sPORT

Münchenben ért véget az éjjel

A magyar labdarúgó-válogatott egymást követő két Európa-bajnokságon vehetett részt, amire korábban sosem volt példa. Öt évvel ezelőtt a szenzációs franciaországi csoportmérkőzések után még a továbbjutás is összejött. Igaz, a nyolcaddöntőben Belgium 4-0-ra nyert a magyarok ellen.

A 2021-es már Marco Rossi irányította gárda a pótselejtezőn két győzelmet aratott és ismét kijutott a kontinensviadalra. Fortuna már nem volt ilyen kegyes a csapatunkhoz, hiszen mellénk sorsolták a címvédő Portugáliát, a világbajnok Franciaországot és harmadikként Németországot.

A legtöbben egy lyukas garast sem adtak volna egyetlen pont megszerzéséért sem, sőt a három rúgott gól is irreálisnak tűnt. Ám mégis, a portugálok ellen 84 percig pariban lévő Rossi-csapat Franciaország ellen Fiola Attila góljával húsz percig vezetett, míg Münchenben a házigazda németek ellen kétszer is vezettünk és továbbjutásra álltunk.

Fotó: Kai Pfaffenbach - Pool/Getty Images

 

Minden mellékzönge nélkül, ennek a csapatnak van tartása, kiderült, hogy Marco Rossinak kitűnő szeme van, aki felismeri azokat a fiatal, tehetséges játékosokat, akiket be tud építeni a válogatottba és hosszú távon főszerepet játszhatnak. Itt van mindjárt az Illés Akadémián nevelkedett, 1999-es Schäfer András, aki tavaly ősszel a Nemzetek Ligájában még rendre csak csereként lépett pályára, míg az Európa-bajnokságon alapemberré lépett elő. Vagy nézzük Schön Szabolcs esetét, aki még a kispadról beszállva segítette a csapatot, ám jó esélye van a Magyar Futball Akadémián nevelkedett és az MTK-tól az FC Dallasba szerződött játékosnak, hogy a válogatott alapembere legyen a jövőben.

Persze Rossi kitartott az olyan jól bevált játékosok mellett, mint Gulácsi Péter, Willi Orbán, Nagy Ádám, Sallai Roland, Fiola Attila vagy éppen Szalai Attila és Szalai Ádám mellett. Közülük négyen keresik a kenyerüket a Bundesligában, Nagy Ádám a Bristol City, Szalai Attila a Fenerbahce, míg Fiola a MOL Fehérvár FC játékosa.

A szerda esti csoportzáró forduló előtt az a lehetetlen küldetés állt a magyar labdarúgó-válogatott előtt, hogy a továbbjutáshoz győznie kell a müncheni Allianz Arénában.

Fotó: Christof Stache - Pool/Getty Images

 

Miközben a játékosok a Franciaország elleni döntetlen után minden idegszálukkal a Nationalelf elleni mérkőzésre készültek, aközben hirtelen az európai politika és közélet kereszttüzében találták magukat. Pontosabban a magyar-portugál mérkőzés napján a magyar Országgyűlésben elfogadott pedofil ellenes, ám részleteiben egyben meleg ellenes törvényre egész Európában felfigyeltek.

Az emberek nagy része és az európai politikusok is felháborodtak a magyar törvényen, majd jött az Allianz Aréna szivárványszínű kivilágításának ötlete, amit az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előbb határozottan elítélt, majd másnap már szabadkoztak a sportszövetség korifeusai és ők maguk is szivárvány színűre festették az UEFA logóját.

A szivárványos csata Münchenben folytatódott több ezer zászló kiosztásával, míg a kivilágítás ötletére “válaszul” magyar stadionokat, sportcsarnokokat és egyéb közintézményeket világítottak meg piros-fehér-zöld színnel.

A meccs helyszínének szivárványszínű kivilágítása körül napok óta tartó vita hamar újabb fejezetéhez érkezett, amikor még el sem kezdődött a mérkőzés, ugyanis a magyar himnusz lejátszása közben egy néző a pályára rohant kezében szivárványszínű zászlót lobogtatva.

A hazai nyomás ellenére az első végigfutó magyar kontra rögtön góllal végződött Sallai precíz beadásának és a fejsérülése után visszatérő Szalai Ádám hajszálpontos, látványos fejesének köszönhetően.

11. perc: Nego iramodott meg a jobb oldalon, majd Sallainak passzolt, aki jobbról középre adott, a jö ütemben érkező Szalai Ádám (Mainz 05) pedig két német védő gyűrűjében nyolc méterről a bal alsó sarokba fejelte a labdát (0-1).

A bekapott gól nem változtatott a játék képén, a németek támadtak, a magyarok védekeztek és vártak a kínálkozó megugrási lehetőségre. A félidő derekán először szorult be igazán Marco Rossi együttese, amit Hummels keresztlécen csattanó fejese, majd Gulácsi újabb szép védése jelzett.

Bár a hazaiak a szünetig is fölényben futballoztak, újabb helyzetet nem tudtak kialakítani az előző két meccshez hasonló precizitással és önfeláldozással védekező magyarok ellen.

Miközben az első félidőben leszakad az ég Münchenben, a szakadó esőben a védekezésre koncentráló magyar csapat játszott magabiztosabban, míg a németek egyre türelmetlenebb támadásokat vezettek.

66. perc: egy jobb oldali német beadásra rosszul jött ki Gulácsi, így a mögötte érkező Hummels az égbe fejelt, a lehulló labdát pedig Kai Havertz (Chelsea) fejelte a kapuba (1-1).

68. perc: Szalai ugratta ki Schäfer Andrást (DAC 1904), aki a kapujából rossz ütemben kilépő Neuer mellett a kapuba fejelt (1-2).

Szenzációs volt ez a gólváltás, pontosabban a német egyenlítésre adott magyar válasz, ami középkezdés után talán a negyedik passzból gólhelyzetet eredményezett.

Tizennyolc percig ismét továbbjutásra álltunk, míg a németeket a kiesés réme fenyegette. Joachim Löw a 67. percben Thomas Müllert és Timo Wernert cserélte be, majd a 82. percben érkezett a pályára Kevin Volland és Jamal Musiala.

84. perc: Kroos lövését még sikerült blokkolni, de a labda Leon Goretzka (Bayern München) elé pattant, aki 13 méterről nem hibázott (2-2).

Marco Rossi az utolsó percekre Fiola helyére Nikolics Nemanját, Kleinheisler helyére Lovrencsics Gergőt küldte a pályára. A németek azonnal komótosabb focira váltottak, és elkezdtek játszani az idővel. A négy perces hosszabbítás végéig nem született újabb gól, a magyar válogatott taktikus játékkal, hősies teljesítménnyel ismét pontot szerzett a világ egyik legjobb csapata ellen, de a továbbjutásnak a németek örülhettek, nekünk pedig maradt a csoport negyedik helye. A mieink emelt fővel búcsúznak az Európa-bajnokságtól.

A mérkőzés zárásaként az Allianz Aréna külső borítása a német és a magyar nemzeti zászló színeiben pompázott nemcsak a 2-2-es döntetlenre, hanem a megbékélésre, az elfogadásra is rímelve.

Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan – kezdte értékelését Marco Rossi. – Ami leginkább hihetetlen, hogy csalódottak vagyunk a németek otthonában elért 2-2-es döntetlennel, ellenfelünk pedig ünnepli, hogy pontot szerzett ellenünk, ez mindent elmond a teljesítményünkről. Nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz, a fiúk megérdemelték volna a sikert, hiszen oroszlánként küzdöttek végig három mérkőzést, és büszkévé tették az országot. Szembeszálltak mindenkivel, nem féltek a nagy nevű riválisoktól. Mélyen védekezünk ezeken a mérkőzéseken, ez igaz, de senki sem panaszkodhat a teljesítményünk és a hozzáállásunk miatt. Az Eb előtt arra kértem a játékosokat, hogy tegyék büszkévé a szurkolókat, ezt sikerült elérni. Semmi miatt nem panaszkodhatok, de természetesen csalódott vagyok, mert közel jártunk a továbbjutáshoz, emellett viszont örülök a csapat teljesítménye miatt, maximálisan elégedett vagyok az Európa-bajnokságon mutatott játékkal. Őszinte leszek: nem szeretek ennyire hátul védekezni, jobban szeretem az egész pályás nyomást, a támadóbb felfogású futballt, de realistának kell lennünk, ilyen ellenfelekkel azt kellett tennünk, ami a legnagyobb erősségünk, és amit megengedtek nekünk. Nagy örömmel dolgozom tovább azon, hogy újra hasonló helyzetben lehessen a magyar válogatott. Tisztelem a magyar futball nagy történelmi eredményeit. Ugyanakkor ezen az Eb-n olyan eredményt értünk el, amelyre évek múltán is büszkék lehetnek a magyar szurkolók.

Döntetlen a címvédő és a világbajnok budapesti csatáján

A mérkőzésen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo két gólt szerzett, míg a franciáktól Karim Benzema volt kétszer eredményes.

Ronaldónak immár 20 gólja van Eb-n és vb-n, ami rekord, és a legutóbbi 45 válogatott meccsén 48 alkalommal talált az ellenfél kapujába. A franciák ellen most hetedszer játszott, és először volt eredményes.

A játék azután pörgött fel, hogy csaknem félórányi mezőnyfutball után a portugáloknak megítélt tizenegyest Ronaldo nagy erővel a kapuba lőtte.

A félidő végéhez érve Mbappét Semedo tartotta fel a tizenhatoson belül, a franciák is büntetőt rúghattak, Benzema pedig nem pazarolta el a lehetőséget. A Real Madrid támadója 2015 októbere óta először szerzett gólt a nemzeti csapatban.

Fotó: Tibor Illyes - Pool/Getty Images

 

Fordulás után két percet sem játszottak még le a felek, amikor Benzema újfent eredményes volt, bár a találatát először les miatt érvényteleníteni akarták, de a videobírós ellenőrzés eredményeként végül megadták. Nem tartott azonban sokáig a francia öröm, Cristiano Ronaldo ugyanis 13 perccel később újabb büntetőt harcolt ki, és eredményes is volt.

Időközben a németek egyenlítését követő újabb müncheni magyar gólnál hangorkán tört ki a Puskás Arénában, és percekig zúgott a “ria, ria, Hungária” rigmus.

A budapesti játék a hajrában a müncheni meccs állásához igazodott, és amikor a németek kiegyenlítettek, akkor már sem a franciák, sem a portugálok nem erőltették meg magukat, az utolsó percek békésen teltek el, ezzel az eredménnyel ugyanis mindkét együttes továbbjutott.

A franciákra Svájc, a németekre Anglia, a portugálokra pedig Belgium vár a nyolcaddöntőben.

Labdarúgó Európa-bajnokság,

F csoport, 3. forduló:

Németország-Magyarország 2-2 (0-1)
München, 12 413 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)
Gól: Havertz (66.), Goretzka (84.), illetve Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)
Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 59.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Müller, 67.)
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsics, 88.), Nagy, Schäfer, Fiola (Nikolics, 88.) – Szalai Á. (Varga K., 82.), Sallai (Schön, 75.)

Portugália-Franciaország 2-2 (1-1)
Puskás Aréna, 54 886 néző, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Gól: C. Ronaldo (31., 60., mindkettőt 11-esből), illetve Benzema (45+2., 47., az elsőt 11-esből)
Portugália: Rui Patricio – Semedo (Dalot, 79.), Dias, Pepe, Guerreiro – Moutinho (Neves, 72.), Danilo (Joao Palhinha, 46.), Sanches (S. Oliveira, 88.)- B. Silva (Bruno Fernandes, 72.), Jota, Ronaldo
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Kimpembe, Hernandez (Digne, 46., Rabiot, 52.) – Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann (Sissoko, 87.), Tolisso (Coman, 66.) – Benzema.

Az F csoport végeredménye:
1. Franciaország  3  1  2  –  4-3  5 pont – továbbjutott
2. Németország    3  1  1  1  6-5  4 – továbbjutott
3. Portugália     3  1  1  1  7-6  4 – továbbjutott
4. MAGYARORSZÁG   3  –  2  1  3-6  2
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

Spanyolország kiütéses győzelem után nyolcaddöntős

Spanyolország nyolcaddöntőbe jutott a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután Sevillában 5-0-ra kiütötte szerdán a búcsúzó Szlovákiát a csoportkör utolsó fordulójában. Svédország csoportelső, sereghajtóként búcsúztak a lengyelek.

30. perc: Sarabia csípett el egy rossz szlovák átadást, majd középről, 16 méterről lőtt, labdája a felső lécről perdült az égbe. A lehulló labdát Dubravka kapu fölé akarta tessékelni, ehelyett suta mozdulattal a saját kapujába ütötte azt (1-0).

45+3. perc: spanyol akciónál nem tudtak felszabadítani a szlovákok, Dubravka rosszul mozdult ki a kapujából, Gerard Moreno középre emelését pedig a jó ütemben emelkedő Aymeric Laporte (Manchester City) nagy ívben a bal felső sarokba fejelte (2-0).

A szünetben kettőt cseréltek a szlovákok, de a játék képe nem változott, a spanyolok pedig növelték a különbséget.

56. perc: Jordi Alba bal oldali centerezését Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain) a védők között, a 11-es pont környékéről egyből a bal alsó sarokba lőtte (3-0).

67. perc: újabb formás spanyol támadás végén az egy perce pályán lévő cserejátékos, Ferran Torres (Manchester City) pazar mozdulattal, sarokkal volt eredményes Sarabia passzából (4-0).

71. perc: egy spanyol szabadrúgás után röviden szabadítottak fel a szlovákok, a kapu elé visszakerült labdát Laporte lefejelte, Pau Torres közeli lövését pedig a gólvonal előtt álló Kucka már csak a saját kapujába tudta továbbítani (5-0).

A svédek négy ponttal biztos nyolcaddöntősnek számítottak, így számukra már csak a csoportelsőség volt a tét.

2. perc: Emil Forsberg (RB Leipzig) tört be a bal oldalon a 16-oson belülre, majd ballal kilőtte a hosszú alsó sarkot (1-0).

A tavaly a FIFA által az év legjobbjává választott Lewandowski három másodpercen belül két kapufát fejelt, majd a lengyelek a folytatásban is a Bayern München-sztárt keresték a beadásokkal.

59. perc: egy gyors kontratámadás végén Forsberg a 16-osról a bal alsó sarokba lőtt (2-0).

61. perc: Robert Lewandowski (Bayern München) indult meg a bal oldalon, majd egy csel után a bal felső sarokba csavart (2-1).

A lengyelek ásza a hajrában kiegyenlített, ám a slusszpoén a svédeké lett a 94. percben.

84. perc: egy beadást több svéd védő is elnézett, Lewandowski pedig senkitől sem zavartatva, közelől a hálóba lőtt (2-2).

94. perc: Viktor Claesson (Krasznodar) kapott kiváló átadást a 16-oson belül, és a kapus mellett a jobb alsó sarokba passzolt (3-2).

E csoport, 3. forduló:

Spanyolország-Szlovákia 5-0 (2-0)
Sevilla, La Cartuja Stadion, 11 204 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
Gól: Dubravka (30. – öngól), Laporte (45+3.), Sarabia (56.), F. Torres (67.), Kucka (71. – öngól)
Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta (Oyarzabal, 77.), Garcia (Pau Torres, 71.), Laporte, Jordi Alba – Koke, Busquets (Thiago Alcántara, 71.), Pedri – Sarabia, Morata (F. Torres, 66.), Gerard Moreno (Traoré, 77.)
Szlovákia: Dubravka – Pekarik, Satka, Skriniar, Hubocan – Haraslin (Suslov, 69.), Kucka, Hromada (Lobotka, 46.), Mak (Weiss, 69.) – Hamsik (Bénes, 90.), Duda (Duris, 46.)

Svédország-Lengyelország 3-2 (1-0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 14 700 néző, v.: Michael Oliver (angol)
Gól: Forsberg (2., 59.), Claesson (94.), illetve Lewandowski (61., 84.)
Svédország: Olsen – Lustig (Krafth, 68.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg (Claesson, 77.) – Isak (Ber, 68.), Quaison (Kulusevski, 55.)
Lengyelország: Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Glik – Jozwiak (Swierczok, 61.), Klich (Kozlowski, 73.), Krychowiak (Placheta, 78.), Zielinski, Puchacz (Frankowski, 46.) – Lewandowski, Swiderski.

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Svédország 7 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 5, 3. Szlovákia 3, 4. Lengyelország 1

A nyolcaddöntő programja

Június 26.:
Wales-Dánia, Amszterdam 18.00
Olaszország-Ausztria, London 21.00

Június 27.:
Hollandia-Csehország, Budapest 18.00
Belgium-Portugália, Sevilla 21.00

Június 28.:
Horvátország-Spanyolország, Koppenhága 18.00
Franciaország-Svájc, Bukarest 21.00

Június 29.:
Anglia-Németország, London 18.00
Svédország-Ukrajna, Glasgow 21.00

Forrás: MLSZ/MTI