sPORT

Hogy futhatja a Barcelonának még a csőd szélén is új játékosokra?

Az, hogy egy csapat egyszerre legyen hatalmas adósságban és a játékos piac legaktívabbjai közé tartozzon, egy olyan paradoxon, amelyet sokak talán csak egy párhuzamos univerzumban tudnának elképzelni. A Barcelonánál viszont pont ez történik és még csak el sem kellett hagyniuk a saját univerzumunkat. Nézzük is hogyan.

2021 tavaszán a Barcelona vezetősége bejelentette, hogy az elmúlt évek túlköltekezése és a vártnál alacsonyabb bevételek következtében a klubcsapat nem kevesebb, mint 1,3 milliárd eurós adósságba került. A labdarúgás gazdasági oldalával foglalkozó, Swiss Ramble adatai szerint, csak

a 2020/21-es idényt 481 millió eurós veszteséggel zárta az együttes.

Ez akkora hatással volt a csapatra, hogy a pénzügyi fair play értelmében több játékostól is meg kellett válniuk, köztük a klub legendájától, Lionel Messitől is.

Lionel Messi / Forrás: David Ramos/Getty Images

 

Ekkor talán csak a legelfogultabb rajongók gondolták volna, hogy áhított csapatuk nem egészen egy év elteltével ismét sztárjátékosokért versenghet majd az átigazolási piacon. Most mégis ennek lehettünk a szemtanúi.

Az ingyen érkező Pierre-Emerick Aubameyang, valamint a kölcsönben csatlakozó Adama Traoré mellett, 55 millió euró ellenében a Manchester City fiatal támadójának, Ferran Torresnek is megszerezték a játékjogát.

A gaboni csatár és az egykori La Masia növendék esetében is csak a játékosok fizetését kell állniuk a gránátvörös-kékeknek, sőt, Aubameyang esetében ennek felét nyárig a régi klubja, az Arsenal állja, akik egy 7 millió fontos lelépési összeggel "támogatták" az ott már igen gyengén teljesítő csatár átigazolását. Aki aztán mintegy varázsütésre újra megtalálta a góllövő cipőjét - az átigazolást nyilván az is segítette, hogy az édesanyja spanyol.

Az ehhez elegendő összegre pedig Coutinho kölcsönbeadásával, illetve Yusuf Demir kölcsönének felbontásával, Agüero visszavonulásával, valamint több játékos fizetésének csökkentésével tett szert a katalán együttes.

Ferran Torres esetében az 55 millió eurós kivásárlási ár és a pénzügyi fair play miatt már egy fokkal bonyolultabbá váltak a dolgok. A klub ezt úgy küszöbölte ki, hogy négy részletben fizetik majd az összeget, évente 13,75 millió eurót adva a Citynek. Ez már annyira nem terheli meg a katalánokat és a pénzügyi fair play határait sem lépi át, az első részletet pedig elég majd csak idén nyáron törleszteniük, ezzel is időt csalva az összeg felszabadítására.

Ferran Torres / Forrás: Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images

 

Ezzel a Barçanál egy komplett támadósort vásároltak maguknak és nem úgy tűnik, hogy végeztek volna.

A napokban egyre több forrás állítja, hogy nyáron a Chelsea nélkülözött védője, Andreas Christensen is ingyen csatlakozik majd a katalánokhoz egy 5 évre szóló szerződés értelmében. Ebből adódóan a dán védő esetében is csak a fizetését kéne állni, amiről ugyan még nincsenek pontos információk, de nem lenne meglepő, ha a jelenlegi 80 000 eurós heti fizetéséből valamennyit engedne a Barcelona kedvéért.

És akkor természetesen ott van még fő kiszemeltként az az Erling Haaland is, aki várhatóan 250 és 310 millió euró közötti összegbe kerülhet majd a katalánoknak, köztük a 75 millió eurós kivásárlási árral, valamint további 40 millió euróval, amit Haaland ügynökének, Mino Raiolanak kell majd fizetniük.

A Forbes forrásai szerint a csapat jelenlegi elnöke, Joan Laporta a norvég támadó szerződtetése érdekében egy 300 millió eurós kölcsönről szóló megállapodást kötött a CVC Capital Partners nevű magántőke és befektetési tanácsadó céggel.

További 350 millió euró érdekében pedig akár a Barça Studios (a csapat házon belüli gyártási központja, amely már az egész La Liga audiovizuális anyagainak legyártásáért felelős) tulajdonrészének akár felétől is megválna.

Haaland érkezésével nem kérdéses, hogy nagy lépést tehetne a Barcelona afelé, hogy újra versenyképesek legyenek, emellett pedig a szponzoroknak is csalogatóbbak lehetnének és a mezeladásokból is jelentős összegre tehetnének szert.

Mindent összevetve tehát nem úgy tűnik, hogy Laporta a levegőbe beszélt volna, amikor azt mondta, hogy

mindenkinek fel kell kötnie a gatyáját, mert a Barcelona feltámadása elérkezett és újból az átigazolási piac nagyjai között van a csapat.

 

Vásárlás után felújítás

A költekezések sora pedig nem ér véget a játékosoknál. Decemberben a csapat vezetősége a Camp Nou felújítására kiírt tervet is elfogadta és várhatóan idén nyáron meg is kezdik a 2025-ig tervezett fejlesztést. A csapat ehhez a Goldman Sachs névre hallgató befektetési bank és pénzügyi szolgáltató cégtől vett fel egy 1,5 milliárd eurós kölcsönt.

Ugyan ez az óriási kölcsön megduplázza a csapat adósságát, de a Barcelona vezetői úgy számolnak, hogy a kész stadion évente 200 millió eurós profitot hozhatna, köztük rendezvény szervezéseken, jegyeladásokon és szponzori támogatásokon keresztül, ezzel pedig lényegében pár év leforgásával önmagát térítené meg a stadion.

Sokakban talán megfogalmazódott a kérdés, hogy egy már így is eladósodott csapat miért vesz fel további kölcsönöket, azonban a bevétel növeléséhez sikerekre van szüksége a Barcelonának, amik a szezon első felében játszó csapattal láthatóan nem jöttek volna.

A bevétel növelésével a pénzügyi fair play által előírt költségkeret is feljebb megy majd, még több pénzügyi szabadságot adva a csapatnak, amíg szépen lassan vissza nem találnak a sikerek útjára.