sPORT

Hat magyar a főtáblán, Nadal-Djokovic negyeddöntő – izgalmas Roland Garros elé nézünk

Hat magyar teniszezőnek is szurkolhatunk a vasárnap rajtoló Francia Nyílt Teniszbajnokságon, miközben meglepő módon ezúttal a férfiaknál várható nyíltabb verseny az év második Grand Slam-trófeájáért.

Mindig nagy várakozás előzi meg a Roland Garrost már csak azért is, mert az Ausztrál Open után jó négy hónapot kell várni, hogy újra egy Grand Slam-torna küzdelmeit lássuk. Ráadásul a teniszszerelmesek kíváncsiságát csak még jobban felcsigázhatja az odáig vezető rengeteg nagy presztízsű salakos verseny, hogy vajon az azok alapján mutatkozott esélyek mennyire igazolódnak be a borítás legfőbb megmérettetésén.

Forrás: Clive Brunskill/Getty Images

 

Nos, ezúttal talán több kérdőjel van a szokásosnál Párizsban, legalábbis a férfi tornát illetően mindenképp, és a csütörtök lezajlott sorsolás csak tovább fokozhatja az érdekességeket és az izgalmakat.

Folytatódik a GS-versenyfutás: Ellép Nadal vagy újra egyenlít Djokovic?

Ha valakinek az esélyeit a Garroson nem szabad leírni, az Rafael Nadal. Felfoghatatlan lesz, hogyan lehet egy Grand Slam-tornát 13-szor megnyerni! És biztosak lehetünk benne, hogy Rafa legalább akkora, ha nem még nagyobb motivációval vág neki a 14. párizsi trófea megszerzésének, mint a korábbi 13-nak. Talán emiatt nem gondolkodott valószínűleg egy pillanatig sem azon, hogy a római versenyen szerzett sérülése okán visszalépjen az idei tornától.

Rafael Nadal és Novak Djokovic / Forrás: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

 

Persze kérdés, hogyan muzsikál majd az a bizonyos lábfej a Salakkirálynak, amivel sokadszorra küszködik hosszú karrierje során. A kihagyott salakos versenyek miatt most lehet nem ő a legnagyobb favorit Párizsban, ugyanakkor azt is nem egyszer láthattuk már tőle, hogy egy közel sem zökkenőmentes salakszezon végén mégis dominálta a salakos Grand Slamet.

Nadal dolgát ugyanakkor a sorsolás is nehezíti, hiszen a legnagyobb tesztek a vártnál korábban jöhetnek számára. Két legfőbb ellenlábasa, Novak Djokovic és a fiatal szupertehetség Carlos Alcaraz egyaránt az ő ágára került, Djokoviccsal pedig már a negyeddöntőben összecsaphat.

 

Rafael Nadal / Forrás: Ibrahim Ezzat/NurPhoto via Getty Images

Ami a világelső szerbet illeti, neki a címvédés mellett az is fontos cél lehet, hogy GS-trófeák tekintetében újra beérje ősi riválisát, aki ráadásul Melbourne-ben úgy szerezte meg rekorddöntő 21. elsőségét, hogy közben ő az oltatlansága okán kénytelen volt kihagyni az Ausztrál Opent. Ez, valamint a zűrös körülmények közepette bekövetkezett távolmaradás csak még éhesebbé teheti, hogy bizonyítson a Garroson, ahol tavaly heroikus küzdelemben verte Nadalt az elődöntőben, majd 0-2-ről fordított a fináléban az első major-sikerére hajtó Stefanos Tsitsipas ellen.

Djokovic egy nehéz szezonkezdet után aratott tornagyőzelmet a múlt héten Rómában, és az ottani játéka alapján úgy tűnik, hogy fizikailag és mentálisan is újra a top Djokót láthatjuk.

 

Készen áll-e Carlos Alcaraz, hogy Grand Slam-bajnokká váljon?

Míg a teniszrajongók vigyázó szemeiket Párizsra vetik az elkövetkezendő két hétben, addig a francia fővárosban ezt Nadalnak és Djokovicnak is kell megtennie egy fiatal trónkövetelőt illetően. Hihetetlen belegondolni, hogy

Carlos Alcaraznak tavaly még selejtezőt kellett játszania a Garros-főtábláért, idén pedig már világranglista 6.-ként az egyik legnagyobb esélyessé lépett előtt a torna megnyerésére.

Ez is bizonyítja, hogy a 19 éves spanyol rengeteget fejlődött egyetlen év alatt, és hogy rendkívül fiatal kora ellenére már most érett tenisszel rendelkezik, mindehhez pedig jönnek azok a mentális adottságai, amelyek már a közeljövőben a tenisz új uralkodójává tehetik őt.

Carlos Alcaraz / Forrás: TPN/Getty Images

 

Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Alcaraz bár idén már négy tornagyőzelemnél (köztük két darab ezres trófeánál!) jár, ez még mindig csak karrierje hatodik szereplése lesz GS-torna főtábláján, ráadásul először kezelik favoritként a négy nagy verseny egyikén. Mindemellett folyamatosan a Rafa Nadallal való összehasonlítások kereszttüzében találhatja magát, és ez pláne nem lesz másképp azon a helyszínen, ahol a nagy példakép ilyen példátlan sikersorozatot épített ki.

Az segíthet Alcaraznak, hogy a madridi versennyel ellentétben ezúttal biztosan nem kell Nadalt és Djokovicot is legyőznie a végső sikerért, ami három nyert szettre menő mérkőzésen talán még neki sem lenne reális küldetés. Persze csak az egyikőjük skalpja is óriási feladat egy Grand Slamen, de ha valaki a fiatalok közül még ezen a szinten is képes lehet megbirkózni a hatalmas elvárásokkal és a legendás ellenfelekkel, akkor az ő.

 

Megállíthatja-e bárki is a nőknél Swiateket?

Az utóbbi időben, meg úgy általában is nagyon ritkán beszélhetünk arról, hogy egy GS-torna előtt a hölgyeknél láthatjuk tisztábban az esélyeket. Az pedig pláne ritka, mint a fehér holló, hogy abszolút toronymagas favoritot lehessen megnevezni, ha a női főtáblára tekintünk.

Iga Swiatek / Forrás: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

 

Pedig az elmúlt években talán minden eddiginél sokszínűbb mezőny küzdelmeinek lehettünk szemtanúi, Ashleigh Barty váratlan visszavonulása óta viszont valósággal szárnyra kapott a fiatal Iga Swiatek. Persze aligha az ausztrál rivális hirtelen hiánya játszotta a főszerepet a mindössze 20 éves lengyel teniszező tavaszi dominanciájában, de az tény, hogy ezalatt az időszak alatt zsinórban öt versenyt nyert meg, és már 28 mérkőzés óta nem talált legyőzőre! Minden nagy címet bezsebelt az elmúlt hónapokban, és a Garros korábbi bajnokaként valóságos „önbizalombombákkal” vághat neki a salakos Grand Slam újbóli elhódításának.

Legutoljára 2015-ben Serena Williams tudott ismételni a női tornán, azóta pedig minden egyes évben új Grand Slam-győztes emelhette magasba a Suzanne Lenglen-trófeát. Hét évvel ezelőtt az idei versenyt kihagyni kényszerülő Serena volt a női mezőny utolsó uralkodó alakja, így szimbolikus lenne, ha a szintén minden borításon versenyképes Swiatek a következő többszörös Garros-győztesként adna jelet arra, hogy talán az ő trónja is hosszú ideig megingathatatlan lesz.

 

20 éve nem látott magyar létszám Párizsban

2002-ben Sávolt Attila, Kuti-Kiss Rita, Kapros Anikó, Mandula Petra és Gubacsi Zsófia képviselhette a magyar színeket a Roland Garroson. Idén hat játékosért szoríthatunk egy Grand Slam-tornán.

Öt magyar már alanyi jogon helyet szerzett magának a versenyre, Piros Zsombor és Jani Réka pedig a selejtező küzdelmeiben volt érdekelt. Mindketten eljutottak az utolsó kvalifikációs körig, és bár ott mindketten kiestek, Réka végül szerencsés vesztesként mégis felkerülhetett a főtáblára, így végül hat teniszezőnk lehet ott egyéniben az idei Garroson.

Fucsovics Márton / Forrás: John Berry/Getty Images

 

Míg Zsombinak még várnia kell, hogy Grand Slam-torna főtábláján játsszon, addig az alanyi jogon résztvevő magyar játékosok már nem először tehetik ezt meg. Bondár Annának és Udvardy Pannának az idei Ausztrál Openen volt a bemutatkozó megmérettetése ezen a szinten, míg Gálfi Dalma a tavalyi US Openen esett át a tűzkeresztségen. Mindhárman az első győzelmükre hajtanak, és míg Udvardy és Gálfi egyaránt egy selejtezőből érkező ellenfélen keresztül vívhatja ki a továbbjutást, addig a héten élete első WTA-elődöntőjébe jutó Bondárnak a korábbi GS-győztes cseh Petra Kvitovát kell legyőznie.

Ami pedig a férfi teniszezőinket illeti, az utóbbi hetekben különböző egészségügyi problémákkal küszködő Fucsovics Márton szintén selejtezős játékossal találkozik a nyitókörben, a védett ranglistával főtáblás helyet szerző Balázs Attilának viszont a horvát Marin Ciliccsel kell megmérkőznie. Ugyanakkor ha Balázs nem kis meglepetésre túljutna a US Open korábbi győztesén, és Fucsovics is abszolválná a maga mérkőzését, a két játékos egymással csaphatna össze a következő körben.

A Roland Garros 126. kiadását május 22. és június 5. között rendezik meg.