sPORT

Márton Anna negyedik lett női kardban

Szilágyi Áron szombati aranyérme és Siklósi Gergely vasárnapi ezüstje után hétfőn a női kardozók között Márton Anna sérült térddel is eljutott a legjobb négy közé. Az uszodában Hosszú Katinka a második idővel jutott tovább 200 vegyesen, míg 200 pillangón Milák Kristóf a legjobb, Kenderesi Tamás a 8. idővel úszott tovább a legjobb 16 közé.

Márton Anna, a BVSC-Zugló 2015-ben világbajnoki bronzérmes, 2016-ban Eb-második, 2019-ben Eb-harmadik vívója az esti helyosztón Manon Brunet-vel csapott össze. A csapatban 2018-ban világbajnok francia mozgott dinamikusabban, ennek eredményeként magabiztosan, 15-6-ra győzött.

 

Márton Anna / Forrás: MTI

 

Az elődöntő után Márton – aki úgy küzdötte végig a napot, hogy az első mérkőzésén egy rossz mozdulatnál kiugrott a bal térde – elmondta, hogy nagyon jól ismeri Brunet-t, egy korosztályhoz tartoznak, gyerekkoruk óta együtt vívnak. Akkor határozottan kijelentette, hogy mindenképpen le fogja győzni, már csak azért is, hogy bosszút álljon, mert öt éve, Rióban éppen tőle kapott ki, és végül tizedik lett.

A mérkőzés aztán nem ebbe az irányba indult el, és végül nem is így végződött. Brunet nagyon bátran kezdett, a magyar kardozó 0-5 után találta el először riválisát. A szünetben 8-2 volt “oda”, s bár 2-11 után Márton még feltámadt és három tust adott sorozatban, a Rióban negyedik Brunet ezúttal nem engedte ki a kezéből az érmet.

Márton az egész asszóban nem érezte a ritmust, riválisa sokkal gyorsabb és pontosabb volt nála

“Hullámvölgyekkel teli felkészülés van mögöttem, hat hónapja térdszalag-szakadásom volt, egy hónapja pedig bokaszalag-sérülésem, de végig csak az lebegett a szemem előtt, hogy ezen az olimpián jól szerepeljek – mondta a névnapos Márton Anna. – Úgy érzem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Sajnálom, hogy erre az utolsó asszóra már fejben nem tudtam összeszedni magam. Igazából saját magamat vertem meg, kicsit úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék.”

Hozzátette: nagyon örül, hogy még van hátra egy csapatverseny, amelyben mindent el fog követni azért, hogy együtt javítsanak a negyedik helyen.

Visszatérve a bronzmérkőzésre, kiemelte, hogy sajnos nem volt ötlete, hogy is nyerhetne, és nem tudta felépíteni az asszót, mert csak azzal volt elfoglalva, hogy most és itt muszáj teljesítenie.

“Nehéz egy vesztes elődöntő után a bronzmeccsre visszaállni” – fogalmazott.

Az orosz házidöntőt az atlantai olimpia egyéni férfi bajnokának, az ötszörös egyéni világbajnok Sztanyiszlav Pozdnyakovnak a lánya, a 2018-ban vb-győztes Szofija Pozdnyakova nyerte meg Szofija Velikajával szemben, aki sorozatban harmadik egyéni olimpiai fináléját veszítette el.

Negyeddöntő:
Szofija Pozdnyakova (orosz)-Csien 15-12
Márton Anna-Zajnab Gyajibekova (üzbég) 15-11
Szofija Velikaja (orosz)-Mariel Zagunis (amerikai) 15-8
Manon Brunet (francia)-Olga Nyikityina (orosz) 15-5

Elődöntő:
Velikaja-Márton 15-8
Pozdnyakova-Brunet 15-10

Bronzmérkőzés:
Brunet-Márton 15-6

Döntő:
Pozdnyakova-Velikaja 15-11

Női kard egyéni, olimpiai bajnok:

Szofija Pozdnyakova (Orosz Olimpiai Bizottság)
2. Szofija Velikaja (Orosz Olimpiai Bizottság)
3. Manon Brunet (Franciaország)
4. Márton Anna
…9. Pusztai Liza
…32. Katona Renáta

Keddtől a csapatversenyek következnek, a magyarok először szerdán lesznek érdekeltek férfi kardban.

Milák 200 méter pillangón a legjobb idővel jutott tovább

Milák Kristóf, a Budapesti Honvéd SE 21 éves világcsúcstartója és világbajnoka 1:53.58 perccel nyerte a futamát, összesítésben 83 századdal előzte meg a második tajvani Vang Kuan-hungot.

“Bemelegítettem. Jól esett, vakon 1:54 perces időt szerettem volna, egy kicsit jobb is lett. Százig elúszkáltunk Chaddel, aztán elhúztam” – értékelt az MTI-nek Milák Kristóf, aki elárulta, hasonló időt szeretne úszni a kedd délelőtti elődöntőben is. “Lehetne jobbat úszni, de nem kell. A fináléban szeretnék nagyot úszni”.

A 2012-es olimpiai bajnok dél-afrikai Chad Le Clos éppen a 16., utolsó helyen jutott tovább.

Milák azt is kijelentette, azért jött Tokióba, hogy mindkét pillangószámot megnyerje, azaz a 100 métert is.

A Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás 1:55.18 perces idővel lépett tovább az elődöntőbe.

“Vártam már, hogy ússzak. Azt szerettem volna, ha 1:54-gyel kezdődik az időm, de jó ez így. Nem vett ki annyit belőlem” – nyilatkozta a 24 éves versenyző, aki tart az elődöntőtől, mert “nem fog jól esni” ilyen rövid időn belül még egyszer leúszni ezt a számot. “A döntő jó lesz, ott van 24 óra pihenni és regenerálódni”.

Az elődöntő futamait magyar idő szerint kedden 4.35-től rendezik.

Hosszú a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, a szám világcsúcstartója 2:09.70 perces idővel csapott célba és csak az amerikai Kate Douglass volt gyorsabb nála (2:09.16).

“Nagyon örülök ennek az időnek, mert ez jobb, mint amivel bronzérmes lettem májusban a budapesti Európa-bajnokságon” – értékelt röviden a szám négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnoka, aki ezzel a teljesítménnyel győzött volna a hazai kontinensviadalon. A 400 méter vegyesen meglepetésre csak ötödik Hosszú egyúttal jelezte, úgy érzi, még több van ebben az úszásban.

 

Milák Kristóf / Forrás: Getty Image

 

Sebestyén Dalma 2:12.42 perccel ért célba, 21 századdal maradt le az elődöntőről, amelyet nagy csalódottsággal fogadott.

“A pillangó lassú volt, de utána magamhoz tértem. Sajnálom, mert ha bejutok az elődöntőbe, akkor az olyan pluszt jelentett volna nekem, hogy biztosan megdöntöm az egyéni legjobbamat” – fogalmazott a 24 éves győri versenyző, aki nagyon dicsérte az uszodát.

A 200 méter vegyes elődöntőit magyar idő szerint kedden 4.58-től rendezik.

Késely 9., Mihályvári-Farkas 12. 1500 méter gyorson

A 2019-es kvangdzsui világbajnokságon hatodik Késely Ajna 15:59.80 perces idővel éppen kicsúszott a nyolcas döntőből.

A Ferencváros 17 éves tehetsége, a 400 méter vegyesen hatodik Mihályvári-Farkas Viktória elégedett lehet, hiszen egyéni legjobbját (16:14.12) közel 12 másodperccel megjavítva, 16:02.26 perces idővel nyerte futamát.

Döntetlennel rajtolt a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlent játszott az orosz csapattal az első csoportmérkőzésén a tokiói olimpián.

Bíró Attila szerint igazságos döntetlen született a mérkőzésen

“Talán kicsit közelebb álltunk a győzelemhez. Volt tartása a csapatnak, a végére talán kissé elfáradtunk, ez is tanulság, hogy talán többet kell cserélni” – mondta a kapitány.

Hozzátette, többet kellett volna dolgozni védekezésben, hogy több szerencséjük legyen.

Forrás: Getty Image

 

“Ezek a meccsek a negyeddöntőről szólnak, ott kell majd a legjobban játszani” – hangsúlyozta.

Gurisatti Gréta úgy vélte, van okuk a csalódottságra, mert megnyerhették volna a meccset.

“Jól játszottunk. Amit megbeszéltünk, hogy higgadtan vigyük végig a támadásokat, azt megcsináltuk. Egy-két kihagyott nagy ziccer viszont megbosszulta magát. Nem kell a kardunkba dőlni, a meccs a kezünkben volt, és az látszott, hogy ha jól játszunk, mindenkit meg tudunk verni” – nyilatkozta.

Női vízilabdatorna, A csoport, 2. játéknap:

Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 10-10 (2-1, 5-3, 1-3, 2-3)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gól: Szilágyi, Leimeter 2-2, Keszthelyi, Garda, Parkes, Illés, Szücs, Gyöngyössy 1-1, illetve Prokofjeva 4, Ivanova 2, Karimova, Timofejeva, Vahitova, Glizina 1-1.

Egyesült Államok-Kína 12-7 (4-4, 2-2, 3-0, 3-1)

A csoport állása: 1. Egyesült Államok 4 pont/2 mérkőzés, 2. Orosz Olimpiai Csapat 3/2, 3. Magyarország 1/1, 4. Kína 0/2 (24-30), 5. Japán 0/1 (4-25)

A magyarok szerdán közép-európai idő szerint 7 órakor a címvédő és világbajnok amerikaiak ellen ugranak medencébe.

A hegyikerékpáros Parti András 32. lett

A negyedik olimpiáján szereplő Parti András a 32. helyen fejezte be a tokiói játékok hegyikerékpáros versenyét, melyben a brit szupertehetség Thomas Pidcock diadalmaskodott.

“Kemény menet volt ez a bányában” – értékelt Parti, aki elárulta: az utolsó olimpiáján kicsit izgult.

“Az elején rosszul kezdtem, hibáztam is rögtön kettőt, így leszakadtam a mezőnyről, nem is esett jól egyedül a pofaszél.”

Felidézte: körről körre kezdett feljönni, néhány riválist utol is ért, ám mind a pálya, mind a körülmények rendkívül nehézzé tették a viadalt.

“A fiatalok ráadásul elképesztően erősek, nekem 38 évesen igencsak fel kell kötnöm a gatyát” – fűzte hozzá.

Kedden a 19 esztendős, három szakágban is jeleskedő Vas Kata Blanka teker majd a női terepversenyben.

Férfi hegyikerékpár, olimpiai bajnok:

Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) 1:25:14 óra
2. Mathias Flückiger (Svájc) 20 másodperc hátrány
3. David Valero Serrano (Spanyolország) 34 mp h.
…32. Parti András 10:19 p h.

A vitorlázó Vadnai Benjamin Laser Standarban tartja jó formáját, a vasárnapi első futamban elért hetedik helye után hétfőn egy 21. hely – ezt kiejtheti – és egy 9. hely következett, amivel a kilencedik pozícióban áll összetettben.

A 2019-es előolimpián ugyanitt bronzérmes Érdi Mária (Laser Radial) hétfőn mindkétszer 16. lett, ezzel a 20. a 44 versenyző között.

A szörfös Cholnoky Sára előbb a 21., majd a 25., aztán a 15. helyen futott be. Így elmozdulva az utolsó helyről a 26. pozíciót foglalja el.

Július 27., kedd (zárójelben a magyar idő):

CSELGÁNCS (Nippon Budokan)
11.00 (4.00): női 63 kg (Özbas Szofi) és férfi 81 kg (Ungvári Attila) selejtező, negyeddöntő
17.00 (10.00): NŐI 63 KG és FÉRFI 81 KG vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzések, DÖNTŐ

HEGYIKERÉKPÁR (Izui Hegyikerékpáros Pálya)
15.00 (8.00): NŐI TEREPVERSENY (Vas Kata Blanka)

KÉZILABDA (Jojogi Nemzeti Sportcsarnok)
11.00 (4.00): női csoportmérkőzés, B csoport: Magyarország-Brazília

SPORTLÖVÉSZET (Aszaka Lőtér)
13.15 (6.15): légpuska vegyescsapat alapverseny (Mészáros Eszter, Péni István)
15.15 (8.15) bronzmérkőzés
15.50 (8.50): DÖNTŐ

TOLLASLABDA (Muszasino Sportközpont)
10.00 (3.00): férfi és női egyes csoportmérkőzések (Sárosi Laura, Krausz Gergely)
18.00 (11.00): férfi és női egyes csoportmérkőzések (Sárosi Laura, Krausz Gergely)

TRIATLON (Odaiba Kikötőpark)
6.30-9.05 (hétfő 23.30): NŐI VERSENY (Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia)

ÚSZÁS (Olimpiai Vizes Központ)
10.30 (3.30): elődöntők, döntők
10.43 (3.43): FÉRFI 200 M GYORS (d)
10.51 (3.51): NŐI 100 M HÁT (d)
10.59 (3.59): FÉRFI 100 M HÁT (d)
11.35 (4.35): férfi 200 m pillangó (ed) (Kenderes Tamás, Milák Kristóf)
11.58 (4.58): női 200 m vegyes (ed) (Hosszú Katinka)

19.00 (12.00): előfutamok
19.16 (12.16): férfi 100 m gyors (Szabó Szebasztián)
19.20 (12.20): férfi 100 m gyors (Németh Nándor)
19.27 (12.27): női 200 m pillangó (Hosszú Katinka)
19.31 (12.31): női 200 m pillangó (Kapás Boglárka)
19.54 (12.54): férfi 4×200 m gyorsváltó (Magyarország)
20.21 (13.21): férfi 800 m (Kalmár Ákos)

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő)
12.05 (5.05): Laser Radial (Érdi Mária) 5-6. futam
12.15 (5.15): Laser Standard (Vadnai Benjamin) 5-6. futam
13.05 (6.05): Finndingi (Berecz Zsombor) 1-2. futam

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
18.20 (11.20): férfi csoportmérkőzés, A csoport: Magyarország-Japán

Forrás: MTI