sPORT

Ekler Luca ötödik lett 400 méteren

Ekler Luca az ötödik helyen végzett szombaton 400 méteres síkfutásban a tokiói paralimpián. A Magyar Paralimpiai Csapat 16 éremmel (hét arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel) zárta a tokiói paralimpiát.

A T38-as kategória magyar indulója múlt szombaton negyedik lett 100 méteren, majd kedden 5,63 méteres világrekorddal nyerte meg a távolugrást. A 400 méteres távon eleve világcsúcstartóként indult, az 1:00.27 perces eddigi legjobb eredményt a lengyelországi Bydgoszczban rendezett Európa-bajnokságon futotta június elején.

Ekler Luca; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A pénteki előfutamából 1:02.17-tel harmadikként, azaz helyezéssel jutott a fináléba. Ott az előfutamok alapján szoros verseny volt várható. A zuhogó esőben rendezett fináléban hárman is az eddigi rekordon belül értek célba. Ekler a 8-as pályán 1:01.22-vel futott be. Győzött a német Lindy Ave (1:00.00), második lett az orosz Margarita Goncsarova (1:00.14), a harmadik helyen pedig a kolumbiai Darian Faisury Jimenez Sánchez (1:00.17) végzett.

A magyar atléta úgy fogalmazott a vegyes zónában, hogy nem érte meglepetés, számított rá, hogy szoros lesz a verseny.

“Az előfutamban lehetett látni, hogy nagyjából kiben mennyi van, de nyilván nem teljesen, mert aki okosan taktikázott, az nem futotta ki magát teljesen. Amikor elindultam, azt gondoltam, hogy elsőtől a hatodik helyig bárhol végezhetek”

– mondta. Hozzátette, nem igazán zavarta az eső, mert egyrészt nem volt hideg, másrészt szeret esőben futni.

Ekler arról is beszélt, hogy úgy akart lejönni a pályáról, hogy kifutotta magát.

“Ebben most ennyi volt. Ez volt a harmadik számom, nagyon sok új inger ért, elfáradtam a végére, de örülök, hogy sikerült a tegnapi időmön javítani. Ez egy jó futás volt tőlem” – vélekedett.

A korábbi világcsúcson belüli három idővel kapcsolatban megjegyezte: 

“amikor elmentek mellettem háromszáznál, vagy talán egy kicsikét korábban, éreztem, hogy ez egy baromi erős futás lesz”.   

Ekler Luca 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Ekler Luca; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A Magyar Paralimpiai Csapat 16 éremmel (hét arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel) zárta a tokiói paralimpiát. Az úszók három első és négy második hellyel fejezték be szereplésüket.

Aranyérem

Ekler Luca, távolugrás
Illés Fanni, 100 méteres mellúszás
Kiss Péter Pál, parakajak, 200 méter
Konkoly Zsófia, 100 méteres pillangóúszás
Pap Bianka, 100 méteres hátúszás
Pálos Péter, asztalitenisz
Veres Amarilla, párbajtőr

Ezüstérem

Konkoly Zsófia, 400 méteres gyorsúszás
Konkoly Zsófia, 200 méteres vegyes úszás
Osváth Richárd, tőrvívás
Pap Bianka, 400 méteres gyorsúszás
Pap Bianka, 200 méteres vegyes úszás

Bronzérem

Dávid Krisztina, 10 méteres légpisztoly
Szvitacs Alexandra, asztalitenisz
Varga Katalin, parakajak, 200 méter
Kerekesszékes női tőrcsapat (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné Mező Boglárka)

(MTI)