sPORT

Ma este: Magyarország-Portugália, Nagy Ádám kevesebb gólra számít

Ma lép először pályára a magyar csapat az Eb-n. És öt évvel ezelőtt, 2016. június 14-én kezdődött a magyar labdarúgó-válogatott franciaországi kalandozása.

Mint ismert 2016-ban a nyitó találkozón a mieink Szalai Ádám és Stieber Zoltán egy-egy találatával nyertek Ausztria ellen, majd következett az Izland elleni 1-1-es döntetlen. Marseille-ben Gylfi Sigurðsson szerzett vezetést a vikingeknek, majd egy izlandi öngóllal “egyenlítettünk ki”.

A csoport záró fordulójában a magyar-portugál összecsapáson Cristiano Ronaldóéknak volt nagyobb veszítenivalójuk.

Végül a 3-3-as döntetlen mindkét válogatottnak jó volt, mert a portugálok így is bejutottak a legjobb négy “csoport harmadik” közé. (Itt arról van szó, hogy a hat csoportban a 3. helyen végzett csapatok közül a két legrosszabb mutatóval rendelkező esett ki.)

A folytatásban a portugálok elmasíroztak a döntőig és megnyerték a tornát, míg az erőn felül teljesítő magyar csapat a Belgiumtól elszenvedett 0-4-es vereség után utazhatott haza Franciaországból.

A 2020-as rendhagyó, az egész kontinensen zajló Európa-bajnokságon Portugália címvédőként érkezett Magyarországra, hogy éppen a mieink ellen kezdje meg szereplését. A Seleções de Portugal a margitszigeti Grant Hotelben szállt meg és a csapat játékosai az angyalföldi Illovszky Rudolf-stadionban készülnek a kedd esti mérkőzésre.

Hétfő este természetesen már a Puskás Arénával is megismerkedtek a luzitánok.

Diogo Jota, a Liverpool játékosa az A Bola portugál sportlapnak az Eriksen-esetről elmondta, hogy ők is nagyon megijedtek.

“Mindannyiunkat megrémített az eset.” Jota elmondta: “örültek, hogy nem lett nagyobb baj és jó volt látni a dán csapattársak gyors és szakszerű beavatkozását”.

Bár a papírforma egyértelműen a jobb erőkből álló vendégek sikerét ígéri, Marco Rossi szövetségi kapitány együttese az elmúlt időszakban nem egyszer meglepetést okozott magasabban rangsorolt ellenfelekkel szemben.

“Nagyon kemény csapat, amely nem ismer elveszett labdát és sosem adja fel” – mondta a magyarokról Danilo, a címvédő középpályása. “Tudjuk, hogy mire számíthatunk tőlük, és felkészültek leszünk, hogy elkerüljük a meglepetést”.

“Ez már egy másik csapat. Sok fiatalnak ez lesz az első nagy tornája a keretből, de ugyanolyan ambíciózusak és sikerre éhesek, mint a 2016-os együttes tagjai voltak” – mondta a Paris Saint-Germain 29 éves játékosa, aki hozzátette, ugyanaz a csapategység jellemzi a gárdát, mint az előző Eb-n.

A magyar játékosok vasárnap délután újabb edzésen tökéletesítették az eltervezett taktikai elemeket

Az edzés előtt Nagy Ádám és Varga Kevin válaszolt a média kérdéseire a válogatott telki médiacentrumában.

 

A sajtótájékoztató elején Nagy Ádám kitért a szombati drámai történésekre, és a csapat nevében jobbulást kívánt Christian Eriksennek, a dánok játékosának, akit újra kellett éleszteni a finnek elleni mérkőzés első félidejének végén.

– A szombati edzés végén jöttek az első hírek Christian Eriksen drámájáról, és mindenkit sokkolt, ami történt Koppenhágában. Bízom benne, hogy Christian mielőbb hazatérhet, és családja körében, szerető környezetben folytathatja a felépülését. Sokat beszélgettünk az eset után, hogy miként lehetne megelőzni, hogy ilyesmi megtörténhessen a futballpályán, de sajnos azt kell mondani, bárkivel megeshet ilyen borzalom – fogalmazott Nagy Ádám.

Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik kreativitása hiányozni fog

– Érezzük, hogy fokozódik a nyomás, már karnyújtásnyira van az első mérkőzés. Édes teher, ami a csapaton van, hiszen a hazánkat képviselhetjük, ráadásul Budapesten, saját közönségünk előtt. Könnyen lehet, hogy ez egy soha vissza nem térő lehetőség minden kerettag számára. Mindent megteszünk, hogy jól induljon számunkra az Eb, hasonlóan, mint a 2016-os torna. Öt éve jó meccset játszottunk a portugálokkal, de azóta mindkét csapatnál voltak változások. Nálunk végbement egy generációváltás, nagyon kevesen vannak a keretben, akik ott voltak öt éve is Franciaországban. Nagyon jó felkészülés van a hátunk mögött, begyakoroltuk a tervezett taktikai elemeket, így pozitívan várjuk az első mérkőzést – fogalmazott Nagy, majd újságírói kérdésre hozzátette: Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik kreativitás hiányozni fog, és csapatként kell pótolni őket.

– Öt éve a portugálok elleni találkozó az Európa-bajnokság egyik legélvezetesebb meccse volt. Most más fajta mérkőzést várok, kevesebb góllal, stabilabb védelmekkel. Egy-két gól döntheti el a három pont sorsát. Hihetetlen élmény lesz a szurkolóink előtt játszani. Az Európa-bajnokság talán segíthet a társadalmi gyógyulásban a koronavírus nehéz időszaka után – tette hozzá Nagy Ádám.

A két csapat közös múltja hazai szempontból nem sok jót sejtet: a magyarok 13 összecsapásból egyszer sem győzték le Portugáliát és döntetlenre is csak négyszer futotta az erejükből.

A találkozó kedden 18 órakor a 2015-ben Bajnokok Ligája döntőt is vezető török Cüneyt Cakir sípjelére kezdődik a Puskás Arénában.

Forrás: aBola.pt/MLSZ

Az Eb ideje alatt mindennap frissül hírekkel, érdekességekkel a sPort blog. Olvassatok minket!