sPORT

EURO-2020: Coming home helyett coming Rome

Az olasz labdarúgó-válogatott a londoni Wembley-stadionban hátrányból egyenlített ki, majd a kétszer 15 perces hosszabbítása után Roberto Mancini csapata nyerte meg a büntetőpárbajt. Így az 1966-ban hazai pályán világbajnok Anglia ismét trófea nélkül maradt, míg a Squadra Azzurra viheti haza Rómába az Európa-bajnokság kupáját.

Villámgyors góllal indult a finálé!

A 2. percben Harry Kane indított el villámgyors angol támadást középen, a jobb oldalon felfutó Kieran Trippier tökéletesen ívelt a hosszú oldalra, ahol Luke Shaw (Manchester United) érkezett, a balhátvéd pedig “dropból”, védhetetlenül bombázott a rövid sarokba (0-1).

Az olaszok bő húsz perc után átvették a játék irányítását, rengeteg apró passzal próbálták felépíteni támadásaikat, de a visszahúzódó és betömörülő angolok kiválóan védekeztek.

Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

 

A fordulást követően sem változott a játék képe

Az olaszok sokkal többet birtokolták a labdát, és főként Federico Chiesa révén egyre veszélyesebbé váltak, az angolok pedig csak egy-egy szögletnél kerültek a rivális kapujának a közelébe.

A 67. percben a jobbról érkező olasz szögletet megcsúsztatták a rövid saroknál, az érkező Giorgio Chiellinit ugyan lerántották, de Marco Verratti így is közelről fejelhetett. Jordan Pickford hatalmas bravúrral a kapufára tolta a labdát, majd Leonardo Bonucci (Juventus) a gólvonalról az üres kapuba passzolt (1-1).

A hosszabbításban az olaszok tűntek fáradtabbnak, a friss angol cserék felpörgették a ritmust, de az eredmény nem változott, így az Eb-k történetében másodszor, 1976 után a 11-esek döntöttek a trófeáról.

Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

 

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya Jadon Sancho és Marcus Rashford személyében két játékost is közvetlenül ezt megelőzően küldött pályára, de mindketten hibáztak, ahogyan Bukayo Saka is, az olaszok hőse így a 22 éves kapus, Gianluigi Donnarumma lett.

Utóbbit választották az Eb legjobbjává, míg Bonucci a döntő legértékesebb játékosa lett

38 évvel, 11 hónappal és 25 nappal a madridi világbajnoki döntő megnyerése után Olaszország ezúttal július 11-én Londonban nyert Európa-bajnokságot.

Olaszország 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja. Az olasz válogatott immár 34 mérkőzés óta veretlen, folytatva ezzel története legjobb sorozatát.

Labdarúgó Európa-bajnokság, döntő:

Olaszország-Anglia 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – 11-esekkel: 3-2
London, Wembley Stadion, 67 173 néző. Vezette: Björn Kuipers (holland)
Gól: Bonucci (67.), illetve Shaw (2.)
Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (Berardi, 55.), Insigne (Belotti, 91.)
Anglia: Pickford – Trippier (Saka, 70.), Walker (Sancho, 120.), Stones, Maguire, Shaw – Rice (Henderson, 74., Rashford, 120.), Phillips, Mount (Grealish, 99.) – Kane, Sterling.

Di María góljával Argentína nyerte a Copa Américát

A legutóbbi négy Copa América döntőjét elveszítő Argentína ezúttal a hazai pályán játszó Brazília otthonában nyert egy góllal.

Fotó: Alexandre Schneider/Getty Images

 

A mérkőzés egyetlen gólja a 21. percben született, amikor Rodrigo De Paul a saját térfeléről indította Ángel Di Maríát, aki elhúzta a labdát a balhátvéd Renan Lodi mellett, majd a tizenhatoson belülre érve Ederson Moraes kapus fölött a hálóba emelt.

A házigazdáknak 13, az argentinoknak 6 lövésük volt, de a kaput mindkét csapat kétszer találta el.

A brazilok 107 év alatt mindössze másodszor kaptak ki tétmérkőzésen a Maracana Stadionban, ez először az 1950-es világbajnokság döntőjében fordult elő velük, amikor Uruguay 2-1-re győzött a legendás Rio de Janeiró-i arénában.

Copa América, döntő:

Argentína-Brazília 1-0 (1-0)
Gól: Ángel Di María (21.)

Forrás: MTI