sPORT

Cseh László hetedik hellyel fejezte be a pályafutását

Cseh László a 200 méter vegyes pénteki döntőjében elért hetedik hellyel fejezte be úszópályafutását a tokiói olimpián. Plagányi Zsolt szerint nem csupán egy nagyszerű úszó, hanem Magyarország egyik legnagyobb sportembere fejezte be a pályafutását a tokiói olimpián. Milák Kristóf könnyedén, a második legjobb idővel jutott a szombati fináléba 100 méter pillangón.

A 35 éves magyar versenyző – aki ebben a számban 2008-ban Pekingben ezüst-, 2012-ben Londonban bronzérmes volt – ugyanazt a taktikát választotta, mint az elődöntőben, azaz erősen kezdett pillangón és háton, így féltávnál második volt, de mellen visszaesett a hetedik helyre, mivel a lábtempóját egy kisebb sérülés hátráltatja.

 

Forrás: Getty Image

 

Az utolsó 50 méteren mindent kiadva magából úszott, maga mögött tartotta új-zélandi riválisát, és végül 1:57.68 perccel csapott a célba.

“Ébredés után elérzékenyültem, jó értelemben megérintett, hogy utoljára ugrom medencébe. Jól éreztem magam, de azt sajnálom, hogy nem lett jobb az időm. Annak azért örülök, hogy javítottam egy helyet, elvégre nyolcadikként jutottam be”

– értékelte az úszását Cseh László, akinek még a győztes kínai Vang Sun is gratulált az utolsó versenye után.

Cseh László: mindenkinek ilyen szép befejezést kívánok

“Azt viszem haza magammal Tokióból, hogy nyugodtan hagyhatom abba az úszást. Otthon a tévé előtt biztosan mérgelődnék, hogy ilyen időt én is tudtam volna úszni, és ez végigkísérte volna az életemet. Így viszont itt le tudtam zárni a pályafutásomat”

– mondta a 35 éves Cseh László. “Mindenkinek ilyen szép befejezést kívánok”.

A kétszeres világbajnok úszó a karrierjére visszagondolva kifejtette, A4-es lapnyi listát tudna írni arról, mit csinálna másképpen. Példaként említette, hogy nem tudatosította magában, mennyi sikert ért el.

“Azt sulykolták belém, hogy ha jó vagyok, az természetes, ha rossz, akkor az az én hibám” – ismertette az “örök elégedetlen” Cseh László a probléma okait.

“Az elmúlt években sokat dolgoztunk ezen. És bár most is elégedetlen vagyok az időmmel, tudok közben mosolyogni”.

A BVSC versenyzője arról is beszélt, hogy nagyszerűen érzi magát a japán fővárosban, de a lelátón szurkolva jobban izgul, mint saját futamai előtt. Konkrét élményként felelevenítette, meghatódott azon, hogy Verrasztó Dávid két sikertelen olimpiai szereplés után negyedik lett.

 

Forrás: Getty Image

 

“Egy darabig biztosan nem látnak majd a medence partján. Persze a versenyeket követni fogom, de most már azon kell gondolkodnom, hogy szeptemberben ne keljek fel hajnali ötkor” – válaszolta a jövőjét firtató kérdésre Cseh, aki elárulta, elhunyt édesapja, akivel mai napig sokat álmodik, biztosan azt tanácsolta volna, hogy korábban vonuljon vissza.

Telegdy Ádám ötödik 200 méter háton

A Kőbánya SC versenyzője pénteken is remek úszással rukkolt elő: egy napja mindössze két századdal maradt el 1:56.17 perces egyéni legjobbjától, ezúttal viszont ugyanennyivel javította meg, és az 1:56.15-ös idejével nem sokkal maradt el a negyedik helytől.

 

Forrás: Getty Image

 

A dobogóra azonban nem volt esélye, mert a győztes orosz Jevgenyij Rilov, valamint a címvédőként indult amerikai Ryan Murphy, illetve a brit Luke Greenbank kiemelkedett a mezőnyből.

“Egy olimpián csak a helyezés számít, nem az idő. Én már azzal teljesítettem a célomat, hogy fináléba kerültem, így a mai egy igazi örömúszás volt. Nagyon elégedett vagyok az ötödik hellyel” – mondta a világbajnoki hetedik helyezett Telegdy Ádám.

Burián Katalin tizedik 200 méter háton

A BVSC versenyzője sokáig jól tartotta magát, a hajrára azonban elfáradt és ötödikként csapott a célba a második elődöntős futamban. A 2:07.43 perces egyéni legjobbjától jelentősen elmaradt, 2:09.65-tel csapott a célba, és összesítésben tizedik lett.

“Tegnap még csak meg sem erőltettem magam ennél jobb időnél, most pedig a lelkemet is kiúsztam egy rosszabbért. Ezerszer úsztam már ennél jobbat reggel is, úgyhogy azt gyanítom az átállás nem sikerült tökéletesen, mert sok európai úszik a vártnál gyengébben, ebben a számban például egyetlen döntős se lesz a kontinensről”

– mondta könnyeivel küzdve Burián Katalin, aki úgy érezte, talán túl nagy volt rajta a teher, és emlékeztetett rá, másoknál többet tett abba bele, hogy végre olimpikon legyen, miután Rióról lemaradt.

Milák Kristóf döntős 100 méter pillangón

A 200 méter olimpiai bajnokánál a 100 méter gyors aranyérmese és ebben a számban nagy esélyesnek kikiáltott Caeleb Dressel bizonyult gyorsabbnak. A BHSE 21 éves úszója 50.31 másodperces olimpia rekorddal megnyerte az első futamot, a másodikban azonban jelentősen faragott az új csúcson a 49.71-gyel célba csapó Dressel.

Utóbbi futamban Szabó hetedikként végzett 51.89-cel.

“Jó volt, pedig amikor lejöttem az uszodába, fáradtnak éreztem magam. Most 23.74 másodperccel kezdtem az első ötvenet, ami lassú, a döntőben legalább 23.2 kellene. Ha ez megvan, akkor lesz esélyem, mert senki nem tud olyan második ötvenet, mint én”

– mondta az MTI-nek Milák Kristóf, aki Dressel úszását nem akarta értékelni.

“Egyáltalán nem vagyok elégedett. Erre a számra készültünk, ezért döntőt akartam úszni, de nem jött össze. Egyedül a váltóban sikerült jól a 100 gyors. A következő olimpiára csak három évet kell várni, az gyorsan eltelik, szóval folytatjuk a munkát” – értékelt Szabó Szebasztián.

A 100 méter pillangó döntőjét szombaton – közép-európai idő szerint – 3.30-kor rendezik.

Tatjana Schoenmaker világcsúccsal nyert 200 méter mellen

A 100 méteren ezüstérmes versenyző 2:18.95 perces ideje 16 századdal jobb, mint a dán Rikke Möller Pedersennek a 2013-as barcelonai világbajnokságon felállított rekordja volt.

A nők klasszikus versenyszámát, a 100 méter gyorsot az ausztrál Emma McKeon nyerte, aki Tokióban második, összességében pedig harmadik ötkarikás aranyát érdemelte ki, de az elsőt egyéniben.

A férfiaknál az orosz Jevgenyij Rilov 100 után 200 méter háton is felülmúlta a címvédő amerikai Ryan Murphyt.

Férfi 200 m hát, olimpiai bajnok:

Jevgenyij Rilov (Orosz Olimpiai Csapat) 1:53.27 perc
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.15
3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:54.72
…5. TELEGDY ÁDÁM 1:56.15

Férfi 200 m vegyes, olimpiai bajnok:

Vang Sun (Kína) 1:55.00
2. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:55.28
3. Jeremy Desplanches (Svájc) 1:56.17
…7. CSEH LÁSZLÓ 1:57.68

Női 100 m gyors, olimpiai bajnok:

Emma McKeon (Ausztrália) 51.96 mp
2. Siobhan Bernadette Haughey (Hongkong) 52.27
3. Cate Campbell (Ausztrália) 52.52

Női 200 m mell, olimpiai bajnok:

Tatjana Schoenmaker (Dél-afrikai Köztársaság) 2:18.95 – világcsúcs
2. Lilly King (Egyesült Államok) 2:19.92
3. Annie Lazor (Egyesült Államok) 2:20.84

Forrás: M4 Sport/MTI