sPORT

Ki nevet a végén Dél-Amerikában?

Amíg mi vigyázó szemünket Európára vetettük, addig a dél-amerikai kontinensviadalon is kialakult a negyeddöntő mezőnye. Az 1975 óta íródó Copa América történetében 2019 után ismét a címvédő Brazília a házigazda.

2019. július 7-én a riói Maracana-stadionban Brazília 3-1-re nyert Peru ellen a Copa América fináléjában, a hazaiaknál Everton, Gabriel Jesus és Richarlison volt eredményes. Brazília 9 alkalommal nyerte el a Copát, ám a jogelődöt tekintve 1916 óta íródó sorozatban Uruguay 15-ször, míg Argentína 14-szer nyert.

Argentína utoljára 1993-ban tudott nyerni, akkor a meghívott Mexikó elleni döntőben Gabriel Batistuta duplázott. 2004 óta azonban átok ül Lionel Messi csapatán, az elmúlt hét évben Argentína négy Copa América döntőt bukott el. 2004-ben és 2007-ben Brazília, míg 2015-ben és egy évvel később Chile győzte le Argentínát.

Ami igazán érdekes, hogy a 2004-es, rendes játékidőben 2-2-es döntetlennel végződött Brazília-Argentína találkozó óta az argentinok úgy buktak el három finálét, hogy 330 játékperc alatt egyetlen gólt sem szereztek.

Az idei, pontosabban a 2020-as Copa Américára eredetileg meghívót kapott Ausztrália és Katar is, ám februárban a koronavírus világjárvány miatt mindkét ország lemondta szereplését.

A csoportkört Argentína és Brazília is három-három győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel zárta

Argentína Chilével nem bírt, Lionel Messi góljára Eduardo Vargas válaszolt. A folytatásban Argentína egy-egy góllal nyert Uruguay és Paraguay ellen is, végül Messiék 4-1-re győztek Bolívia ellen.

Fotó: Rogerio Florentino/Getty Images



A brazilok 3-0-ra nyertek Venezuela, majd 4-0-ra Peru ellen. Neymar mindkét találkozón szerzett gólt. Kolumbia ellen fordítani tudott Brazília, a csereként beállt Roberto Firmino a 78. percben egyenlített ki. Végül a 100. percben Neymar adott gólpasszt Casemirónak. Az utolsó csoport találkozón Éder Militão szerzett vezetést a braziloknak, míg az ecuadori Ángel Mena a második játékrész elején egyenlített ki.

Tite (Adenor Leonardo Bacchi) szövetségi kapitány hiába cserélte be Casemirót és Vinícius Júniort, majd Richarlisont és Éverton Ribeirót, a brazilok nem tudták megszerezni a győztes találatot.

A két öt tagú csoportból csak Venezuela és Bolívia esett ki, Ecuador három döntetlennel, míg Chile egy győzelemmel és két döntetlennel lépett tovább.

A negyeddöntőben Brazília Chile ellen lép pályára a riói Nilton Santos-stadionban

A két gárda Copa Américán legutóbb 2007-ben játszott egymás ellen. Akkor a csoportban Brazília 3-0-ra, majd a nyolcaddöntőben 6-1-re nyert Chile ellen. A két mérkőzésen Robinho összesen öt gólt szerzett.

A két ország csapatai egymást követő két világbajnokságon is játszottak egymás ellen. 2010-ben Johannesburgban 3-0-ra nyert Brazília Chile ellen, míg négy évvel később Belo Horizontében, világbajnoki nyolcaddöntőben csak a büntetők döntöttek. David Luiz 18. percben szerzett találatára alig negyedórával később Alexis Sánchez válaszolt. Több gól nem esett a találkozón, a tizenegyes párbajban sorra hibázott Pinilla, Willian és Alexis Sánchez is. Végül az utolsó párban Neymar értékesítette a büntetőt, míg Gonzalo Jara rontott. Brazília így jutott be a legjobb nyolc közé a hazai rendezésű világbajnokságon.

A Copa América negyeddöntőjében Argentína Ecuadorral meccsel

Érdekesség, hogy a dél-amerikai kontinensviadalon legutóbb 2004-ben játszottak egymás ellen. Akkor Javier Saviola mesterhármasával Argentína 6-1-re nyert Ecuador ellen. A legutóbbi két vb-selejtezőn Argentína 3-1-re és 1-0-ra nyert, Lionel Messi négyszer volt eredményes. Ecuador korábban háromszor volt házigazda, de még egyszer sem tudta megnyerni a Copa Américát.

Negyeddöntő

Július 2., péntek
23:00, Peru – Paraguay

Július 3., szombat
02:00, Brazília – Chile

Július 4., vasárnap
00:00, Uruguay – Kolumbia
03:00, Argentína – Ecuador