sPORT

Július 11-e nemzeti ünnep lehet Olaszországban

Izgalmas volt az idei labdarúgó Európa-bajnokság, még úgy is hogy sok helyen csak kevés néző lehetett jelen és rendhagyó lebonyolítás miatt egyes csapatok többet voltak a levegőben, mint a pályán.

Végül ki lehet mondani, hogy a kontinensviadal két legjobb együttese jutott be a fináléba, igaz remek játékot mutattak a belgák és rendkívül jól harcoltak a dánok is, ám az angol és az olasz válogatott volt a legszervezettebb.

Fotó: Marco Cantile/LightRocket via Getty Images

 

Míg Gareth Southgate bőven válogathatott a már beért és még nagyon fiatal angol sztárjátékosok közül, addig Roberto Mancini többre tartott a csapategységet és nem egyénieskedő játékosokra alapozott.

Persze ahol a védelemben van egy Giorgio Chiellni, Leonardo Bonucci kettős és mögöttük a torna legjobb játékosának választotta Gianluigi Donnarumma, ott nagy baj már nem lehet. Ennek megfelelően az évek óta veretlen taljánok a döntőig mindössze három gólt kaptak.

Anglia gólt sem kapott az elődöntőig, igaz az első három találkozón Raheem Sterling mindössze két gólt szerzett.

A fináléban az első félidőt elvitték az angolok, bár figyelmeztető lehetett volna számukra, hogy a gyors gól után 43 percig nem tudták eltalálni az olasz kaput.

Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

 

A második 45 percben fordult a kocka, az olaszok egyenlítése után akár a győztes gólt is megszerezhették volna Chiesáék. Ez nem történt meg, majd a hosszabbítást követő büntetőpárbajt annak ellenére nyerték meg az olaszok, hogy Jordan Pickford két tizenegyest is hárított. Persze a csereként beálló csapattársak hibáit már ő sem tudta kijavítani. Az utolsó büntetőt hárító Donnarumma pedig a mennybe ment!

Potyogtak a könnyek mindkét oldalon

Az angoloknál a sorsdöntő tizenegyest kihagyó Bukoyo Sakát kellett vigasztalni, de csapattársai is üveges tekintettel bámultak maguk elé, volt aki a szintén csalódott szurkolókat tapsolta, Gareth Southgate szövetségi kapitány játékosai vállát veregette.

Az olaszok érthető módon örömükben sírtak és borultak egymás nyakába, közösen ünnepeltek a szurkolókkal és rótták a tiszteletköröket.

Gareth Southgate; Fotó: Marc Atkins/Getty Images

 

Az angolok szövetségi kapitánya vállalta a felelősséget

A lehető legjobban felkészültünk a tizenegyesekre, ami pedig történt, az az én felelősségem, én választottam ki a srácok közül, hogy kik rúgjanak. Senki sincs egyedül. Úgy döntöttünk, hogy a rendes játékidő végén ezeket a változtatásokat hajtjuk végre, és mi csapatként, együtt nyerünk, mint ahogy együtt is veszítünk. Az én döntésem volt az is, hogy Saka legyen az utolsó rúgó, hogy megadjam neki a lehetőséget. Ezért én vagyok a hibás, nem ő, nem Rashford, de nem is Sancho. Gyakoroltuk az edzéseken a tizenegyeseket, ezért határoztam meg így a sorrendet” – idézi Gareth Southgate-et az ITV.

 

A szakember a mérkőzés után a BBC-nek hozzátette:

„A srácok nem is adhattak volna többet, nyilvánvalóan a legrosszabb dolog a világon, ha tizenegyesekkel kapsz ki. Nem a mi éjszakánk volt a mai, de remek tornán vagyunk túl, büszkének kell lennünk és emelt fővel kell távoznunk. Természetesen egy ideig fájni fog még, de jó úton halad a válogatott, jövőre remélhetőleg tovább fejlődünk.”

Éneklés, pezsgő locsolás, csókok a kupára, véget nem érő ölelések. Így ünnepelték a játékosok az öltözőben az olasz válogatott történetének második Európa-bajnoki címét.

A belgák ellen súlyos sérülést szenvedő olasz védő, Leonardo Spinazzola felpolcolt lábbal, a lelátóról nézte végig a találkozót.

A Roma játékosa achilles-ín szakadása ellenére a találkozó végén viszont nem akart lemaradni csapata ünnepléséről, így mankóval vette át az aranyérmét. Az átadást követő ünneplésből sem akart kimaradni, ehhez viszont kisebb-nagyobb segítségre volt szüksége.

Csapattársai – elsősorban Jorginho -, illetve a stáb tagjai, többek között Daniele De Rossi a hátukon vitték őt körbe a stadionban, miközben voltak olyanok, akik a Wembley hálójából vágtak ki maguknak egy darabot emlékül.

Az olasz nép megérdemelte ezt a sikert

“Nagyon boldog vagyok, a csapat jól játszott. A gyors bekapott gól megváltoztatta a helyzetet, de amikor elkezdtünk futballozni, egyben elkezdtük kontrollálni is a mérkőzést”

– fogalmazott Roberto Mancini az 1-1 után tizenegyesekkel kiharcolt sikert értékelve.

A szakvezető kicsit csalódott volt, hogy büntetőpárbajig jutott az ütközet a londoni Wembley Stadionban, mert szerinte hamarabb is lezárhatták volna a mérkőzést. Ugyanakkor hozzátette: nagyon elégedettek azzal, hogy minden olasznak örömet okoztak a helyszínen és Olaszországban.

“Egy egész hónapnyi sikert és örömöt nyújtottunk számukra”

– vélekedett Mancini, aki kiemelte: az olasz nép megérdemelte ezt az elmúlt időszak nehézségei után, utalva ezzel a koronavírus-járványra.

Fotó: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

 

Az 56 éves szakvezető sírva ünnepelte a pályán az olasz diadalt, az érzéseire vonatkozó kérdésre pedig utóbb úgy reagált, hogy “valami hihetetlent hajtottak végre”, és nagy öröm volt számára látni a játékosokat a pályán, a szurkolókat pedig a lelátón ünnepelni, látni annak az eredményét, amiért az elmúlt három évben dolgoztak.

Idén Emerson és Jorginho a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját nyert, majd az olasz válogatottal is felért a csúcsra.

Az olasz labdarúgó-válogatott 1982. július 11-én Madridban nyerte meg a harmadik világbajnoki címét. 2006-ban Berlinben “két nappal korábban” július 9-én rendezték az Olaszország-Franciaország finálét, akkor szintén büntetőpárbajban nyert a Squadra Azzurra. Berlinben egyetlen olasz játékos sem hibázott büntetőt.

A labdarúgó Európa-bajnokság góllövőlistája

5 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál), Patrik Schick (cseh)

4 gólos: Karim Benzema (francia), Emil Forsberg (svéd), Kane (angol), Romelu Lukaku (belga)

3 gólos: Kasper Dolberg (dán), Robert Lewandowski (lengyel), Álvaro Morata (spanyol), Haris Seferovic (svájci), Xherdan Shaqiri (svájci), Raheem Sterling (angol), Georginio Wijnaldum (holland)

Forrás: M4 Sport