeni fog. Ma délelőtt csinált néhány gyakorlatot, nem úgy volt tervezve, hogy azt az edzést a csapattal együtt csinálja.”

Klopp hozzátette, a múlt vasárnapi mérkőzés után nem volt túl pozitív, de jelen pillanatban úgy állnak a dolgok, hogy a héten már a csapattal fog edzeni, ami nagyon hasznos lesz a felkészülés szempontjából.

Carlo Ancelotti a Real Madrid trénere az első edző, aki 5. BL-döntőjére készülhet, az olasz edző 2003-ban és 2007-ben az AC Milannal, míg 2014-ben a Real Madriddal nyert. A 2005-ös fináléban azonban éppen a Liverpoollal szemben maradt alul. Az emlékezetes isztambuli döntőben az első félidő után a Milan 3-0-ra vezetett, ám a második játékrész derekán a Liverpool hét percen belül kiegyenlített. Végül a büntetőpárbajt az angolok nyerték meg úgy, hogy tizenegyest hibázott Serginho, Andrea Pirlo és Andrij Sevcsenko is.

Ha a Real Madrid megnyeri a döntőt, akkor Karim Benzema, Luka Modrić, Dani Carvajal, Isco és Marcelo is beéri az ötszörös BL-győztes Cristiano Ronaldót.