sPORT

Olaszország elsőként a legjobb 16 között

A labdarúgó Európa-bajnokság szerdai játéknapján megszületett hat gólt szerző öt játékosból négyen is az olasz elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban játszanak.

Pedig a Serie A már évek óta nem számít igazi sztárbajnokságnak, bár Olaszországban ma is vannak nagyon jó játékosok és nagyon jól kereső idegenlégiósok is, ám a Calcio színvonal már egy évtizede nem említhető a Primera Divisonnal, vagy a Premier League-gel egy lapon.

Az ok persze a pénzügyekben kereshető, hiszen míg Angliában milliárdos arab, orosz és amerikai befektetők szerezték meg a klubok zömét, Spanyolországban pedig a két nagy csapat óriási hiteleket vett föl, addig taljánföldön fokozatosan elszegényedtek a csapatok.

A Squadra Azzurrában mindössze Emerson és Jorginho idegenlégiós, mindketten a Bajnokok Ligája győztes Chelsea csapatát erősítik. A kakukktojás az első két mérkőzésen kitűnően szereplő Alessandro Spinazzola, aki a Paris Saint-Germain játékosa, ám kölcsönben az AS Romában játszik.

 

Roberto Mancini csapata szakítva az olasz hagyományokkal és a catenaccióval, felvállalta a támadófutballt. Persze a védekezés így is kulcsfontosságú, ám defenzív játék helyett a remek középpályásokkal felálló és szélvész gyors szélsőket alkalmazó válogatott rendkívül hatékonyan tud letámadni és/vagy labdaszerzés után visszatámadni.

A balszélső Spinazzola kis túlzással többet tölt az ellenfél térfelén, mint a sajátján, felfutásaival óriási támogatást ad az elöl lévőknek. Bár a jobbszélső Giovanni Di Lorenzo már nem mehet olyan sokat előre, mégis ő sem klasszikus hátvéd.

Az Olaszország-Svájc mérkőzés 19. percében Giorgio Chiellini remek helyezkedés után talált Yann Sommer kapujába, ám a videófelvétel (VAR) tanúbizonysága szerint a labda előbb hozzáért a Juventus játékosának kezéhez, így érvénytelenítették a találatot.

A 26. percben Domenico Berardi húzott el a jobb oldalon, középre passzolt labdáját pedig a teljesen egyedül érkező Manuel Locatelli (Sassuolo) rúgta közelről az üres kapuba (1-0).

Az 52. percben az olaszok adogatása után a kapuval szemben álló Locatelli elé került a labda, aki 18 méterről ballal a bal alsó sarokba lőtt (2-0).

Lényegében ezzel a találattal el is dőlt a találkozó sorsa. A svájciak a 64. percben jutottak el először veszélyes helyzetig, de Gianluigi Donnarumma lábbal hárítani tudta Zuber közeli lövését. 

Végül a 89. percben Ciro Immobile (Lazio) maradt egyedül a kaputól 23 méterre, ő ugyancsak középről, jobb lábbal a jobb alsót választotta, Sommer csak beleérni tudott a lövésbe, védeni nem (3-0).

A Lazio csatára az első mérkőzésen is szerzett egy gólt és kiosztott egy gólpasszt Insignének, így a “kanadai táblázatot” Insigne vezeti.

Az első körben a törököket ugyancsak 3-0-ra legyőző olasz együttes immár 29 mérkőzés óta veretlen, és sorozatban tíz találkozón győzött, ezeken pedig gólt sem kapott.

Bale kiosztott két gólpasszt és kihagyott egy 11-est

Az A csoport másik találkozóján Wales 2-0-ra nyert Törökország ellen, Bakuban. A mérkőzésre jellemző, hogy még az is belefért, hogy Gareth Bale tizenegyest hibázzon. A Tottenham Hotspur csatára a 61. percben a kapu fölé bombázta a Walesnek megadott büntetőt.

 

A 42. percben Gareth Bale hajszálpontos előreíveléssel hozta remek helyzetbe Aaron Ramseyt (Juventus), aki a tizenhatoson belül levette a labdát, majd hat méterről a hálóba passzolt (1-0).

Végül a 95. percben Harry Wilson és Bale kis szöglete után utóbbi becselezte magát a védők között, majd Connor Robertshez (Swansea City) passzolt, aki kapásból a hálóba lőtt (2-0).

Labdarúgó Európa-bajnokság

A csoport, 2. forduló:

Olaszország-Svájc 3-0 (1-0)
Róma, Stadio Olimpico, 12 445 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)
Gól: Locatelli (26., 52.), Immobile (89.)
Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (Acerbi, 24.), Spinazzola – Barella (Cristante, 87.), Jorginho, Locatelli (Pessina, 86.) – Berardi (Tolói, 70.), Immobile, Insigne (Chiesa, 69.)
Svájc: Sommer – Elvedi, Schär (Zuber, 58.), Akanji – Mbabu (Widmer, 58.), Xhaka, Freuler (Sow, 84.), Rodríguez – Shaqiri (Vargas, 76.) – Embolo, Seferovic (Gavranovic, 46.)

Wales-Törökország 2-0 (1-0)
Baku, Olimpiai Stadion, 20 ezer néző, v.: Artur Dias (portugál)
Gól: Ramsey (42.), C. Roberts (95.)
Wales: Ward – C. Roberts, Mepham, Rodon, B. Davies – Morrell, Allen (Ampadu, 73.) – Bale, Ramsey (Wilson, 85.), James (Williams, 94.) – Moore.
Törökország: Cakir – Celik, Söyüncü, Ayhan, Meras (Müldür, 73.) – Yokuslu (Demiral, 46.), Tufan (Yazici, 46.), Calhanoglu – Ünder (Kahveci, 83.), Karaman (Dervisoglu, 75.), Yilmaz.

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Olaszország 6 pont, 2. Wales 4, 3. Svájc 1, 4. Törökország 0

3. forduló:
június 20., vasárnap: Svájc-Törökország, Baku 18.00
június 20., vasárnap: Olaszország-Wales, Róma 18.00

Oroszország egy góllal nyert Finnország ellen

Az első félidő hosszabbításában az Artyom Dzjubától visszakapott labdát Alekszej Mirancsuk (Atalanta) áttette a jobb lábáról a balra, majd védhetetlenül tekert a kapu hosszú felső sarkába.

 

Az összesen 13 perc ráadással megtoldott találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy az orosz válogatott brazil származású jobbhátvédjét, Mário Fernandest az első félidő közepén le kellett cserélni, és gerincsérülés gyanújával kórházba szállították.

B csoport, 2. forduló:

Oroszország-Finnország 1-0 (1-0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 24 500 néző, v: Danny Makkelie (holland)
Gól: Mirancsuk (45+2.)
Oroszország: Szafonov – Fernandes (Karavajev, 25.), Divejev, Dzsikija, Kuzjajev – Zobnyin, Barinov, Ozdojev (Zsemaletgyinov, 61.) – Mirancsuk (Muhin, 85.), Dzujba (Szoboljev, 85.), Golovin.
Finnország: Hradecky – Toivio (Jensen, 84.), Arajuuri, O’Shaughnessy – Raitala (Soiri, 75.), Schüller (Kauko, 67.), Lod, Kamara, Uronen – Pukki (Lappalainen, 75.), Pohjanpalo.