sPORT

Csécsei Zoltán megjavította az Ultrabalaton versenycsúcsát

Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó XV. NN Ultrabalaton futóversenyen. De nem az a lényeg! Ami néhány éve még a maraton volt a futók többsége számára, az ma már valamelyik ultra táv teljesítése. Főleg, hogy egy Ultrabalatont is lehet csapatban, váltva teljesíteni.

Csécsei Zoltán 17 óra, 54 perc és 46 másodperc alatt teljesítette a 216 kilométeres távot, s ezzel átadta a múltnak Dan Lawson rekordját: a brit 2017-ben 18 óra, 30 perc és 20 másodperc alatt futotta körbe a Balatont. A második helyen az ukrán Igor Goculiak zárt (19:37:39 óra), a harmadik pedig Drexler Gábor (19:41:50) lett. Húsz órán belül ért még célba Gáspár Péter (19:50:21).

A nőknél Patrycja Bereznowska 21:36:27 órás idővel teljesítette elsőként a távot, a lengyel versenyző nyolc férfit követően ért célba. Fél órával később megérkezett Cseke Lilla is (22:05:02). A női versenyben Tóth Éva lett a harmadik (23:15:50). Lubics Szilvia, akit alig két hete verseny közben ütött el egy autó, 24:49:55 órás idővel a negyedik helyen ért célba. Fogarasiné Veres Krisztina lett az 5. a nők között (25:04:48).

Az ismert kalandozó és extrém sportoló Rakonczay Gábor 23:41:32 órás idővel a 15. helyen végzett. Összesen 19-en érkeztek célba egy napon belül, Lukács Sándor Luky mindössze 53 másodperccel lépte át a 24 órát.

A Csécsei Team

Az egyes rajtszámot viselő Bogár János, aki egy hete a Spartathlont tolta le szintidőn belül, 30 órán belül ért célba az Ultrabalatonon. Mindezt 57 évesen!

A 2-3 tagú csapatoknál a három fős “#elkenjük” team végzett az élen a két tagú “Futunk is” előtt. A nőknél a két tagú “Szökkenő ugribugrik” megelőzte az “Anya futni ment” triót.

A nagy létszámú csapatok között a “Szolgálati agarak” nyert 13 órán belüli idővel, stílszerűen a nőknél az “Agár lányok” csapata győzött.

A “Jövőre inkább átússzuk” team a hét tagú csapatok között a “Bip-bip” és a “Gambili-gambili” mögött a harmadik helyen ért célba.

Ezek a szikár, száraz tények. Ami ennél sokkal izgalmasabb, hogy idén rekordszámú, 17 ezer futó indult el az eseményen, a mezőny Balatonfüredről rajtolva futotta körbe a magyar tengert. A több mint 300 egyéni induló mellett 1700 csapat vágott neki a távnak.

Szombaton késő este a célban folytatódott a futóparty, míg vasárnap is folyamatosan érkeztek a futók.

Lapzártáig 32 órán belül ért célba a nők versenyében 21. Balogh Ildikó és a férfiak között 93. Jeney Gábor (a képen). De még több tucatnyian róják a kilométereket.

Az Ultrabalaton zöld verseny, szelektíven gyűjtik a hulladékot, és továbbra sem használnak műanyag poharakat a frissítéshez.

Maráz Zsuzsanna második az idei Spartathlonon