sPORT

Dibusz: végig hittünk a pontszerzésben

Bár a Ferencváros labdarúgócsapata megszerezte a vezetést a Bayer Leverkusen ellen az Európa Ligában, ám a hazaiak fél órán belül kiegyenlítettek, majd Florian Wirtz révén a győztes gólt is megszerezték a BayArénában. A magyar válogatott kapusa szerint a Fradi ismét megmutatta, hogy egy erősebb csapat ellen is fel tudja venni a versenyt.

Jól kezdett a Ferencváros, amely egyáltalán nem illetődött meg nagy nevű ellenfelétől, és bátor játékkal rukkolt elő. A magyar bajnoki címvédő vezető gólja okozott némi meglepetést a BayArenában, de az első néhány perc alapján teljesen megérdemelt volt. 

8. perc: Nguen kapott remek indítást a bal oldalon, majd szinte az alapvonalig sprintelt a labdával, mielőtt középre passzolt volna a kapu előtt érkező Ryan Mmaeenek, aki három méterről, jobb belsővel elegánsan a kapuba passzolt (0-1).

 

Forrás: Joosep Martinson/Getty Images

 

A folytatásban is jól tartotta magát az FTC, ugyanakkor az első félidő hajrájához közeledve egyre nagyobb fölénybe került a Leverkusen, amely az utolsó 10 percre szinte teljesen beszorította a magyar együttest a kapuja elé. A nyomás góllá érett, nyolc perccel a játékrész vége előtt kiegyenlített a német csapat. 

37. perc: Egy gyorsan végigvezetett ellentámadás során a ferencvárosi védelem jobb oldalát bontotta meg hatékonyan a Leverkusen, Frimpong középre adott labdáját pedig a tizenhatosnál üresen érkező Ezequiel Palacios lőtte nagy erővel a hálóba, a labda a jobb kapufáról vágódott a kapuba (1-1).

Két perccel később a Ferencvárostól, rövidesen pedig a Leverkusentől vett el gólt a játékvezető, a magyarok találatát videobírózás után, a németekét szabálytalanság miatt azonnal érvénytelenítve.

 

Forrás: Marius Becker/dpa (Photo by Marius Becker/picture alliance via Getty Images

 

Fordulás után lendületben maradt a hazai csapat, míg budapesti zöld-fehérek a védekezésbe fektettek nagyobb energiát, veszélyeztetni pedig ellentámadásokból próbáltak. Ahogy telt az idő, úgy tűnt egyre fáradtabbnak a magyar együttes, amely ennek ellenére – ha elvétve is, de – próbálkozott újabb gólt szerezni. 

Betalálni viszont a Leverkusennek sikerült az utolsó 20 perchez érve.

69. perc: Civic adta el a labdát a Ferencváros térfelének bal oldalán, Frimpong pedig azonnal a kapu előtt helyezkedő Florian Wirtznek passzolt, aki Dibusz mellett a kapuba lőtt (2-1).

 

Forrás: Marius Becker/picture alliance via Getty Images

 

Peter Stöger: Jobbnak kell lennünk!

“A pillanatnyi teljesítmények számítanak, sajnos néhány szituációt nem úgy használtunk ki, ahogy kellett volna. Megvoltak a lehetőségeink, viszont azt is látni kell, hogy ezúttal nagyon kevés játékos foglalt helyet a padon, nem volt annyi cserelehetőségünk. Jó csapat vagyunk Magyarországon, a Leverkusen pedig jó csapat Németországban. Megpróbáltuk kijátszani az ellenfél védelmét, de hátul sok nyitott területet hagytunk és a Leverkusen egyből kihasználta a hibáinkat. Jó volt látni egyes teljesítményeket, a támadószekció is jó volt, tehát van, amivel elégedett vagyok. A 2-1 nem rossz eredmény, viszont jobbnak kell lennünk”

– kezdte Peter Stöger, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta, mit gondol arról, hogy Vécsei Bálint gólját kezezés miatt érvénytelenítették.

“Hiszek benne, hogy ellenőrizték a szituációt, de nem értem, hogyan történhetett, hogy kézre pattant a labda.”

Az osztrák szakember Vécsei Bálint teljesítményéről is elmondta véleményét.

“Bálint az előző héten is játszott a bajnokságban, örülök, hogy készen állt a mai mérkőzésre. A középpályán szervezte a játékot, ahogy a hétvégén, úgy csütörtökön is jó teljesítményt nyújtott.

Dibusz Dénes eseménydúsnak nevezte az EL-nyitányt

 “Készültünk arra, hogy nyomás alatt lesz a kapunk, ezért zártan kellett védekeznünk. Ennek egyik ellenszere, ha távoli lövésekkel próbálkoznak, a másik, ha beadásokkal. Próbáltuk a pálya közepét zárni, ez azt gondolom, hogy többnyire sikerült is. Tanulva a korábbi hibáinkból szerintem most jól besegítettek a védők és a középpályások is, agresszíven odaléptek blokkolni. Mindenki nagyon önfeláldozóan vetette bele magát a mérkőzésbe, sajnáljuk, hogy ennek ellenére sem sikerült pontot szereznünk.”

Kérdésre reagálva a kapuvédő felidézte a második hazai gólt is.

“Eladtuk a labdát, ha jól emlékszem, a labdavesztés után eléggé nyitottak voltunk, sajnos könyörtelenül kihasználták a hibánkat. Ezért is fájó a vereség, mert a második gólt mondhatni magunknak köszönhetjük. Kissé naivan megpróbáltuk őket letámadni, ezáltal kinyíltunk, így könnyedén át tudták játszani a középpályánkat, onnantól pedig kihasználták azt a minőséget és gyorsaságot, ami bennük volt a jobboldalon. Nyilván ez is egy jó lecke volt, hogy ezen a szinten minden egyes passznak, döntésnek nagy súlya van, ezek a minőségű csapatok azonnal büntetik azt, ha picit hibázol.”

Európa Liga, G csoport, 1. forduló

Bayer Leverkusen (német)-Ferencváros 2-1 (1-1)
Leverkusen, BayArena, 11 013 néző, v: Andris Treimanis (lett)
Gól: Palacios (37.), Wirtz (69.), illetve R. Mmaee (8.)
Leverkusen: Hradecky – Frimpong, Kossouonu, Tah, Sinkgraven (Hincapie, 66.) – Palacios (Aranguiz, 50.), Demirbay – Adli (Bellarabi, 67.), Wirtz (Amiri, 81.), Diaby – Alario (Schick, 66.)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Vécsei (Uzuni, 66.), Loncar (Gavric, 76.) – Nguen, Zachariassen, Zubkov (Cabraja, 86.) – R. Mmaee.

Real Betis (spanyol)-Celtic Glasgow (skót) 4-3 (2-2)
Gól:
 Miranda (32.), Juanmi (35., 53.), Iglesias (51.), illetve Ajeti (15.), Juranovic (26., 11-esből), Ralston (87.)

A csoport állása:
1. Real Betis        1  1 – –  4-3  3 pont
2. Bayer Leverkusen  1  1 – –  2-1  3 
3. Celtic Glasgow    1  – – 1  3-4  0 
4. FERENCVÁROS       1  – – 1  1-2  0

A magyar bajnoki címvédő a csoportkör második fordulójában, szeptember 30-án a spanyol Betist fogadja.

Forrás: Fradi.hu/MTI