sPORT

Első eredmények Tokióból

A megnyitó napjának reggelén a magyarok is bemutatkoztak a tokiói olimpián: Pétervári-Molnár Bendegúz második lett az egypárevezősök első előfutamában, s ezzel bejutott a szám hétfői negyeddöntőjébe. Mindeközben férfi kardozóink túl vannak a fegyverhitelesítésen és harca készek.

A Sea Forest Evezős Pályán - amely később a gyorsasági kajak-kenu küzdelmeinek is otthont ad majd - a reggeli időpont ellenére az elmúlt napokban tapasztalt párás meleg, oldalszél és a koronavírus-járvány következtében üres lelátó fogadta a résztvevőket.

A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője - aki öt éve, Rióban 14. lett, s  másodszor vesz részt az ötkarikás játékokon - egy-egy brazil, iraki, kuvaiti, cseh és norvég riválissal csapott össze pénteken, közülük utóbbi ígérkezett a legnagyobb ellenfélnek.

 

Pétervári-Molnár Bendegúz / Forrás: Getty Image

 

Kjetil Borch Rio de Janeiróban bronzérmet szerzett kétpárban, emellett kétszeres világbajnok, s a verseny során bizonyította is klasszisát. Már a rajt után az élre állt, s végül óriási előnnyel ért elsőként a célba. A magyar evezős 500 méternél és 1000-nél is a harmadik helyen haladt brazil vetélytársa mögött, de aztán a hajrára beleerősített, és végül megelőzve a dél-amerikait, biztos másodikként végzett.

A futamból az első három jutott tovább a legjobb 24 közé, a többiek reményfutamra kényszerülnek.

"Nem volt rossz ez a pálya, bár kicsit jobban szét voltam esve, mint szoktam, jobban be is savasodtam. Ez amiatt van, hogy a szervezetem még nem teljesen állt át, a kiutazás eléggé megviselt. A negyeddöntőre jobban ki kell magam pihennem, de a továbbjutás biztosan megvolt, jól kontrolláltam a pályát." - mondta az MTI-nek a magyar sportoló.

Hozzátette: az oldalszél egy kicsit zavarta, főleg a rajtnál.

"Az edzésekhez képest nem volt hullámos a víz, de a szél rosszabb volt, mint a korábbi napokban" - fogalmazott.

Pétervári-Molnár - akinek a döntőbe jutás a célja - egyedül képviseli a magyar evezőssportot Tokióban.

Férfi egypár, előfutam:

1. Kjetil Borch (norvég) 6:54.46 p
2. Pétervári-Molnár Bendegúz 7:04.42
3. Luca Verthein Ferreira (brazil) 7:05.00

A Makuhari Messében a fegyverek már harcra készek

Túl vannak férfi kardozóink a fegyverhitelesítésen, a fegyverek, és gazdáik is harcra készek.

Makuhari Messe: az 1989-ben épült csarnok, nevéhez hasonlóan különleges. Itt rendezik például évente Japán piacvezető vásárait, a Tokyo Auto Salon-t, a Tokyo Motor Show-t és a Tokyo Game Show-t. Minden vadonatúj, minden tágas, minden plekszivel van elválasztva, minden logikus és biztonságos. Csak egy példa. A kettes számú bemelegítő termet (mindkettőben 8-8 pást található) úgy alakították ki, hogy ott csak azok készülhetnek, akik pástra lépnek. Onnan ugyanis közvetlenül a call roomba mennek, és “természetesen” a két helyiség egymásba nyílik. A versenyteremben is minden klappol és vadonatúj, a pástokról még nem került le a védőréteg, de így is látszik, hogy minden rendben lesz. Nem is beszélve a fény- és hanghatásokról…

Szilágyi Áronékat a versenyhelyszínre elkísérte a teljes vezetőség, Csampa Zsolt elnök, Tamás Henriette főtitkár, Boczkó Gábor csapatvezető, Decsi András vezetőedző, valamint Gárdos Gábor és Decsi István.

Mint kiderült,

az olimpiai megnyitó ünnepségen a zászlóvivő Mohamed Aidán kívül senki nem lesz ott a vívók közül. Az egyéni versenyek nagyon közel vannak a megnyitóhoz, és azt mindenki pontosan tudja, hogy fél napos, igen fárasztó tortúrán kell végigmenni a részvételhez. És tegyük hozzá: a megnyitó nem lesz az igazi nézők nélkül.

Decsi Tamás és Szatmári András nyilatkozott a szövetség honlapjának


Kialakítottuk az itteni életformánkat, és szerintem jól alkalmazkodtunk a körülményekhez. Csaknem egy hét után, holnap költözünk be Kitából az olimpiai faluba, attól kezdve bizonyosan minden megváltozik…

Szilágyi Áron remek állapotban érzi magát

 

Szilágyi Áron a riói olimpia döntőjében, 2016 / Forrás: Getty Image

 

Az egyéniben kétszeres címvédő kardozó még a tatai edzőtáborban kijelentette: remek állapotban érzi magát, köszönhetően annak, hogy azt a szakmai programot, amit két hónappal ezelőtt elterveztek, pontról pontra sikerült végigcsinálniuk. Kezdtek egy miskolci alapozó edzőtáborral, majd egy-egy hetet töltöttek Balatonbogláron és Ausztriában, végül következett egy kéthetes program Telkiben, és ezek között Budapesten is készülhettek egy-egy hetet.

Nem hátráltatott sérülés, ennek nagyon örülök, tehát minden adott ahhoz, hogy jó formában versenyezzek. Az egyik edzésünkre lejött Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki súgva megkérdezte, hogy “utáljátok már egymást?”. De neki is azt mondtam, hogy egyáltalán nem. Nagyon jó a csapaton belüli hangulat, összhangban vagyunk.


Hozzátette: már most érzi magán a versenydrukkot, de “ez kell, mert mégiscsak egy olimpia előtt állunk”. Az akklimatizálódásra egy hetük lesz a sportolóknak, Szilágyi tapasztalatai szerint ez elég.

Három dolog doppingol nagyon. Az egyik az, hogy már átéltem, milyen a dobogó felső fokán állni, és nagyon visszavágyom. A másik, hogy én lehetek az első férfi kardvívó, aki háromszoros egyéni olimpiai bajnok. A harmadik pedig a csapat, hogy a kvartettel is megmutathatjuk, hogy mit tudunk, és Peking után újra versenyezhetünk együtt is. Ez plusz motivációt, erőt ad a mindennapokban.

 

 

(MTI)