sPORT

Ezüstérmes a párbajtőröző Siklósi Gergely

Szilágyi Áron szombati aranyérme után vasárnap a párbajtőröző Siklósi Gergely nagyszerű vívással egészen a döntőig menetelt. Pupp Réka ötödik lett a cselgáncsozók 52 kilogrammos súlycsoportjában. Németh Nándor a 12. legjobb idővel bejutott az elődöntőbe 200 méter gyorson a tokiói olimpia úszóversenyén. Döntős a 4×100 méteres magyar férfi gyorsváltó.

Siklósi Gergely egész nap felszabadultan vívott a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában, a kínai Tung Csao 15-9-es, a marokkói Husszam Elkord és a címvédő dél-koreai Park Szang Jung 15-13-as legyőzése után az elődöntőben magabiztosan, 15-10-re verte az olasz Andrea Santarellit. A jelentős nemzetközi eredménnyel nem rendelkező, 24 éves párizsi rivális először a venezuelai Limardo Gascont (15-12), majd a holland Verwijlent (15-11) és az orosz Szergej Bidát (15-12), a legjobb négy között pedig az ukrán Igor Reizlint (15-10) győzte le.

A döntő közjátékkal kezdődött: meghibásodott a pást eredményjelzője

Siklósi Gergely és a francia Romain Cannone hosszú percekig várta, hogy végre elrajtolhasson a küzdelem, amíg végre megjavították a berendezést.

 

Siklósi Gergely / Forrás: Getty Image

 

A várakozás Siklósit zavarta meg jobban, nála jóval alacsonyabb ellenfele kétszer is gyorsan eltalálta őt, de aztán az első három perc vége előtt egy parádés tussal 4-4-re egyenlített. A folytatásban a vezetést is sikerült átvennie, de mint később kiderült, 6-5-nél volt utoljára nála az előny. Cannone az esélytelenek nyugalmával vívott, mégpedig nagyon jól, 10-8 után állva hagyta riválisát, és szinte pillanatok alatt a végső győzelem kapujába került. 14-9-ről indult az utolsó három perc, amely azonban már nem pergett le, mert a francia bevitte a győztes találatot is.

Siklósi csalódottan gratulált ellenfelének, de edzője, Dancsházy-Nagy Tamás azonnal megölelte őt, jelezve, hogy a vereség ellenére nagy eredményt ért el.

A tapolcai születésű versenyző a kardozó Szilágyi Áron szombati győzelme után a tokiói magyar küldöttség második dobogós helyét szerezte.

Öt éve Imre Géza második lett a párbajtőrözők versenyében, magyar győztesig azonban egészen az 1972-es müncheni játékokig kell visszamenni, akkor Fenyvesi Csaba nyerte a fegyvernem egyéni versenyét.

A magyar vívó az eredményhirdetésnél Schmitt Páltól, a Nemzet Sportolójától, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőtől, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától vehette át az ezüstérmet.

“Röpke két-három másodpercig csalódott voltam, nem jó érzés kikapni, de maga a verseny jól sikerült” – nyilatkozott az éremátadás után Siklósi Gergely.

“Az utolsó asszóban hibáztam, de vitathatatlan, hogy az ellenfelem nagyon jó volt. Számítottam rá, hogy nehéz asszó lesz, de a sport ilyen. Nagyon szép lett volna, ha a vb-arany után olimpiai aranyat is nyerek, de így legalább marad motiváció, és nyomhatjuk tovább. Nagyon örülök az ezüstéremnek!”

Beszélt arról a pillanatról is, amikor az edzője a nyakába borult, mint mondta, a szakember akkor még szomorú volt, de később, amikor megkérdezte tőle, előre aláírta volna-e az ezüstöt, úgy válaszolt, hogy igen.

“És ne felejtsük el, hogy én jobban teljesítettem az első olimpiámon, mint Szilágyi Áron és ez tök jó dolog” – tette hozzá viccesen arra utalva, hogy a szombat óta háromszoros olimpiai bajnok kardvívó 2008-ban, ötkarikás debütálásakor 15. lett egyéniben.

“A következő olimpia rövid időn belül lesz, nemcsak egyéniben, hanem csapatban is szeretnék ott lenni 2024-ben, Párizsban” – hangsúlyozta.

Siklósi Gergely megemlékezett nevelőedzőjéről, a 2017-ben elhunyt, hatszoros világbajnok, olimpiai bronzérmes Szalay Gyöngyiről is. Úgy fogalmazott: a néhai szakember biztosan büszke most rá, de ő aranyérmet érdemel, ezért a jövőben is azért fog dolgozni, hogy olimpiai aranyérmet mutathasson majd neki.

“A világbajnoki aranyat megmutattam, még egy olimpiai arany kell”

Férfi párbajtőr, egyéni, olimpiai bajnok:

Romain Cannone (Franciaország)
2. SIKLÓSI GERGELY (MAGYARORSZÁG)
3. Igor Reizlin (Ukrajna)

A cselgáncsozó Pupp Réka ötödik

Az Atomerőmű SE idei Eb-bronzérmese két győzelem után kikapott a negyeddöntőben a svájci Fabienne Kochertől, majd a dél-koreai Park Da Szolt verte, így következhetett a harmadik helyért a tekintélyes eredménylistával rendelkező Odette Giuffrida. Az olasz dzsúdós ezüstérmes volt Rióban, tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, idén pedig második lett, de több Grand Slam-, és Grand Prix-győzelemmel is büszkélkedhet.

Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, eddigi egyetlen találkozójukat a 26 éves rivális nyerte az idei Eb-n.

 

Pupp Réka és Odette Giuffrida / Forrás: Getty Image

 

Második összecsapásuk elején Pupp Réka tűnt aktívabbnak, de aztán egy percen belül kétszer is az olasz próbált dobást indítani, majd újra, ennek következtében a magyar versenyzőt intette a bíró. A folytatásban is Giuffrida kezdeményezett, majd Pupp Réka is, ám végül értékelhető akció nélkül telt el a négy perc.

Az aranypontig tartó ráadásból fél perc telt el, amikor az olasz ippont érően a földre csavarta Puppot, és nyert

“A sorsolás után megpróbáltam úgy felfogni, hogy ez egy nagy lehetőség, az olimpiai címvédől kezdeni, egy nagy skalpot megszerezni, és végig arra gondoltam, hogy meg kéne verni” – nyilatkozott a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa a nap első meccsére és egész napos teljesítményére utalva. Hozzátette, amit tudott, beletett a bronzmérkőzésbe is, de a végén nem tudott kiforogni ellenfele dobásából.

“Most még van bennem csalódottság, de olimpiai újoncként egy ötödik hely nem rossz. Mindig bíztam az edzőmben, de egy jó eredmény azért jól jön visszaigazolásként” – mondta. “Mentálisan sikerült megerősödnöm az utóbbi időben, ettől kinyílt a dzsúdóm. Elkezdtünk szakemberrel dolgozni, ami nem csak beszélgetést, hanem feladatokat jelent, és ennek köszönhető, hogy csak magammal foglalkozom a meccsek  előtt, nem pedig azzal, hogy mi lesz, vagy mit várnak tőlem.”

A hét magyar cselgáncsozó közül hétfőn Karakas Hedvig (57 kg) lép tatamira Tokióban.

Németh Nándor elődöntős 200 méter gyorson

A 21 éves Németh Nándor 1:46.19 perces idejével eddigi egyéni legjobbját pontosan hat tizeddel javította meg, ennek ellenére a BVSC-s versenyző azt fejtegette, miben kell még javulnia, hogy elérje a kitűzött célját:

“Az elején még gyorsabbnak kell lennem, hogy elérjem az 1:45 perces időt, amelyet meg akartam úszni”.

Kozma Dominik ezzel szemben legjobbjától (1:45.54) messze elmaradva 1:48.87 perccel a 28. helyen fejezte be a versenyt.

“Öregszem. Fejben már nem megy. Amikor az ifi Eb-n 1:45-ös időt úsznak, akkor azért elgondolkodik az ember. Egész évben az volt, ami most, csak 150-ig bírtam. Fiatalon még akarja az ember azt a fájdalmat, most már inkább rettegek tőle, ez fejben dől el. Ezt jelenti a kor” – fogalmazott a 30 esztendős Kozma.

Döntős a 4×100 méteres magyar férfi gyorsváltó

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándorösszetételű négyes 3:12.73 perces idejével a hatodik helyen került a fináléba.

“Kicsit furcsán érzem magam, általában a nagy versenyeken az első úszás mindig jól sül el, jó ritmusban szokott kijönni belőlem a feszkó. Most pont az ellenkezője történt, nagyon nem éreztem jónak ezt az egészet, sokkal közelebb akartam jönni a legjobbamhoz, ennél sokkal gyorsabbnak kell lennem. És úgy gondolom, leszek is, mert én jobban tudok reggel úszni, mint a többség, és ezt szeretném holnap megmutatni.”

– értékelt Milák Kristóf, a 200 méter pillangó világbajnoka.

Szabó Szebasztián úgy vélekedett, neki óvatosabban kellene kezdenie, mert a végére elfáradt.

„Nekem figyelnem kell holnap, mert egy kicsit jobban elkezdtem, mint kellett volna, vitt a szívem. (Milák K. balról: „Elkezdte kergetni a kis víz alatti kamerát!”) Igen-igen, gondoltam, most akkor megmutatom, hogy én gyorsabban tudok úszni, mint a víz alatti kamera, ám azt csak húzták előttem, én meg kezdtem savasodni, erre figyelnem kell, de nem lesz gond, holnapra rendben lesz ez.”

Késely 10. helyen végzett 400 méter gyorson

Késely Ajna összesítésben a tizedik helyen végzett vasárnap 400 méter gyorson, így nem jutott döntőbe a tokiói olimpia úszóversenyén.

A Kőbánya SC 19 éves versenyzője nem tudta megközelíteni egyéni legjobbját (4:01.31), amivel 2019-ben negyedik volt a kvangdzsui világbajnokságon. A 4:05.34 perccel előfutamában a hatodik lett.

“Nagyon csalódott vagyok, pedig az Eb után szép és kemény felkészülést csináltam végig, melynek eredményeként sok kilót leadtam. Úgy tűnik, ehhez a távhoz még fel kell gyorsulnom, de a jelenlegi súlyom talán a 800-hoz alkalmasabb”

– mondta a Kőbánya SC 19 éves versenyzője, aki azon is elmélkedett, hogy talán túlságosan a szám világbajnoki címvédőjére, az ausztrál Ariarne Titmusra koncentrált és nem magára.

A leggyorsabb az ötszörös olimpiai bajnok amerikai Katie Ledecky volt 4:00.45 perccel.

Kovács Zsófia bejutott az egyéni összetett döntőjébe

A tornász Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bejutott az egyéni összetett csütörtöki döntőjébe a tokiói olimpián, míg felemáskorláton a harmadik számú tartalék.

Az Ariake Tornaközpontban rendezett kvalifikációban a kétszeres Európa-bajnok Kovács 54,732 pontot szerzett, ezzel 16. lett, ám a 24-es fináléba országoként legfeljebb ketten juthatnak, így a magyar tornász a 11. legjobb eredménnyel rendelkezik.

Ugrásban 14,500 pontot kapott, felemáskorláton 14,433-mal a harmadik számú tartalék (a szer döntőjét jövő vasárnap rendezik), gerendán 13,133 pontot ért el, míg talajon rontott, és be kellett érnie 12,666 ponttal.

Az amerikai Simone Biles – aki az elmúlt kilenc évben minden versenyén megnyerte az egyéni összetettet, így jelenleg négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnoknak mondhatja magát – most is remekelt, bár nem mindent szert “uralt”.

Egygólos vereség Franciaországtól

A hősiesen küzdő magyar női kézilabda-válogatott 30-29-es vereséget szenvedett a legutóbbi nyári játékokon ezüstérmes francia csapattól a vasárnapi első csoportmérkőzésén a tokiói olimpián.

Elek Gábor szövetségi kapitány együttese legközelebb kedden lép pályára Brazília legjobbjai ellen.

Női kézilabdatorna, B csoport, 1. forduló:

Franciaország-Magyarország 30-29 (15-12)
Svédország-Spanyolország 31-24 (13-9)
Orosz olimpiai csapat-Brazília 24-24 (14-12)

A csoport állása: 1. Svédország 2 pont (31-24), 2. Franciaország 2 (30-29), 3. Brazília és Orosz Olimpiai Bizottság csapata 1-1 (24-24), 5. Magyarország 0 (29-30), 6. Spanyolország 0 (24-31)

A magyarok hétfői programja

Július 26., hétfő (zárójelben a magyar idő):

CSELGÁNCS (Nippon Budokan)
11.00 (4.00): női 57 kg (Karakas Hedvig) selejtező, negyeddöntő
17.00 (10.00): NŐI 57 KG vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzés, DÖNTŐ

HEGYIKERÉKPÁR (Izui Hegyikerékpáros Pálya)
15.00 (8.00): FÉRFI TEREPVERSENY (Parti András)

TOLLASLABDA (Muszasin Sportközpont)
10.00 (3.00): férfi és női egyes csoportmérkőzések (Sárosi Laura?, Krausz Gergely?)
18.00 (11.00): férfi és női egyes csoportmérkőzések (Sárosi Laura?, Krausz Gergely?)

TRIATLON (Odaiba Kikötőpark)
6.30 (vasárnap 23.30): FÉRFI VERSENY (Bicsák Bence, Tóth Tamás)

ÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)
10.30 (3.30): elődöntők, döntők
10.30 (3.30): NŐI 100 M PILLANGÓ (d)
10.37. (3.37): férfi 200 m gyors (ed) (Németh Nándor)
11.20 (4.20): NŐI 400 M GYORS (d)
11.31 (4.31): férfi 100 m hát (ed)
11.53 (4.53): női 100 m hát (ed)
12.05 (5.05): FÉRFI 4X100 M GYORSVÁLTÓ (d) (Magyarország)

19.00 (12.00): előfutamok
19.23 (12.23) férfi 200 m pillangó (Kenderesi Tamás)
19.30 (12.30): férfi 200 m pillangó (Milák Kristóf)
19.45 (12.45): női 200 m vegyes (Hosszú Katinka)
20.26 (13.26): női 1500 m gyors (Mihályvári-Farkas Viktória)
21.01 (14.01): női 1500 m gyors (Késely Ajna)

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő)
12.05 (5.05): Laser Standard (Vadnai Benjamin) 3-4. futam és női szörf (Cholnoky Sára) 4-6. futam
14.35 (7.35): Laser Radial (Érdi Mária) 3-4. futam VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)
9.00 (2.00): női kard (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta) 64-es tábla
18.00 (11.00): elődöntő
19.50 (12.50): bronzmérkőzés
20.45 (13.45): DÖNTŐ

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
15.30 (8.30): női csoportmérkőzés, B csoport: Magyarország-Oroszország

Forrás: MÚSZ/MTI