sPORT

EURO-2020: Ki nevet a végén még?

Miközben négy ország válogatottja a labdarúgó Európa-bajnokságon már bejutott a legjobb nyolc közé, további négy hely még kiadó. A nyolcaddöntők fele után azt is mondhatnánk a népszerű mozis “filmsorozat” címét plagizálva, hogy “Nicsak, ki beszél még!”, avagy “Ki nevet a végén még?”

Izgalom lesz bőven, hiszen a pokoli erős ágról a francia, horvát, spanyol trióból csak egyik ország csapata juthat be az elődöntőbe.

De nézzük sorban, mit hoz a nyolcaddöntők második fele.

Hétfőn kora este a koppenhágai Parken-stadionban Horvátország és Spanyolország csap össze. A horvátok egy vereség és egy döntetlen után Skóciát győzték le 3-1-re, míg a spanyolok két döntetlen után ütötték ki Szlovákiát.

A legutóbbi két Európa-bajnokságon is volt horvát-spanyol mérkőzés; 2012-ben Gdanskban Jesus Navas egyetlen találatával nyert Spanyolország, míg négy évvel később Bordeaux-ban 2-1-re győzött Horvátország. Ez utóbbi találkozón Alvaro Morata szerzett vezetést, ám még az első játékrész végén Nikola Kalinic kiegyenlített. Végül a 88. percben Ivan Perisic szerzett győztes gólt, a horvátok középpályása megfertőződött koronavírussal, így az Internazionale játékosa ma este nem léphet pályára.

A két ország egymás elleni mérkőzéseinek krónikájához tartozik, hogy a Nemzetek Ligájában is összefutottak egymással.

2018 szeptemberében Spanyolország egy 6-0-ás csapást mért a horvátokra Elchében,

a találkozón a válogatottban első gólját szerző Marco Asensio kiosztott egy-egy gólpasszt Rodrigónak, Sergio Ramosnak és Iscónak is.

 

 

Asensio 2019 nyarán az Arsenal elleni felkészülési mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést, keresztszalag-szakadása után 11 hónappal lépett ismét pályára a Real Madridban. Asensio pechjére végül Luis Enrique, spanyol szövetségi kapitány egyetlen játékost sem hívott be a Real Madridból, így ő is hoppon maradt.

Visszatérve a Nemzetek Ligájára,

13 hónappal később a zágrábi visszavágón Horvátország 3-2-re nyert Spanyolország ellen.

Tin Jedvaj kétszer vette be David De Gea kapuját.

A szlovákok elleni nagyarányú győzelem után Luis Enrique figyelmeztette a csapatot, hogy még nincs itt az ideje pezsgőt bontani, a dugót dugják még vissza az üvegbe.

Szintén ezen az ágon rendezik hétfő este Bukarestben a Franciaország-Svájc mérkőzést

A világbajnoki címvédő Franciaország ezen az Európa-bajnokságon győzelemmel kezdett Münchenben, ám a folytatásban Benzemáék nem tudták legyőzni Magyarországot és Portugáliát sem. Mindkét találkozót a Puskás Arénában rendezték meg. Svájc 1-1-es döntetlent játszott Walesszel, majd 3-0-ra kikapott Olaszországtól. Zárásként Seferovicék 3-1-re nyertek Törökország ellen.

A 2004-es Európa-bajnokságon Franciaország 3-1-re nyert Svájc ellen, Zinedine Zidane találata után Thierry Henry kétszer vette be Murat Yakin kapuját. A két ország válogatottja a 2006-os vébén és a 2016-os Eb-n is 0-0-ás döntetlent játszott egymással. A két találkozó között, a 2014-es világbajnokságon a gallok 5-2-re nyertek; Karim Benzema két gólpasszt és egy gólt, míg Olivier Giroud egy gólpasszt és egy gólt jegyzett.

 

 

A svájci csapatkapitány Granit Xhaka szerint Franciaország ellen 120 százalékos teljesítményre lesz szüksége az alpesi gárdának.

Kedden este hatkor következik az angol-német örökrangadó a Wembley-stadionban

A hazai pályán játszó angolok úgy jutottak be a legjobb 16 közé, hogy három mérkőzésen, 270 perc alatt egyetlen gól sem kaptak, igaz ők is csak kettőt lőttek. Mindkét találatot Raheem Sterling szerezte.

Az örök rivális Németország sem dicsekedhet, hiszen a franciáktól elszenvedett vereség után a Nationalelf legyőzte Portugáliát, ám nem bírt Magyarországgal. A három mérkőzésen bekapott öt gól intő jel lehet Joachim Löw együttesének.

Anglia és Németország legutóbbi Európa-bajnoki mérkőzésén 1996-ban, a londoni Wembley-stadionban az idén elhunyt Puhl Sándor fújta a sípot. A kontinensviadal elődöntőjében Alan Shearer már a 3. percben bevette Andreas Köpke kapuját, majd negyedórán belül Stefan Kuntz egyenlített ki, majd 104 percen keresztül nem született újabb találat. A büntetőpárbaj végén az a Gareth Southgate hibázott, aki jelenleg az angolok szövetségi kapitánya.

Négy évvel később ismét Shearer volt eredményes a németek ellen, ám később a románoktól elszenvedett vereség után az angolok utazhattak haza.

 

 

Anglia és Németország legutolsó tétmérkőzésén, 11 évvel ezelőtt Dél-Afrikában 4-1-re nyert a Nationalelf. Miroslav Klose és Lukas Podolski egy-egy találata után még Matthew Upson szépített, ám a második félidő derekán Thomas Müller duplája megpecsételte a “három oroszlánosok” sorsát. A negyeddöntőbe jutott németek később Spanyolország ellen véreztek el.

Az idei Európa-bajnokságon a nyolcaddöntők sorát a Svédország-Ukrajna találkozó zárja. A svédek a csoportból egy döntetlennel és két győzelemmel, míg az ukránok egy győzelemmel és két vereséggel jutottak tovább.

A két gárda kilenc évvel ezelőtt Kijevben csapott össze, a svédek legendás játékosa Zlatan Ibrahimovic az 52. percben vette be Andrij Pjatov kapuját, ám Andrij Sevcsenko duplájával hat percen belül fordított Ukrajna. Rossz hír az ukrán szurkolóknak, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány Sevcsenko kedd este nem tud beszállni a játékba a glasgow-i Hampden Parkban.

Labdarúgás Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Június 28., hétfő

18:00, Horvátország – Spanyolország
21:00, Franciaország – Svájc

Június 29., kedd

18:00, Anglia – Németország
21:00, Svédország – Ukrajna

Negyeddöntő

Július 2., péntek
21:00, Belgium – Olaszország

Július 3., szombat
18:00, Csehország – Dánia