sPORT

Londonban rendezik a BL-döntő visszavágóját

Erős hétvége következik az európai klubfutballban, hiszen szinte mindegyik bajnokságban lesz egy-két kiemelkedő összecsapás. Az angol, a német, az olasz és a spanyol elsőosztályú labdarúgó-bajnokságból 22 találkozót közvetítenek a hazai sporttelevíziók.

A rangadók sorát szombat délután mindjárt a Chelsea-Manchester City nyitja, a Bajnokok ligája idei döntőjének visszavágójára lényegében lehetetlen tippelni.

A Stamford Bridge-en 13:30-kor kezdődő összecsapáson az első öt fordulóban 13 pontot begyűjtó Chelsea látja vendégül Pep Guardiola együttesét. A Manchester City nem kezdte ilyen jól a szezont,

Thomas Tuchel BL-győztes csapata csak a Liverpool ellen hullajtott el két pontot, míg a ManCity a Premier League nyitányán, Londonban 1-0-ra kikapott a Tottenham Hotspurtól, majd legutóbb 0-0-ás döntetlent játszott a Southamptonnal.

Három héttel az idei BL-döntő előtt a két csapat az Etihad-stadionban csapott össze, a gólok sorát Raheem Sterling nyitotta, ám Hakim Ziyech egyenlítő találata után már a vendég Chelsea játszott fölényben. Végül Manchesterben Marcos Alonso szerzett győztes gólt a Chelsea-nak.

Érdekesség, hogy január 3-án Londonban a Manchester City nyert 3-1-re az akkor még Frank Lampard edzette kékek ellen. A vendégek bő negyedóra alatt háromszor vették be Edouard Mendy kapuját, a csereként beállt Hudson-Odoi a 92. percben csak szépíteni tudott.

 

Forrás: Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images

 

A Chelsea-Manchester City mérkőzéssel egyidőben a Manchester United hazai pályán fogadja az Aston Villát

Az Old Traffordra visszatért Cristiano Ronaldo már szeptember 11-én duplázott a Newcastle United ellen. Azóta az MU a BL-ben kikapott a svájci Young Boystól, majd 2-1-re nyert a West Ham United otthonában. C. Ronaldo ezen a két mérkőzésen is eredményes volt, majd következett a hidegzuhany, ugyanis Ligakupa-mérkőzésen a West Ham United egy góllal nyert Manchesterben.

Az Aston Villa szeptember 11-én 3-0-ra kikapott a Chelsea-től, ám hazai pályán 3-0-ra legyőzte az Evertont. Az Aston Villa a Ligakupában ismét kikapott a Chelsea-től, igaz a londoniak csak büntetőkkel jutottak tovább.

Az MU és az Aston Villa január elsején egymás ellen kezdte az évet, az Old Traffordon Bruno Fernandes büntetőből szerzett győztes gólt. A májusi visszavágón a Manchester United 3-1-re nyert a birminghami Villa Parkban. Ekkor Bruno Fernandes tizenegyesből egyenlített ki, majd Mason Greenwood és Edison Cavani volt eredményes (1-3).

 

Forrás: Craig Mercer/MB Media/Getty Images

 

A Premier League-ben az Aston Villa utoljára 1995-ben tudta legyőzni a Manchester Unitedet.

Vasárnapra maradt az Arsenal-Tottenham Hotspur városi derby. Egyik csapat sem kezdte fényesen a szezont. A Premier League-ben az Ágyúsok három vereség után tudtak kétszer 1-0-ra nyerni, a csapat gólaránya 2-9. A Hotspur éppen fordítva kezdte a szezont, hiszen három 1-0-ás győzelem után Nuno Espirito Santo csapata egyaránt 3-0-ra kapott ki a Crystal Palace-tól és a Chelsea-től.

Március 14-én az Arsenal hazai pályán 2-1-re nyert a Tottenham Hotspur ellen, Erik Lamela találatával a vendégek vezettek, ám Martin Ødegaard  egyenlítő találata után Alexandre Lacazette büntetőből szerzett győztes gólt.

Téli szünetet tartanak a következő idényben a katari világbajnokság miatt

Jövőre november 13. és december 26. között szünetet tartanak majd az angol labdarúgó-bajnokságban a télen sorra kerülő katari világbajnokság miatt.

A Sky Sports csütörtöki beszámolója szerint a Premier League-ben szereplő klubok vezetőinek Londonban rendezett találkozóján arról is döntés született, hogy a szezont 2022-ben a megszokottnál egy héttel korábban – valószínűleg augusztus 6-án – kezdik, és az eddigieknél később, de még májusban fejezik be. Ennek megfelelően az FA Kupa döntőjét júniusra csúsztatják.

A világbajnokságra kijutó válogatottak futballistái a téli szünetnek köszönhetően egy hétig készülhetnek fel a vb-re nemzeti együttesüknél, viszont ha csapatukkal döntőt játszanak Katarban, akkor mindössze nyolc napot tudnak majd pihenni, mielőtt folytatódna a Premier League. 

A katari világbajnokságra jövőre november 21. és december 18. között kerül sor.

A Hertha nem egy kísérleti labor egerekkel

Németországban szombat délután az RB Leipzig-Hertha BSC találkozóra kíváncsiak a legtöbben. Magyar szepontból is érdekes a mérkőzés, hiszen a hazai csapatot erősíti Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik, míg a vendégek edzője Dárdai Pál.

A csapatot sújtó sérüléshullám ellenére a Leipzig elleni bajnokira készülő Hertha magyar vezetőedzője nem változtat a közelmúltban jól bevált játékrendszeren.

 

Forrás: Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images

 

A berliniek három vereséggel és tíz kapott góllal rajtoltak, a legutóbbi két mérkőzésüket azonban megnyerték, ráadásul úgy tűnik, stabilizálni tudták a védekezésüket is, hiszen ezeken az összecsapásokon már csak két gólt kaptak.

„A srácok jobban és biztonságosabban érzik magukat az ötvédős rendszerben – mondta Dárdai a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – A két legutóbbi mérkőzésünket megnyertük, a védekezésünk nagyon jól nézett ki, nem voltak zűrzavaros pillanatok. Ez jót tesz a srácoknak, és amíg ez működik, addig ötvédős rendszerben játszunk.”

A magyar edző annak ellenére nem kíván változtatni, hogy többen sem állnak rendelkezésére a keretből. Dedryck Boyata és Jordan Torunarigha személyében két belső védő hiányzik, a jobbhátvédként és belső védőként is bevethető Lukas Klünter vállműtéten esett át, a sérülése után visszatérő Dárdai Márton még nincs százszázalékos állapotban,

„Hathetes felkészülés van mögöttünk, most nem kísérletezhetünk, a négyvédős rendszerben egy csomó gólt kaptunk. A Hertha BSC nem egy kísérleti laboratórium, ahol fehér egereket tesztelhetünk” – fogalmazott Dárdai Pál.

Az egyaránt tíz pontos FSV Mainz 05 és a Bayer 04 Leverkusen szombat délután a BayArénában csap össze. Szalai Ádám csapata a 2. fordulóban kapott ki Bochumban, míg a Leverkusen a 4. fordulóban hazai pályán szenvedett vereséget a Borussia Dortmundtól (3-4).

A két csapat február 13-án 2-2-es döntetlent játszott a BayArénában. A hazaik magabiztosan vezettek, ám az utolsó három percben két csereként beállt mainzi játékos Robert Glatzel és Kevin Stöger is bevette a szünetben szintén csereként pályára lépő Niklas Lomb kapuját.

Vasárnap Rómában rendeznek városi derbyt

A hagyományos S.S. Lazio-AS Roma összecsapás mindig tartogat meglepetéseket. A Roma öt mérkőzésből négyet megnyert, José Mourinho tanítványai azonban meglepetésre 3-2-re kikaptak Veronában. A vendégel Manuel Pellegrini találatával megszerezték a vezetést, ám a Hellas a második játékrész elején fordítani tudott. Egy szerencsétlen öngólla “egyenlített ki” a Roma, ám végül Davide Faraoini szerzett győztes gólt a Veronának.

A Lazio két győzelemmel kezdte a szezont, ám a Milánóban elszenvedett vereség után Maurizio Sam csapata nem tudta legyőzni a Cagliarit és a Torinót sem. Ráadásul a Lazio az Európa Ligában kikapott a Galatasaraytól is.

Január 15-én a Lazio 3-0-ra nyert a Roma ellen, a spanyol Luis Alberto kétszer vette be a szintén spanyol Pau López kapuját. Pontosan négy hónappal később házigazdaként az AS Roma nyert 2-0-ra, Henrikh Mkhitaryan és a spanyol Pedro is gólt lőtt a spanyol Pepe Reina kapujába.

Szeptember 25., szombat

13:30, Chelsea-Manchester City (Digisport 1)
13:30, Manchester United-Aston Villa (Digisport 2)
15:00, Spezia-AC Milan (Sport 2)
15:30, RB Leipzig-Hertha BSC (Spíler 1)
16:15, Valencia CF-Athletic Bilbao (Spíler 2)
18:00, Internazionale-Atalanta (Sport 2)
18:30, Sevilla FC-RCD Espanyol (Spíler 2)
18:30, Brentford-Liverool (Spíler 1)
18:30, Borussia Mönchengladbach-Borussia Dortmund (Arena 4)
20:45, Genoa-Hellas Verona (Sport 1)
21:00, Real Madrid-Villarreal (Spíler 2)

Szeptember 26., vasárnap

12:30, Juventus-Sampdoria (Sport 2)
14:00, RCD Mallorca-Osasuna (Spíler 2)
15:00, Udinese-Fiorentina (Sport 2)
15:00, Southampton-Wolverhampton Wanderers (Digisport 1)
15:30, VfL Bochum-VfB Stuttgart (Arena 4)
17:30, Arsenal-Tottenham Hotspur (Spíler 1)
16:15, FC Barcelona-Levante UD (Spíler 2)
18:00, Lazio-AS Roma (Sport 2)
18:30, Real Sociedad-Elche (Spíler 2)
20:45, Napoli-Cagliari (Sport 2)
21:00, Real Betis-Getafe (Spíler 2)

Forrás: M4 Sport/MTI