sPORT

Hegyikerékpározás: Vas Kata Blanka a negyedik helyen végzett

Az olimpia negyedik napján Bragmayer Zsanett a női triatlonosok versenyében pontosan 120 perc alatt a 12. helyen végzett, míg Kovács Zsófia kiesett. A 19 esztendős Vas Kata Blanka negyedik helyen végzett a hegyikerékpárosok női versenyében, amelyben hármas svájci siker született.

A három szakágban jeleskedő, ötkarikás újonc Vas a 38 fős mezőny utolsó helyéről vágott neki a 20,55 kilométeres távnak, ám kiváló rajtjával már a nehéz terep elején előretört a harmadik helyre. Egy jobb kanyarban azonban elcsúszott, így a következő meredek részen fel kellett tolnia a kerékpárját, és visszaesett a tizedik pozícióba.

 

Vas Blanka / Forrás: Getty Image

 

A 3,85 kilométer hosszú, mintegy 150 méternyi szintkülönbséget tartalmazó körpályát ötször kellett teljesítenie a mezőnynek. A sáros talajon sorra estek és lassultak le a versenyzők, bukott a vb-címvédő francia Pauline Ferrand-Prévot is. Vas egy emelkedőn ismét megakadt, ennek ellenére a nyolcadik-kilencedik pozícióban tekert, miközben elöl jelentős előnnyel haladt a korábbi világbajnok svájci Jolanda Neff.

A címvédő svéd Jenny Rissveds már ekkor Vas mögött tekert, az SD Worx magyar kerékpárosa pedig türelmes versenyzéssel sorra utasította maga mögé a szakág legerősebb képviselőit, így Ferrand-Prévot-t vagy a vk-sorozatot vezető Loana Lecomte-ot.

Az élen Neff másfél perc közeli előnyt dolgozott ki a táv második felére, melyben két honfitársa, Sina Frei és Linda Indergand üldözte. Ők hárman értek célba az első három helyen, ezzel 1936 után született újabb tiszta svájci dobogó az ötkarikás játékokon, akkor tornában férfi talajon érték el ezt.

 

Vas Blanka / Forrás: Getty Image

 

Az U23-as világbajnokságon hegyikerékpárban ezüst, terepkerékpárban ezüst- és bronzérmes Vas az utolsó körökben sorra hagyta le riválisait, és végül a három svájcit leszámítva mindenkit megelőzött.

A fiatal magyar versenyző a célba érkezés után kimagasló eredménye után elárulta, kifejezetten jól jött számára az esős idő és a sáros terep. Nem erőben, hanem technikailag múlta felül ellenfeleit. Azt azért furcsállta, hogy olimpián az utolsó pillanatban még változtattak a pályán.

„Nagyon nehéz volt – kezdte rövid értékelését Vas Kata Blanka az M4 Sport mikrofonja előtt.– Nagyon izgultam, mert az utolsó sorból indultam, de szerencsére sikerült jó nyomot választanom. A rajt jól sikerült, és bár utána hibáztam párat, éreztem, hogy a választott tempóm jó lesz.”

Nem az erő volt a döntő, hanem a technika

„A pálya nagyon technikás volt, és a legnagyobb előnyöm abból fakadt, hogy tudok sárban menni. A verseny előtt imádkoztunk is az esőért. Meglepett, hogy a pályát még a rajt előtt egy órával is átépítették, nem gondoltam volna, hogy olimpián ilyen történhet. De amennyit sikerült bejárnom belőle, az a segítségemre volt.”

„Mondhatni, hogy ez pályafutásom eddigi legnagyobb eredménye. A legfiatalabb voltam a mezőnyben, és negyedik lettem… Nem hiszem el…” – tette hozzá Vas Kata Blanka, elárulva azt is, hogy, bár reménykedett a top 10-es helyezésben, ezt a verseny előtt úgy mondta ki, hogy igazából nem tudta, mire számíthat, mert vk-tapasztalatait az U23-as korosztályban szerezte.

Vasra most két hét pihenés vár, majd részt vesz az augusztus végi hegyikerékpáros világbajnokságon, amelyre nincsenek elvárásai magával szemben. Ezt követően pedig megkezdi a felkészülést a terepkerékpáros szezonra.

“Néhány éven belül a kerékpározás lehet a legnépszerűbb sportág Magyarországon az ilyen fantasztikus teljesítmények miatt, mint Vas Kata Blankáé vagy Valter Attiláé” – kommentálta a negyedik helyet az MTI-nek Princzinger Péter, a magyar szövetség elnöke, miután gratulációját fejezte ki a fiatal versenyzőnek.

Női hegyikerékpározás, olimpiai bajnok:

Jolanda Neff (Svájc) 1:05:35 óra
2. Sina Frei (Svájc) +1:11 perc hátrány
3. Linda Indergand (Svájc) +1:19
4. Vas Kata Blanka (Magyarország) +2:09

Milák és Kenderesi is döntőbe jutott 200 méter pillangón

A világcsúcstartó és toronymagas esélyes Milák kétséget sem hagyott afelől, hogy ez az ő felségterülete, 1:52.22 perces ideje több mint két és fél másodperccel jobb, mint a második brazil Leonardo de Deusé.

“A rajtkőre állva örültem, hogy itt vagyok, ezért mosolyogtam a start előtt. Pedig ma nem keltem jól, és az utolsó ötven nem is esett jól. Bár eleinte hasonló időt szerettem volna, mint az előfutamban, de végül azért választottam nagyobb tempót, hogy jobban érezzem azt az iramot, amit döntőben szeretnék úszni” – mondta Budapesti Honvéd SE 21 éves versenyzője.

Kenderesi 1:55.17 perccel ötödikként kvalifikálta magát a döntőbe úgy, hogy a táv háromnegyedénél még nyolcadikként fordult, azonban parádés hajrájával másodikként csapott a célba a futamában.

“Időben egy másodperccel jobbat akartam. Tudok is ennél jobbat, ha nem négy órát alszom” – fogalmazott a 24 esztendős pécsi úszó, aki egyetlen századdal volt gyorsabb, mint hétfőn. “Napközben most biztos alszom két-három órát, hogy utolérjem magamat. A szerdai fináléban is hasonló taktikával fogok úszni, mert ez megy a legjobban. Nagyon szeretnék jobbat úszni az 1:53.42-es egyéni csúcsomnál”.

A finálét közép-európai idő szerint szerdán 3.49-kor rendezik.

Hosszú hetedik idővel döntős 200 méter vegyesen

A világcsúcstartó Hosszú Katinka futamában 2:10.22 perccel csak az ötödik helyen csapott célba, azaz 52 századdal lassabbnak bizonyult, mint egy nappal korábban az előfutamban. Ennek ellenére biztosította helyét a fináléban, mivel a másik futamból mindössze ketten előzték meg.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, aki 400 méter vegyesen ötödik lett, a továbbjutás ellenére nem ment végig a vegyeszóna kanyargós útvonalán, kibújt a kordonok közül, levágta az utat, majd dühösen és csalódottan összepakolta a holmijait és távozott.

A döntőt közép-európai idő szerint szerdán 4.45-kor rendezik.

Kapás Boglárka ötödik idővel elődöntős 200 méter pillangón

Kapás Boglárka az ötödik helyen jutott a keddi előfutamból a szerdai elődöntőbe 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyén, míg a szám másik magyar indulója, Hosszú Katinka visszalépett. 100 gyorson Németh Nándor 48.11 másodperces idővel összesítésben kilencedik lett, így várhatja az elődöntőt.

Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnoki címvédőként 2:08.58 perces idővel csapott célba.

"Egész jó volt. Az volt a cél, hogy ne fáradjak el, de azért az élmezőnyben végezzek. Úgy láttam, mások is ezt taktikát választották, mert hozzám hasonlóan többen kiengedtek a végén" - értékelt az UTE versenyzője. "Sok jóra nem számítok a reggeli úszásnál, mert mindenki rosszul éli meg. Én kiskoromtól edzek reggel, így mondhatjuk, hogy fel vagyok rá készülve, de azért nem olyan lesz, mint este vagy délután".

Németh Nándor elődöntős 100 gyorson

Az országos csúcstartó (47.84 mp) Németh 48.11 másodperces idővel összesítésben kilencedik lett, így várhatja az elődöntőt.

"A cél a továbbjutás volt, de azért ez elvárható volt. A nyolc közé jutásért viszont nagy küzdelem várható. Ez az idő nem lesz elég, a fináléhoz a rekordom közelében, azaz 47 másodperc végén kell úsznom. Ehhez erősebb kezdésre van szükség" - fogalmazott Németh Nándor, aki saját bevallása szerint nem szeret reggel úszni, így különösen nehéz lesz javítania az idején, bár hozzátette, a mezőnyből sokan mások sem szeretnek korán úszni. "Ebben a számban mindig erős volt a mezőny, de most borzasztóan sűrű".

Triatlon: Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett

Az 56 fős mezőnyt az időjárás ezúttal alaposan próbára tette. A kezdést jégeső nehezítette – ezért 15 perces késéssel tudtak rajtolni -, a folytatást szél és hideg hőmérséklet, majd a végén már mindez páraként jelentkezett.

Az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométernyi kerékpározásból, 10 kilométeres futásból álló távon az esélyesek ötfős csoportja kerékpáron már meglépett, Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott. A magyar női triatlonosok közül ez a legjobb olimpiai helyezés, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydneyben a 19. volt.

 

Bragmayer Zsanett, Forrás: Getty Image

 

Bragmayer Zsanett az MTI-nek kiemelte: azzal a céllal érkezett Tokióba, hogy megdöntse Edöcsény magyar olimpiai rekordját, illetve azon belül inkább a legjobb tizenöt közé kerüljön. A plusz helyezést már ajándéknak tekinti. Hozzátette: az év elején inkább a váltós szerepléstől várt jobb eredményt, de miután jól sikerült az edzőtábora, és a tavaszi versenyszezonban is jó ment, inkább az egyénire tevődött esetében a hangsúly.

“Engem nem zavart meg az eső, és az, hogy csúszik a rajt, mert a többséggel ellentétben szeretek extrém körülmények között versenyezni. Bringán jól kanyarodok, jók a gumijaim, csak arra kell figyeljek inkább, hogy ne kerüljek bukásba. Mondjuk mázlim azért volt, mert közvetlenül előttem és mögöttem is estek, de én kimaradtam ezekből” – mondta.

Hozzátette: amikor elállt az eső, megjött a meleg és a pára, így futáson igyekezett folyamatosan frissíteni a lábait és a tarkóját.

“Nem tudtam, hogy hányadik helyen indultam el futni, de túl nagy jelentőséget nem is tulajdonítottam neki. Volt, hogy kicsit hátrébb csúsztam, de közben tudtam előzni is. Inkább arra figyeltem, hogy a saját iramomat tudjam tartani. Sokáig nem is volt ezzel gondom, az utolsó körben viszont már voltak bajok. Jöttek mögöttem, de már meg akartam tartani a helyemet, ami aztán úgy is összejött, hogy leesett a cukrom, kicsit szédültem, és az egésznek a vége már nincs is meg teljesen” – nyilatkozta.

Bragmayer a vegyes váltóról elmondta: ő lesz a magyarok első embere, és akár egyszámjegyű helyezést is el tud képzelni.

A harmadik olimpiáján induló Kovács Zsófiát közben lekörözték, így 19 társához hasonlóan nem tudta befejezni a versenyt.

Kovács Zsófia az MTI-nek elmondta: két napja meghúzta a vállát, így az úszás során berövidült a kartempója, az első szám pedig nagyon rosszul sikerült neki.

“Jelentős hátrányt szedtem össze, a depóban már világosan láttam, hogy a mezőny nagyobb része addigra elment. A bringára egyedül ültem fel, és mindent elkövettem, hogy felzárkózzam. Szedtük össze egymást a többiekkel, kialakult egy hátsó sor, de az utolsó körre már csak úgy mehettünk ki, hogy végig a biztonsági sávban kellett tekernünk. Ezt meg is tettük, de a futást ennek ellenére mégsem tudtuk elkezdeni, a depóban nem engedtek oda minket a cipőinkhez. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam futni, mert valami jó közepes helyezést talán elérhettem volna” – nyilatkozta.

Hozzátette: most nagyon csalódott, de próbálja majd ezt az érzését mielőbb félretenni, hogy a szombati vegyes váltóra koncentráljon, társai és maga miatt is.

“Jó kis versenyre van kilátás, jó kis csapatunk van” – mondta.

Az aranyérmet a 33 éves bermudai Flora Duffy szerezte meg nagy fölénnyel. Ez volt Bermuda első olimpiai aranyérme.

Triatlon, nők, olimpiai bajnok:

Flora Duffy (Bermuda) 1:55.36 óra
2. Georgia Taylor-Brown (Nagy-Britannia) 1:56.50
3. Katie Zaferes (Eghyesült Álalmok) 1:57.03
…12. Bragmayer Zsanett 2:00.00
Kovács Zsófia helyezetlen.

Öt góllal verte Japánt a férfi vízilabda-válogatott

"Az történt, amire számítottunk. - mondta Märcz Tamás, szövetségi kapitány. - Szakvezetőként elég sok mérkőzést játszottam Japán ellen az elmúlt években, és majdnem mindig ugyanez a forgatókönyv valósul meg. Az elején van egy kis zűrzavar, de mentálisan így készítettük fel a játékosokat, hogy ne idegeskedjenek egy pillanatig se attól, hogy fej fej mellett megyünk. Tudtuk, hogy ha azt csináljuk, amit megbeszéltünk, akkor meg fogjuk nyerni a mérkőzést, mert vagyunk olyan jók. Egyébként nagyon tisztelem a japán csapatot, szerintem elképesztő színfoltja a nemzetközi vízilabdának, mindenkinek megnehezíti a dolgát."

Hozzátette: örül, hogy megvan az első győzelem a tornán, s reméli, hogy ez megadja a nyugalmat a játékosoknak.

"De persze kell a feszültség is, hiszen valamit szeretnénk ettől a következő másfél héttől" - fogalmazott.

"Tudtuk, hogy szívós ez a japán csapat. A félidőben azért egy kicsit izgultam, nem vártam, hogy ikszre fogunk állni. - értékelt a csapatkapitány, Varga Dénes. - Ami nem tetszett, az az, hogy nyolc gólt kaptunk. Mi nyolcat lőttünk mindkét félidőben, ami jó, de kaptunk is rendesen. Az első félidőben a hat a hat elleni játékban rontottunk, talán túlságosan is arra készültünk, hogy káosz lesz, és túlzásba vittük egymás segítését. Így olykor üresen maradt egy-egy japán játékos, és ők ezt elég jól kihasználták."

Férfi vízilabdatorna, A csoport, 2. forduló:

Magyarország-Japán 16-11 (4-3, 4-5, 5-2, 3-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gól: Zalánki 4, Erdélyi 3, Hárai, Angyal, Vámos 2-2, Manhercz, Pásztor, Varga Dé. 1-1, illetve Inaba, Okava 3-3, Josida 2, Takata, Koppu, Arai 1-1.

Olaszország-Görögország 6-6 (1-1, 2-2, 0-4, 4-0)
Egyesült Államok - Dél-afrikai Köztársaság 20-3 (3-0, 9-1, 3-1, 5-1)

A csoport állása: 1. Egyesült Államok 4 pont, 2. Olaszország 3 (27-8), 3. Görögország 3 (16-15), 4. Magyarország 2, 5. Japán 0 (24-31, 6. Dél-afrikai Köztársaság 0 (5-41)

Az egy győzelemmel és egy vereséggel álló magyar csapat legközelebb csütörtökön ugrik vízbe, akkor a dél-afrikaiak ellen.

A braziloktól is kikapott a női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 33-27-re kikapott kedden a braziloktól a tokiói olimpián.

“Nagyon szégyellem magam” – kezdte értékelését Elek Gábor. “Tizennégy átlövés és nyolc betörés kapott góllal nem lehet a továbbjutás szempontjából csoportrangadónak kezelt mérkőzést megvívni. Nagyon sok negatívum volt ebben a mai találkozóban. Edzésen sokat beszélünk bizonyos szarvashibákról, amiket nem szabad elkövetni, és amikor ezek előjönnek, nyilvánvaló, hogy ezek nem a koncentráció legbiztosabb jelei. A hibákat ma terítetten raktuk fel a pályára.”

Hozzátette: egyelőre tanácstalan, nem tudja, mi volt a gyenge teljesítmény oka

“Azt nyilvánvalóan nem lehet feltételezni a játékosokról, hogy nem akarnak, ezt tegyük is félre. De hogy mitől van bennük ez a gát, az jó kérdés. A kudarc persze közös, az enyém is, a szakmai stábé is” – fogalmazott.

“Az biztos, hogy ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat a továbbjutást illetően, vagy talán még annál is nehezebbe” – mondta.

Bíró Blanka szerint hiányzott a feszesség a védekezésükből, főleg középen nagyon szétszedték őket a brazilok, és támadásban is nagyon sok volt a hiba. Hogy a csapatkapitány, a hétfőn vállsérülést szenvedett Kovacsics Anikó kiválása mennyire viselte meg a csapatot, a kapus így reagált:

“Tegnap edzésen, amikor láttuk a sérülését, akkor mindenki nagyon megijedt, de tudtuk jól, hogy nem segít nekünk, ha most ezen sokat agyalunk. Erre nem lehet fogni a mai vereséget, hiszen végig itt volt velünk, az öltözőben is sokat segített. Úgy gondolom, hogy a pályán kellett volna sokkal, de sokkal többet nyújtanunk ezen a mérkőzésen.”

A két csapat 18. alkalommal találkozott egymással, két döntetlen és 11 magyar győzelem mellett ez volt az ötödik brazil siker.

Női kézilabdatorna, B csoport, 2. forduló:

Brazília-Magyarország 33-27 (17-11)
Gól: Rodrigues Belo 7, Vieira 7, Amorim 6, Do Nascimento 4, de Araujo 3, de Paula 2, Araujo 2, Cardoso 1, Ventura 1, illetve Schatzl 7, Szőllösi-Zácsik 4, Lukács 4, Tomori 4, Vámos 3/2, Szucsánszki 2, Háfra 1, Klujber 1/1 , Kisfaludy 1

Elek Gábor szövetségi kapitány együttese így két vereséggel áll, s legközelebb csütörtökön lép pályára a címvédő oroszok ellen.

Forrás: M4 Sport/MTI