sPORT

Nicsak, ki tért vissza Londonba!

Pénteken este egy-egy mérkőzéssel megkezdődött a pontvadászat Angliában és Spanyolországban is, azaz kezdetét vette a Permier League és a Primera Division 2021/22-es szezonja. Az utóbbi évek legerősebb és legeredményesebb két topligájában történtek változások szép számmal.

Lionel Messi távozott Barcelonából, míg szintén a Paris Saint-Germain ajánlatát fogadta el Sergio Ramos (Real Madrid). De, ha már Barcelona, a katalán klubnál Sergio Busquets örökölte a csapatkapitányi karszalagot Messitől. A 33 éves középpályásnak – aki a nyári Európa-bajnokságon a spanyol válogatottban is csapatkapitány volt – sorrendben Gerard Piqué, Sergi Roberto és Jordi Alba lehet a helyettese.

 

Forrás: Sebastien Muylaert/Getty Images

 

Az FC Barcelona 17 hónap után újra nézők előtt léphet pályára az együttes a Camp Nou Stadionban, a La Liga első fordulójának vasárnapi játéknapján Real Sociedad elleni összecsapáson 29 803 szurkoló lehet jelen.

A katalán klub ingyen volt kénytelen elengedni Messit, ugyanakkor szintén ingyen szerezték meg Memphis Depay-t, Eric Garciát és Sergio Agüerót is. Egyedül a brazil jobbszélsőért Emerson Royalért fizettek ki 9 millió eurót. Kun Agüero többek között éppen azért szerződött Barcelonába, hogy együtt játszhasson kisfia keresztapjával Lionel Messivel, ám ez nem jött össze.

Az örök rivális Real Madrid David Alabát ingyen szerezte meg a Bayern Münchentől és begyűjtötték a kölcsönben lévő játékosokat: így tért vissza Madridba Gareth Bale, Jesús Vallejo, Luka Jovic, Martin Ödegaard, Brahim Díaz, Takefusa Kubo és Dani Ceballos is.

Ceballos kettős bokaszalag-szakadást szenvedett

A 24 éves középpályás – aki az elmúlt két idényben az Arsenalban szerepelt kölcsönben – az olimpián július 22-én, az Egyiptom ellen gól nélküli döntetlenre végződött mérkőzésen kezdőként, csapatkapitányként lépett pályára, de sérülése miatt már a szünet előtt le kellett cserélni. A spanyol szakvezetés úgy döntött, hogy Dani Ceballos a társaival marad Japánban, hátha a kieséses szakaszra ismét bevethető állapotba kerül, de a továbbiakban már nem léphetett pályára.

A játékosnál kettős bokaszalag-szakadást állapítottak meg, vagyis sérülése sokkal súlyosabb, mint eddig feltételezték. A klub nem közölte, mennyi időt kell kihagynia a Bajnokok Ligája-győztes, és immár olimpiai ezüstérmes futballistának, de az biztos, hogy jó néhány hétig nem számíthat rá Carlo Ancelotti vezetőedző.

Az Atlético Madrid 2025-ig meghosszabbította José María Giménez szerződését

A korábban sokak által megkörnyékezett uruguayi védő 2013 óta erősíti a Matracosokat, akik közel egymillió euróért vásárolták meg a Danubiótól. Ez nagyon jó vétel volt, hiszen a védő jelenlegi értéke a mértékadó Transfermarkt szerint 60 millió euró. 

Giménez az elmúlt nyolc esztendőben összesen 216 mérkőzésen lépett pályára, igaz, az előző kiírásban sérülések miatt csupán 21 bajnokin szerepelt, és két spanyol bajnoki cím mellett Európa-ligát, valamint európai és spanyol Szuperkupát nyert.

Moussa Dembélé visszament Lyonba, míg Lucas Torreira ismét csatlakozott az Arsenalhoz. Az Atlético Madrid egyetlen igazolása az Udinesétől megszerzett Rodrigo de Paul volt, az argentin középpályásért 35 millió eurót fizettek. Kölcsönből visszatért Madridba Nicolas Ibánez a mexikói San Luistól, hazarendelték Francisco Monterót a Besiktastól, Manu Sánchezt az Osasunától és Santiago Ariast a Bayer Leverkusentől.

Primera Division, 1. forduló

Augusztus 14., szombat

19:30, RCD Mallorca – Real Betis (Spíler2)
19:30, Cádiz – Levante
22:00, Alavés – Real Madrid (Spíler2)
22:00, Osasuna – Espanyol

Augusztus 15., vasárnap

17:30, Celta Vigo – Atlético Madrid (Spíler2)
20:00, FC Barcelona – Rayo Vallecano (Spíler2)
22:15, Sevilla – Rayo Vallecano (Spíler2)

Augusztus 16., hétfő

20:00, Villarreal – Granada (Spíler2)
22:00, Elche CF – Athletic Bilbao (Spíler2)

A Chelsea begyűjtötte az UEFA Szuperkupát és Romelu Lukakut is

A Bajnokok Ligája győztes angol gárda Belfastban 1-1-es döntetlent játszott az Európa Liga győztes Villarreallal, végül a büntetőpárbajra a 119. percben beálló Kepa Arrizabalaga két tizenegyest hárított

A 26 éves spanyol hálóőr – akit az előző szezonba szorított ki a kezdőből Mendy – Aissa Mandi, majd a hetedik párbajban Raúl Albiol kísérletét is hárította, és mivel csapattársai közül csak Havertz hibázott, 1998 után másodszor lett a Chelsea-é a Szuperkupa.

A Villarreal története során először veszített tizenegyespárbajt az európai kupaporondon, eddig háromból három volt a mérlege, legutóbb épp az EL-döntőben győzte le így a Manchester Unitedot.

Milánóból vissza Londonba

A világbajnoki bronzérmes belga Romelu Lukaku távozott az olasz labdarúgó-bajnokságban címvédő Internazionale csapatától, és visszatért a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea-hez.

“Boldog vagyok, hogy visszatérhettem ehhez a csodálatos klubhoz. Hosszú volt az út, hiszen úgy jöttem ide gyerekkoromban, hogy még sokat kellett tanulnom, most pedig sok tapasztalattal, érettebben tértem vissza. Gyerekként a Chelsea-nek szurkoltam, és most csodálatos érzés visszatérni, és megpróbálni hozzásegíteni a csapatot újabb bajnoki címek megnyeréséhez” – nyilatkozta a 28 éves Lukaku.

A gólerős futballistáért sajtóhírek szerint 115 millió eurót (40,6 milliárd forintot) kapott a milánói klub.

Lukaku az Anderlechttől igazolt az angol élvonalba 2011-ben, és 2014-ig volt a Chelsea futballistája, ahol nem tudott gyökeret verni, csupán 15 meccsen lépett pályára. Kétszer is kölcsönadták, előbb a West Bromwich Albionnak, majd az Evertonnak, utóbbi 2014-ben megvásárolta, és ottani három éve alatt 110 meccsen 53-szor volt eredményes.

Romelu Lukaku / Forrás: Emmanuele Ciancaglini/Quality Sport Images/Getty Images

 

Lukaku 2017 és 2019 között a Manchester Unitedet erősítette (66 mérkőzésen 28 gól), ahonnan tavalyelőtt szerződött az Interhez, amelynek színeiben kiválóan teljesített:

95 találkozón 64 alkalommal volt eredményes.

Virgil van Dijk egy év után tért vissza Liverpoolba

A holland válogatott sztárja tavaly október 17-én szenvedett keresztszalag-szakadást és dőlt ki a szezon hátralévő részére. A Vörösök valaha volt legdrágább játékosa közel egy év kihagyás után léphet pályára a szezonnyitón a Norwich City ellen, ráadásul csapata hosszabbított is vele. A 30 éves védő 2025-ig kötelezte el magát.

Van Dijk 2017-es érkezése óta 130 mérkőzésen lépett pályára, 13 gólt szerzett és nyert a Liverpoollal egy Premier League-, és egy Bajnokok Ligája-aranyérmet is.

A Liverpool 40 millió euróért igazolta lez az RB Leipzigtől, a középső védő Ibrahim Konatét. Felkerült a felnőtt csapathoz a mindössze 18 éves jobbhátvéd, Harvey Elliott. A Chertsey-ben született játékos a Fulham színeiben mindössze 16 évesen és 30 naposan lépett pályára a Premier League-be, ezzel ő lett az angol első osztályú bajnokság történetének legfiatalabb játékosa.

Jack Grealish az Aston Villatól a Manchester Cityhez igazolt

a 25 éves középpályás szerződése hat idényre szól. Az anyagi részleteket nem hozták nyilvánosságra, brit médiaértesülések szerint azonban a City 100 millió fontot fizetett érte, amivel a Premier League történetének legdrágább játékosa lett. A rekordot eddig Paul Pogba tartotta, akiért 2016-ban 89 millió fontot fizetett a Manchester United.

Jack Grealish heti fizetése több mint 200 ezer font lesz.

Az Aston Villában nyolc szezon alatt 213 mérkőzésen 32 gólt szerzett és 43 gólpasszt adott. Az angol válogatottban eddig 12 mérkőzésen szerepelt, és július közepén Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Bolla Bendegúz a Wolverhamptonhoz szerződött

A kétszeres válogatott Bolla Bendegúz az angol élvonalban szereplő Wolverhampton Wanderers csapatához igazolt, ugyanakkor egy szezont kölcsönben a zürichi Grasshoppersnél tölt majd.

A 21 éves, szélsőként és jobb oldali középpályásként is bevethető jobbhátvéd a szülővárosában, Székesfehérváron kezdett futballozni, majd az MTK utánpótlásában nevelkedett. Négy évvel ezelőtt igazolta le a Videoton FC, amely Siófokra és Zalaegerszegre is kölcsönadta. A MOL Fehérvár FC színeiben az előző idényben 37 mérkőzésen egy gólt szerzett és öt gólpasszt adott. A magyar válogatottban eddig kétszer szerepelt, június elején a Ciprus és az Írország elleni barátságos mérkőzéseken is, majd tagja volt az Európa-bajnoki keretnek is.

Premier League, 1. forduló

Augusztus 14., szombat

13:30, Manchester United – Leeds United (Digisport1)
16:00, Burnley – Brighton & Hove Albion
16:00, Chelsea – Crystal Palace (Digisport1)
16:00, Everton – Southampton
16:00, Leicester City – Wolverhmapton Wanderers
16:00, Watford – Aston Villa
18:30, Norwich City – Liverpool (Spíler1)

Augusztus 15., vasárnap

15:00, Newcastle United – West Ham United (Digisport1)
17:30, Tottenham Hotspur – Manchester City (Spíler1)

Forrás: Digisport/MTI/Spíler TV

Bundesliga az ARENA4-en!