sPORT

Ma már aranylányok: Konkoly Zsófia és Pap Bianka

Konkoly Zsófia (S9) 100 méteres pillangóúszásban, míg Pap Bianka (S10) 100 méteres hátúszásban nyert a tokiói paralimpián. Hat magyar indult a tokiói paralimpia kajak-kenu versenyeinek első napján, csütörtökön – esős időben – rendezett előfutamokban, és közülük egyedüliként Kiss Péter Pál futamgyőztesként közvetlenül döntőbe jutott.

A 19 éves Konkoly Zsófia – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – a csütörtök délelőtti előfutamát megnyerte és 1:07.05 perccel, a legjobb idővel került az esti döntőbe.

A riói paralimpián bronzérmes, idén Európa-bajnok magyar úszó ötven méternél másodikként fordult a nagy előnnyel vezető új-zélandi világcsúcstartó, Sophie Pascoe mögött, de a második hosszon nagyszerűen hajrázott, és 1:06.55 perces paralimpiai rekorddal győzött. A második helyen az amerikai Elisabeth Smith (1:08.22) végzett, a harmadikon pedig a spanyol Sarai Gascon (1:08.43).

Konkoly Zsófia; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Konkoly korábban ezüstérmes volt 400 méter gyorson és 200 méter vegyesen, ötödik lett a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres női gyorsváltóval, a hatodik helyen végzett 100 méter háton, és kilencedikként fejezte be a 100 méter gyorsot Tokióban, ahol csütörtökön a magyar küldöttség tizenkettedik érmét, egyúttal ötödik aranyát szerezte.

“Tegnap már megint éreztem, hogy fáradt vagyok, illetve még mindig, de tudtam, hogy ez az utolsó napom, az utolsó számom, úgyhogy próbáltam összeszedni magam” – beszélt az állapotáról a vegyes zónában.

A futamra rátérve azt mondta, bízott benne, hogy az új-zélandi úszó a végét már nem fogja annyira bírni, mint ő, de nem tudta, képes lesz-e befogni.

“Az első ötvenen meglepődtem egyébként, hogy ennyivel előttem van, a forduló után próbáltam fölhozni magam, illetve csak az amerikai lányt láttam magam mellett. Úgyhogy őt próbáltam megelőzni”

– árulta el, majd úgy folytatta, mielőtt paralimpiai rekordot állított volna fel, a legjobbja 1:07.22 volt.

“Szerintem azzal is elégedett lettem volna, ha egyéni csúcsot úszok, de azért ennek sokkal jobban örülök. Ez volt az utolsó számom, örülök, hogy a végére hagytuk a legjobbat.” – fogalmazott.

Pap Bianka egyéni csúccsal paralimpiai bajnok

Az S10-es kategória magyar indulója – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – 1:09.71 perccel a leggyorsabb volt délelőtti előfutamában, illetve összesítésben is. 

Pap Bianka; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A döntőben esélyt sem hagyott ellenfeleinek, már az első ötven méter végére jelentős előnyt szerzett, a második hosszon pedig senki sem tudta megközelíteni őt. Ebben a számban világ- és Európa-bajnok, a riói paralimpián pedig második volt, most pedig paralimpiai aranyérmes lett 1:06.70 perces eredménnyel. A második helyen a kanadai Aurélie Rivard (1:08.94) ért célba, a harmadikon pedig a holland Lisa Kruger (1:09.44).

A vegyes zónában azzal kezdte visszatekintését, hogy alapvetően szeretett volna egy jó időt úszni és egy jót versenyezni. 

“Valamilyen szinten bennem volt, hogy jó lenne nyerni, hiszen két éve, a világbajnokságon egy századdal kaptam ki, az nagyon fájt, illetve Rióban is ezüstérmes voltam. Így rajtam volt az elvárás, de nem akartam mindenáron. Ha most nem nyerem meg, nem lettem volna öngyilkos” – mondta nevetve.

A futamot illetően elárulta, edzőjével, Szabó Álmossal arról beszéltek előzőleg, hogy ha elsőnek fordul, akkor megvan a győzelem.

“Azért én ennyire nem nyugodtam meg, bár nekem is, mint (Konkoly) Zsófinak, a második fele az erősségem. Hiszen magyarok vagyunk, nem a gyorsaságunkról vagyunk híresek, hanem inkább az állóképességünkről” – folytatta.

Sikerült egyéni csúcsot úsznia, mint mondta: az eddigi legjobbja 1:07.4 volt.

“Ez hatalmas javítás szerintem így 21 évesen” – kockáztatta meg, majd úgy folytatta, hogy a világcsúcs (1:05.86) egyre közelebb van.

“Majd talán az lesz a célom Párizsra, hogy azt megközelítsem. De már így is boldog vagyok, hiszen felértem a csúcsra. Holnap van még a 200 vegyes, semmilyen elvárásom nincs, ott már csak szeretnék egy jót versenyezni, élvezni a helyzetet, és most már bármi történhet.”

Arra a kérdésre, hogy ez a 100 hát volt-e akkor a fő számai közül a legfőbb, úgy reagált: 

“Valamilyen szinten igen. Kiskorom óta a hát áll hozzám a legközelebb, és most itt vagyok.”

Pap Bianka szerdán ezüstérmes volt 400 méter gyorson, korábban pedig 100 méter mellen a hetedik helyen végzett, 100 méter gyorson negyedik, a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres női gyorsváltóval pedig ötödik lett.

A Vasas 21 éves úszója a magyar küldöttség tizenharmadik érmét – a hatodik aranyat – szerezte.

Adámi Zsanett hetedik 50 méteres hátúszásban

Az S2-es kategóriában szereplő 26 éves versenyző az előfutamában török ellenfelét megelőzte és a hetedik idővel, 1:27.13 perccel biztosította helyét a nyolcas fináléban. A merev ízületekkel született magyar parasportoló a döntőben is Elif Ildemnél bizonyult jobbnak 1:27.48-cal, ezzel a hetedik helyen végzett. 

A 100 méter mellen az S4-es kategóriában paralimpiai bajnok – végtaghiányos – Illés Fanni az S6-osoknál 400 m gyorson 5:59.05 perccel futamában hatodik, összességében pedig 11. lett. Ugyanitt indult, Száraz Evelin, akinek központi idegrendszeri sérülése van, és 5:58.09-es eredménnyel eggyel előzte meg Illést a futamban és az összesített listán is, azaz a tizedik helyen végzett.

A kajakos Kiss Péter Pál már döntős

A világ és Európa-bajnok Kiss Péter (KL1) a nap első futamában nagy fölénnyel, két bójasor előnnyel végzett az élen, ami a 200 méteres távon szokatlan. A második futamban győztes brazil Luis Carlos Cardoso da Silva  közel két másodperccel ment nála lassabban.

“Vele azért lesz egy meccs, ő azért jól megy. Tud ennél jobbat is, de szerencsére én is”

– jelentette ki a vegyes zónában az MTI-nek nyilatkozva Kiss Péter Pál. Elmondta, az első pályája arra volt jó, hogy megismerje a körülményeket versenyhelyzetben.

“Az első százat megnyomtam, hogy mindenféleképpen sikerüljön, 150-nél kicsit kiengedtem, el is kezdett kicsit fájni a bicepszem, mert az egy kicsit sérült, meg tudtam, hogy előfutamban ez azért elég lesz” – folytatta a 18 éves kajakos, hozzátéve, hogy hideg volt, fázott is nagyon a pályán.

Ugyanebben a kategóriában Juhász Tamás, akinek később még kenuban is volt teendője, harmadikként ért célba a második futamban.

Nem sokkal később Rozbora András (KL2) a futamában hetedik lett, ezzel a középdöntőben folytatja

A helyzetét bemutatva elmondta, hogy amikor fölkategorizálták, nagyon kemény mezőnybe került, most pedig a legjobbakkal evezett egy futamban, akik olyan időket mennek, melyeket ő még nem tud.

“Amikor engem fölkategorizáltak, egy nagyon kemény mezőnybe kerültem, és most a legkeményebbekkel, a legeslegjobbakkal voltam, akik olyan időket mennek, amit én most még nem tudok. Elégedett vagyok, kicsit az időjárás mentálisan visszavett, de reménykedem és bízom magamban, hogy holnapra fölszívom magam és sokkal jobb eredményt érek el. Itt is volt olyan edzés, amelyik napsütésben zajlott és otthon is a melegre készültünk fel, mentálisan is, olyan edzéseket is csináltunk, melyeken kimondottan a kánikulára készültünk. Most meg ahhoz képest szakad az eső. Ez a pálya meg ez a futam arra volt jó, hogy megismerjem a vizet, hogy hogyan megyek esőben, szélben. Ritkán van ezért ilyen eső egy versenyen, erre volt jó most ez a futam.” 

Kiss Erik (KL3) ötödik lett futamában, majd Pulai Erika (KL1) következett, ő hatodikként zárt, azután Varga Katalin (KL2) másodikként ért célba brit ellenfele mögött, és nagyjából ugyanannyi volt az ideje, mint az első futamban egy másik brit mögött második német riválisáé.

“Nagyjából arra számítottam, ami történt, nem ért meglepetés, a két brit valóban elöl van, én pedig egy ideje a német lánnyal meccselek. Akadt egy kis technikai malőr, száz méternél bebillentem, ott volt egy ütemlassulás. Ezzel nagyon nem számoltam, viszonylag tökéletes pályát akartam menni, de megvolt a +pályabejárás+, mondjuk úgy, innen már csak a kemény küzdelem várható”

– nyilatkozott, hozzátéve, hogy a rajtot “elbénázta”.

“Igazság szerint nekem az nem tetszik, hogy a közvetítő hajó hullámai, amikor elmegy előttünk, azért még ott kavarognak egy kicsit. A rajtban még van tartalék, az tény, próbálom tökéletesíteni szombatig”

– tette hozzá, az időjárásról pedig annyit jegyzett meg, hogy egyáltalán nem zavarja az eső, mert ha esik, kevésbé fúj a szél.

A sort Juhász Tamás (VL2) zárta kenuban, előfutamában szoros küzdelemben harmadikként végzett, így ő is a középfutamban folytatja szereplését.

A magyarok közül pénteken a férfi kajakosok lesznek érdekeltek középfutamban, illetve döntőben, szombaton pedig a női kajakosok és Juhász Tamás kenuban.

Forrás: MPB/MTI

Ezüstlányok: Konkoly Zsófia és Pap Bianka