sPORT

Egy arany- után két bronzérem a szerdai mérleg

Magyar szempontból a tokiói olimpiai játékok eddigi legeredményesebb napján vagyunk túl.

Milák Kristóf reggel 200 pillangón repesztett egy új olimpiai csúcsot, amihez és az aranyéremhez még Michael Phelps is gratulált.

Szintén reggel megkezdte a küzdelmeket a férfi kardcsapat: az Egyesült Államok legyőzése után a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András összeállítású gárda a legjobb négy között óriási csatában, 45-43-ra maradt alul az olaszokkal szemben. Közben a a cselgáncsozó Tóth Krisztián is megkezdte menetelését a Nippon Budokan arénában.

A szerdai verseny negyeddöntőjében a magyarok az amerikaiak elleni könnyed sikerrel kezdtek, majd két tussal alulmaradtak az olaszokkal szemben, míg a németek előbb magabiztosan verték az oroszokat, majd kikaptak a világbajnoki címvédő és londoni ötkarikás bajnok dél-koreaiaktól.

Forrás: Getty Image

 

A bronzmeccsre a várakozásoknak megfelelően cseréltek a magyarok, Decsi Tamást Gémesi Csanád váltotta, és a németek is módosítottak, az erdélyi születésű Szabó Mátyás helyett Richard Hübers lépett pástra.

Az első asszóban éppen ő volt Szilágyi ellenfele, akit 5-1-nél váltott Gémesi. Utóbbi küzdelmes 5-5-öt vívott a kétszeres Európa-bajnok Max Hartunggal, majd következett a világbajnok Szatmári összecsapása a csapatban világ- és Európa-bajnok Benedikt Wagnerrel. Az első kör után 15-9-re vezettek a magyarok.

Gémesi 5-2-re verte Hüberst, Szilágyi 5-4-re Wagnert, Szatmári András pedig 5-1-re Hartungot, így a záró etap előtt 30-16 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó kör aztán rendkívül küzdelmesen alakult magyar szempontból. Először Gémesi 5-4-re megverte Wagnert, majd Szatmári 6-5-re alulmaradt Hübersszel szemben, így az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi 40-26-nál vette át a stafétabotot.

Hartung volt az ellenfele, aki megpróbálta teljesíteni a lehetetlen küldetést, 6-0-lal indított, majd egészen 43-40-ig tornázta fel a csapatát. Szilágyi Áron szenvedett, de végül sikerült bevinnie két tust, majd térdre rogyott, és amikor a mérkőzésvezető végre megengedte, berohanó társaival összeölelkezve ünnepelte a páston a rég várt ötkarikás érmet.

Megnyert bronzéremről beszélnek a férfi kardválogatott tagjai

 “Jó kis játszma volt, hogy az elvesztett elődöntő után összekapjam magam. Nagy csapatmunka a mai teljesítményünk. Mindenkinek köszönjük, aki otthonról szurkolt nekünk!” – nyilatkozott Szatmári András.

A csereember Gémesi Csanád remekült szállt be a csapatba, a bronzmeccsen nagyszerűen és rendkívül koncentráltan vívott.

“A páston kívül én nagyon barátságos ember vagyok, de itt nincs helye a barátságnak. Itt gyilkolni kell, itt van egy ellenfél, akit szét kell csapni. Az utóbbi időben nekem jól megy a németek ellen, jól fel tudtam készülni belőlük és általában megvertem őket” – mondta a 34 éves gödöllői kardozó, aki első olimpiáján szerepelt.

A négy vívó közül a legfeszültebbnek Szilágyi Áron tűnt az úgynevezett vegyes zónában, bár egy apró mosolyt azért az ő arcán is fel lehetett fedezni.

“Nem nagyon tudok beszélni az utolsó asszóról. Sajnos teljesen ötlettelenül és kábán mentem fel a pástra, amit nem nagyon tudok hova tenni, mert előtte végig jól sikerült összpontosítanom. Az egész csapat dominált és uraltuk a mérkőzést, talán pont ezért történt, ami történt. Nem akartam elrontani” – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok.

Társai azt mondták, ők teljesen biztosak voltak Szilágyiban, nem volt kérdés számukra, hogy megnyeri az összecsapást.

“Az elvesztett elődöntő után kimondtuk a triviálist, hogy meg kell nyernünk a bronzérmet. Sikerült, és ennek nagyon örülünk. Ez egy megnyert bronzérem” – tette hozzá Szilágyi.

Decsi Tamás is azt mondta, hogy az egyik szeme sír az elvesztett elődöntő miatt, de a másik nevet, mert sikerült megszerezni a harmadik helyet, és megvan az olimpiai érem.

 

Forrás: Getty Image

 

“Ezért jöttünk. Titkon mindannyiunknak az aranyérem lebegett a szeme előtt, de az olimpiai érem az érem” – fogalmazott.

Bátyja, a válogatott vezetőedzője, Decsi András láthatóan meghatódott a németek elleni siker után.

“Érmet szerettünk volna szerezni, lehetőleg minél fényesebbet. Az elődöntőben nagyon közel voltunk a sikerhez, ennél talán nem is lehet közelebb lenni, és csalódottak voltunk, hogy nem vívhatunk döntőt. Ez volt a terv, de elég hamar túl kellett magunkat tenni ezen, hiszen azt a teljesítményt, amelyet a srácok az elmúlt években nyújtottak, meg kellett koronázni egy olimpiai éremmel – értékelt a szakember. – Mindent meg kellett tenni azért, hogy úgy tudjanak felállni a pástra az utolsó mérkőzésen, hogy megszerzik az érmet.”

Decsi András kiemelte: előre eltervezték, hogy Gémesi is szóhoz jut, Szilágyi befejező ember szerepét pedig úgy jellemezte, hogy ez egy felelősségteljes, nehéz pozíció.

“Hosszú évek óta ő a befejező emberünk, nálunk ez egy olyan poszt, amit ki kell érdemelni, viszont nagyon nagy felelősséggel is jár. Most olyan volt a helyzet, hogy nagyon vezettünk, így kellett befejeznie, de ilyenkor is jöhetnek olyan hullámvölgyek, amelyekből nehéz kimászni és nehéz megtörni a rossz ritmust. Szerintem ez is az ő nagyságát bizonyítja, hogy ebbe nem rokkant bele a páston, hanem képes volt fordítani egyet a keréken, és aztán győztesen levonulni” – méltatta Szilágyi Áront a szakember.

A versenyt a világbajnoki címvédő dél-koreaiak nyerték, akik a döntőben lelépték az olaszokat.

Férfi kard, csapat

Elődöntő:
Olaszország-Magyarország 45-43
Koreai Köztársaság-Németország 45-42

Bronzmérkőzés:
Magyarország-Németország 45-40

Döntő:
Koreai Köztársaság-Olaszország 45-26

Férfi kard, csapat, olimpiai bajnok:

Koreai Köztársaság (Kim Jung Hvan, Oh Szang Uk, Gu Bon Gil, Kim Jung Ho)
2. Olaszország (Luca Curatoli, Luigi Samele, Enrico Berre, Aldo Montano)
3. MAGYARORSZÁG (SZILÁGYI ÁRON, DECSI TAMÁS, SZATMÁRI ANDRÁS, GÉMESI CSANÁD)

Tóth Krisztián: az egész nap egy csoda volt

A cselgáncsozó Tóth Krisztián szerint meg kellett érnie az olimpiai éremre, sikerének titka pedig az, hogy egész nap csak magára figyelt, és nem foglalkozott a külső körülményekkel.

Az MTK versenyzője – aki júniusban bronzérmet nyert a budapesti világbajnokságon – a bronzéremért Mihail Igolnyikov ellen lépett tatamira. A kétszeres Európa-bajnok orosz dzsúdós benini, azeri és spanyol rivális legyőzésével menetelt az elődöntőig, ahol a grúz Lasa Bekauritól kikapott.

A vb-bronzzal és három Eb-éremmel is rendelkező Tóth a menekültek csapatában induló Popole Misenga elleni sikert követően a japán Mukaj Sojcsirót verte, aztán aranyponttal vereséget szenvedett a német Eduard Trippeltől. A vigaszágon a holland Noel van’t End ellen nyert, így harcolta ki a bronzmérkőzést.

Az összecsapáson a világranglistán harmadik Tóth lépett fel szokásához híven támadólag, aztán az orosz próbált akciót bemutatni. Utóbbi kezdeményezését jobban értékelte a bíró, mivel egymás után kétszer is intette a magyar cselgáncsozót.

Forrás: Getty Image

 

Az orosz átmenetileg egy vazaarit is kiharcolt, de ezt videózás után törölték. Következett az aranypontig tartó hosszabbítás, amiben Tóth egyik akcióját nézték vissza, de a küzdelem folytatódott. A ráadásból 3:28 perc telt el, amikor a 27 éves magyar versenyző sokadszorra ugrott be ellenfele alá és fogta be a bal karját, ám ezúttal addig húzta lefelé a már fáradó Igolnyikovot, hogy vazaarit értően a földre vitte!

Tóth Krisztián a magyar dzsúdósport tizedik érmét – a hatodik bronzot – szerezte ötkarikás játékokon.

“Boldog születésnapot apámnak!” – ezek voltak az első szavai a 90 kilogrammban harmadik dzsúdósnak, miután könnyeivel küszködve meg tudott szólalni. Addig edzője, Pánczél Gábor nyugtatta többek között azzal, hogy emlékeztette: elnyerte tőle a BMW motorját. Azt ígérte ugyanis, hogy megkapja, ha olimpiai érmes lesz.

Tóth Krisztán azzal kezdte, hogy számára az egész nap egy csoda volt

“Akkor is az lett volna, ha itt marad az érem, de Rio után főleg egy csoda volt a mai nap”

– fogalmazott, majd köszönetet mondott mindenkinek, elsősorban családjának és az MTK szakosztályának.

A bronzmeccsről elmondta, hidegen hagyta a “körítés”, csak magára figyelt.

“Megbeszéltük, hogy megyek előre, nem foglalkozom azzal, hogy ez éremért megy, sem azzal, hogy orosszal dzsúdózok, akit még nem tudtam legyőzni” – nyilatkozott.

Tóth Krisztiánnak volt Rióban egy elhíresült mondata, miszerint összenyomta az ötkarika. Erre most úgy reagált, hogy meg kellett érnie az olimpiai éremre.

“Aki először megcsinálja, az klasszis, én csak egy bajnok voltam Rióban”

– hangsúlyozta. Hozzátette, rengeteg minden kell egy olimpiai éremhez, többek között sok-sok verseny és rutinszerzés.

Pánczél Gábor kiemelte, a japán elleni meccs volt a legnehezebb a bronzéremig tartó menetelés során.

“A japán elleni mérkőzés volt a kritikus pont, mert egy japán dzsúdóst legyőzni mindig nagy dolog, Krisztiánnak ez ifiként sikerült utoljára. Ráadásul egy olimpián, Japánban nyerni hazai versenyző ellen – az igen. Onnantól nem volt megállás”

– mondta az edző, aki elárulta, tanítványának jót tett a játékok egyéves halasztása.

“Egy év alatt elképesztő változásokon ment keresztül, még januártól mostanáig is. Találtunk egy mentáltrénert, aki a megfelelő szavakat használta, elhitette vele, hogy bízzon magában. Maximálisan boldog vagyok” – jelentette ki Pánczél Gábor.

Huszonegy éves bajnok cselgáncsban

A mindössze 21 éves Lasa Bekauri diadalmaskodott szerdán 90 kilogrammban a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

A georgiaiak idei Európa-bajnoka a fináléban a végül bronzérmes Tóth Krisztánt a negyeddöntőben legyőző német Eduard Trippelt verte.

Férfi 90 kg, olimpiai bajnok:

Lasa Bekauri (Georgia)
2. Eduard Trippel (Németország)
3. TÓTH KRISZTIÁN és Davlat Bobonov (Üzbegisztán)

Egy góllal legyőzte a címvédő amerikaiakat a női vízilabda-válogatott

A magyar válogatott második csoportmeccsén elképesztő bravúrt végrehajtva 10-9-re legyőzte a kétszeres címvédő amerikai csapatot a tokiói olimpia női vízilabdatornán.

Az amerikaiak ezt megelőzően legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékokok fináléjában, Hollandia csapatától kaptak ki (8-9) olimpián.

Bíró Attila szerint a győzelemhez több tényező is kellett, így például az, hogy a magyarok két-három pozícióban jobbak voltak, mint ellenfelük.

 

Forrás: Getty Image

 

“Ez eddig elég ritka volt, sőt, majdnem lehetetlen, és talán a negyedik negyedben nem hitték el, hogy esetleg rossz kézről, vagy akár centerből is tudunk gólt lőni” – értékelt a kapitány, hozzátéve, hogy fontos volt felvenniük a ritmust a gyors amerikaiakkal, akiket így le tudtak követni, valamint sokszor remekül tudták lassítani a játékot.

“Nem a szűk vereségért jöttünk, hanem nyerni, mert tudtuk már a meccs előtt is, hogy a csoport második helye az amerikaiak elleni eredményen, gólkülönbségen múlik majd. Ennek a sikernek lehet örülni, de a torna hosszú, és könnyen pofára lehet esni, mert például a Kína elleni meccs semmivel sem lesz könnyebb”

– jelentette ki Bíró, és hangsúlyozta, továbbra is a negyeddöntő megnyerése a céljuk, mert akkor biztosan éremért szállhatnak majd vízbe.

Parkes Rebecca, a magyar csapat legeredményesebb játékosa és a győztes gól szerzője azt mondta, kulcsfontosságú volt, hogy a mérkőzés egésze alatt figyeltek arra, hogy ne engedjék túl nagy előnyhöz jutni a riválist.

“Csapatként nagyon jól teljesítettünk, igyekeztünk minden egyes támadóidőt teljes mértékben kihasználni, mindig megtalálni a megfelelő embert és neki passzolni a labdát” – értékelt Parkes.

Női vízilabdatorna, B csoport, 2. játéknap:

Magyarország-Egyesült Államok 10-9 (2-2, 3-3, 1-3, 4-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gól: Parkes 3, Vályi, Keszthelyi 2-2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi 1-1, illetve Musselman 3, M. Fischer, Fattal 2-2, Steffens, Seidemann 1-1.

Az orosz elleni döntetlennel kezdő magyarok pénteken közép-európai idő szerint 11.20 órakor a házigazda Japán legjobbjai ellen ugranak vízbe ismét.

Július 29., csütörtök (zárójelben a magyar idő):

CSELGÁNCS (Nippon Budokan)
11.00 (4.00): férfi 100 kg (Cirjenics Miklós) selejtező, negyeddöntő
17.00 (10.00): FÉRFI 100 KG vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzés, DÖNTŐ

EVEZÉS (Sea Forest Evezős Pálya)
11.10 (4.10): Középfutam – férfi egypár (Pétervári-Molnár Bendegúz)

KÉZILABDA (Jojogi Nemzeti Sportcsarnok)
19.30 (12.30): női csoportmérkőzés, B csoport: Magyarország-Oroszország (ROC)

SPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)
9.00 (2.00): női sportpisztoly (Major Veronika), pontlövészet, 30 lövés

TORNA (Ariake Tornaközpont)
19.50 (12.50): NŐI EGYÉNI ÖSSZETETT DÖNTŐ (Kovács Zsófia?)

ÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)
10.30 (3.30): elődöntők, döntők
10.30 (3.30): FÉRFI 800 M GYORS (d)
11.04 (4.04): férfi 200 m hát (ed) (Telegdy Ádám)
11.28 (4.28): NŐI 200 M PILLANGÓ (d) (Kapás Boglárka)
11.37 (4.37): FÉRFI 100 M GYORS (d) (Németh Nándor)
12.08 (5.08): férfi 200 m vegyes (ed) (Cseh László)
12.31 (5.31): NŐI 4X200 M GYORSVÁLTÓ (d) (Magyarország)

19.00 (12.00): előfutamok
19.22 (12.22): női 800 m gyors (Késely Ajna)
19.57 (12.57): férfi 100 m pillangó (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián)
20.09 (13.09): női 200 m hát (Hosszú Katinka)
20.13 (13.13):  női 200 m hát (Burián Katalin)
20.17 (13.17): 4×100 m mix vegyesváltó (Magyarország)

VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok):
10.50 (3.50): női tőr csapatverseny (Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida) negyeddöntő, mérkőzések az 5-8. helyért, elődöntő, mérkőzés az 5. és a 7. helyért
18.30 (11.30): bronzmérkőzés
19.55 (12.55): DÖNTŐ

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő)
12.05 (5.05): Laser Standard (Vadnai Benjamin) 7-8. futam
12.15 (5.15): Laser Radial (Érdi Mária) 7-8. futam
13.05 (6.05): női szörf (Cholnoky Sára) 10-12. futam
14.35 (7.35): Finndingi (Berecz Zsombor)

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
10.00 (3.00): férfi csoportmérkőzés, A csoport: Magyarország – Dél-afrikai Köztársaság

Forrás: M4 Sport/MTI