sPORT

EURO-2020: Ki nevet a végén? - Maradtak 16-an!

A 24 csapatos labdarúgó Európa-bajnokság érdekes lebonyolítási rendje szerint a csoportkörben lejátszott 36 mérkőzés után mindössze nyolc csapat esett ki, maradtak 16-an.

A hat csoport harmadik közül Finnország és Szlovákia rosszabb gólaránya miatt járt pórul, a nevető harmadik volt Ukrajna, hiszen Andrij Sevcsenko csapata a finnekhez és a szlovákokhoz hasonlóan 3 ponttal zárt a harmadik helyen, ám 4-5-ös gólarányával mégis jobbnak bizonyult riválisainál.

Fotó: Matthew Lewis - UEFA/UEFA via Getty Images

 

Az összeurópai lebonyolítási rendszer furcsa fintora, hogy a nyolcaddöntőben az előre meghatározott séma szerint jöttek létre a párosítások. Eddig rendben is van a dolog, ám a helyszínek és a csapatok így nehezen passzolnak össze.

Nézzük csak: Hollandia Budapestre jön játszani, miközben Amszterdam látja vendégül a Wales-Dánia találkozót. Az már több, mint vicces, hiszen Koppenhágában is lesz nyolcaddöntő, de nem a dánokkal, hanem a horvát és a spanyol válogatott részvételével. És akkor kik játszanak Sevillában? Hát persze, hogy Belgium és Portugália. Egyedül az angol labdarúgó-válogatott tudott hazai pályán, a Wembley-stadionban maradni, ők Németországot látják vendégül.

Ha csak a csoportmérkőzések lezárása után döntöttek volna a nyolcaddöntők helyszíneiről, akkor Amszterdamba kerülhetett volna a holland-cseh mérkőzés, Sevillába a horvát-spanyol összecsapás, míg Koppenhágában rendezhették volna meg a Wales-Dánia találkozót.

De az UEFA fura urai másként döntöttek…

Magyar szempontból az élet furcsa fintora lett volna, ha Marco Rossi együttese a harmadik helyről továbbjutott volna. Ez esetben a nyolcaddöntőben ismét létrejött volna a Belgium-Magyarország meccs, ami öt évvel ezelőtt Tolouse-ban 4-0-ás belga sikerrel ért véget.

Először nézzük a hétvége párosításait

A nyolcaddöntők sorát Amszterdamban a Wales-Dánia mérkőzés kezdi, az A és a B csoport második helyezettje először az 1966-os labdarúgó-világbajnokság selejtezőjében futott össze. A 2000-es Európa-bajnokság selejtezőjében Wales Koppenhágában nyert 2-1-re, míg Dánia Jon-Dahl Tomasson és Stig Tøfting egy-egy találatával győzött Liverpoolban. Az Eb-re egyik gárda sem jutott ki, igaz a dánokat mindössze egyetlen gól választotta el a továbbjutástól. Legutóbb a Nemzetek Ligájában Dánia kétszer is legyőzte Walest.

A szombati mérkőzésen Dánia tűnik erősebbnek és esélyesebbnek. Visszatérve a helyszínre, Andreas Christensen a dán válogatott védője csalódott, amiért csapatának el kell hagynia a Parken-stadiont. A Chelsea játékosa szerint odahaza minden egyes dán zászlóra, a szurkolók támogatására szüksége volt csapatának. “Mindent láttunk, mindent éreztünk Koppenhágában. És ez nagyon sokat jelentett nekünk.”

Andreas Christensen; Fotó: Stuart Franklin/Getty Images

 

Kieffer Moore szerint karrierje legfontosabb mérkőzéséhez érkezett. “Megnéztünk egy összeállítást a dánok játékáról. Tudjuk, hogy mi a dolgunk, hogyan kell ellenük játszanunk. Ezt gyakoroljuk már napok óta” – fogalmazott Moore.

Szombat este Londonban Olaszország “fogadja” Ausztriát

Az olaszok veretlenségi sorozata immár harminc mérkőzést számlál és 2018 szeptembere óta tart, ez pedig legutóbb az 1930-as évek olasz csapatának sikerült. Roberto Mancini szövetségi kapitány tanítványai ráadásul sorozatban 11 győzelemnél járnak, és ezeken a meccseken még gólt sem kaptak.

Olaszország Dániához hasonlóan el kellett, hogy hagyja a hazai pályát, így a római Stadio Olimpico helyett a Wembley-stadionban kell “hazai pályán” játszaniuk. A két gárda legutóbb három világbajnokságon játszott egymás ellen tétmérkőzésen. 1978-ben Paolo Rossi, míg 1990-ben Salvatore ‘Toto’ Schilacci egy-egy góljával nyertek a taljánok. Az 1998-as világbajnokságon a párizsi Saint-Denis-ben Christian Vieri és Roberto Baggio is bevette Toni Polster kapuját.

Giovanni Di Lorenzo szerint nehéz mérkőzés vár rájuk Londonban, ám a Napoli hátvédje szerint ők tisztában vannak a céljaikkal. “Egy pozitív légkör veszi körbe a csapatot, ezt kell erősítenünk. Mi Olaszország vagyunk, mindig úgy futunk ki a pályára, hogy ma győzni fogunk!”

Fotó: Claudio Villa/Getty Images

 

Florian Grillitsch, az 1899 Hoffenheim középpályása Ciro Imobile veszélyességét emelte ki. “Látjuk, hogy a Lazióban gyilkos gólösztöne van. Nekünk nagyon jól kell ellene védekeznünk, végig koncentrálnunk kell, de azt hiszem ezt meg tudja oldani az osztrák védelem.”

Marco Verratti kiemelte, hogy nem lesz könnyű mérkőzés Ausztria ellen. “Szerdán néztük a német-magyar mérkőzést, a Nationalelf tíz percig kiesésre állt. Ezek a csapatok (itt Magyarországra és Ausztriára gondolt Verratti) a végsőkig harcolnak, de nekünk folytatnunk kell a megkezdett utat és a saját játékunkat kell játszanunk.”

Hollandia-Csehország a Puskás Arénában

Vasárnap este egy nyolcaddöntővel búcsúzik a 2020-as Európa-bajnokságtól Budapest. A két magyar találkozó és a remekbe szabott francia-portugál összecsapás után Hollandia és Csehország játszik egymás ellen a Puskás Arénában.

A 2000-es Európa-bajnokságon a mostani szövetségi kapitány, Frank de Boer a 89. percben értékesített büntetőjével nyertek a hollandok. Legutóbb a 2016-os Eb selejtezőjében Csehország kétszer is legyőzte Hollandiát. A prágai 2-1 után az amszterdami visszavágón Pavel Kadeřábek és Josef Šural találatai után hiába állították ki a cseh Marek Suchý-t, a hollandok így sem tudtak kiegyenlíteni. Robin van Persie öngólja után Klaas-Jan Huntelaar és van Persie is bevette a cseh kaput (3-2).

A csehek Patrik Schick három találatával csípték el a D csoport harmadik helyét és bizakodva érkeztek Budapestre.

A címvédő Portugália túlélte a halálcsoportot, Cristiano Ronaldóék csütörtökön még az Illovszky Rudolf-stadionban edzettek. A Belgium-Portugália találkozó vasárnap este Sevillában játsszák le. A belga kapuba 270 perc alatt mindössze a dán Yussuf Poulsennek sikerült betalálnia.

Legutóbb a 2008-as Eb selejtezőjében Portugália kétszer is legyőzte Belgiumot. Lisszaboonban Cristiano Ronaldo duplája mellett Nuno Gomes és Ricardo Quaresma is bevette Stij Stojnen kapuját. Brüsszelben Nani és Hélder Postiga volt eredményes.

Amúgy eddig Belgium és Olaszország játéka volt meggyőző annyira, hogy mindkét csapat esélyes lehetne a döntőbe jutásra. Ám ez nem lehetséges, ugyanis amennyiben mindkét gárda győz a nyolcaddöntőben, akkor a legjobb nyolc között éppen egymás ellen játszanak majd Bakuban.

Folytatás hétfő reggel a további négy nyolcaddöntő ismertetésével!

A nyolcaddöntő programja

Június 26.:
Wales-Dánia, Amszterdam 18.00
Olaszország-Ausztria, London 21.00

Június 27.:
Hollandia-Csehország, Budapest 18.00
Belgium-Portugália, Sevilla 21.00

Június 28.:
Horvátország-Spanyolország, Koppenhága 18.00
Franciaország-Svájc, Bukarest 21.00

Június 29.:
Anglia-Németország, London 18.00
Svédország-Ukrajna, Glasgow 21.00