sPORT

Palermo végállomás, ismét lesújtott az olasz átok

Az összesen négyszeres világbajnok olasz labdarúgó-válogatott 1930-ban nem utazott el Uruguayba az első Világkupára (World Cup), majd két világbajnoki cím után nem jutottak ki az 1958-as világbajnokságra.

Az akkori vb-selejtezőkön Európában három-három ország szerepelt egy-egy csoportban. Olaszország Észak-Írországgal és Portugáliával került azonos trojkába.

A Squadra Azzurra 1957 tavaszán Rómában 1-0-ra legyőzte Észak-Írországot, ám Lisszabonban 3-0-ra kikaptak az olaszok.

Az Észak-Írország – Olaszország találkozó eredeti időpontja 1957. december 4-én volt, ám Zsolt István játékvezető a hatalmas köd miatt Londonban maradt. Óriási volt a tanácstalanság Belfastban, a hatalmas érdeklődés miatt nem merték elhalasztani a mérkőzést, a helyszínen rendelkezésre állt angol játékvezető, ám az olaszok nem járultak hozzá, hogy vezetésével játsszák le a vb-selejtezőt.

Végül a Midland Hotelben az olasz és az ír szövetség elnöke Ottorino Barassi és Joseph McBride a belfasti polgármester Sir Cecil McKee közreműködésével aláírt, egy megállapodást, hogy “barátságos” körülmények között lejátsszák a mérkőzést.

Az emlékezetes Belfasti csata 2-2-es döntetlennel ért véget

December 22-én Milánóban 3-0-ra nyertek a taljánok, így Olaszország 4 ponttal vezetett az egyaránt 3-3 pontos Portugália és Észak-Írország előtt.

Az olaszok január 15-én ismét elutaztak Belfastba, ezúttal megérkezett a helyszínre Zsolt István is. A két csapat a világbajnoki részvételért futott ki. A hazaiak az első félórában James McIlroy és Wilbur Cush góljaival vezettek, az olaszok a második játékrész derekán a brazil-olasz Dino Da Costa találatával szépítettek.

Érdekesség, hogy csoportgyőztesként jutott ki a világbajnokságra Anglia, Észak-Írország és Skócia is, míg a Csehszlovákia mögött második helyen végző Wales interkontinentális pótselejtezőn vehetett részt. Az ellenfél az akkor még az afrikai/ázsiai részleghez tartozó Izrael lett.

Wales 1958. január 15-én Izraelben, majd három héttel később Cardiffban is egyaránt 2-0-ra nyert. A Swansea Town csatára Ivor Allchurch mindkét találkozón betalált.

Így az 1958-as világbajnokságon először és utoljára mind a négy brit szövetség válogatottja szerepelhetett. Ráadásul Észak-Írország és Wales is bejutott a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőben Franciaország 4-0-ra nyert az észak-írek ellen, míg Brazília Pelé egyetlen góljával győzte le Walest.

Két újabb világbajnoki cím után jött az újabb olasz hidegzuhany

Ötvenkilenc évvel később a vb-selejtező csoportban Olaszország Spanyolország mögött lett második, így a 2006-os világbajnok pótselejtezőre kényszerült.

2017. november 10-én Solnában Svédország Jakob Johansson egyetlen góljával nyert Olaszország ellen, majd három nappal később a milánói San Siróban 0-0-ás döntetlennel ért véget a találkozó. Így maradt le a Squadra Azzurra egy újabb világbajnokságról.

Gianluigi Buffon és Giorgio Chiellini a svéd-olasz világbajnoki selejtezőn 2017-ben; Fotó: MICHAEL CAMPANELLA/Getty Images

 

Ennek ellenére Olaszország feltámadt és tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, ám csütörtök este ismét elbukták a pótselejtező első felvonását.

De nézzünk utána, az olaszok hogyan kerültek ismét a play-offba. A C csoportban egy évvel ezelőtt Olaszország éppen Észak-Írország 2-0-ás legyőzésével kezdte a világbajnoki selejtezőt, sőt pár nappal később Szófiában is két góllal nyert Roberto Mancini csapata. 2021. március 31-én Vilniusban is 2-0-ra nyertek a taljánok. Ki gondolt volna akkor bármi rosszra: három mérkőzés, három győzelem kapott gól nélkül.

Véső soron a római Olaszország-Svájc találkozó pecsételte meg a Squadra Azzurra sorsát, hiszen Silvan Widmer találatára csak Giovanni Di Lorenzo tudott válaszolni (1-1). De még mindig nem volt minden veszve.

Ősszel fordult a kocka

Szeptember 2-án Firenzében 1-1-es döntetlen Bulgáriával, majd 0-0 Bázelben Svájccal. Igaz Reggio Emiliában a friss Európa-bajnok 5-0-ra kiütötte Litvániát.

Giorgio Chiellini és Alessandro Bastoni az olasz - észak-macedón mérkőzésen; Fotó: Tullio M. Puglia/Getty Images

 

Miközben Svájc 4-0-ra kiütötte Bulgáriát, addig az olaszok nem tudtak gólt szerezni Észak-Írországban, így szorultak a csoport második helyére.

A vb-pótselejtezők sorsolásán Olaszország és Portugália egy ágra került, így az biztos volt, hogy egyik válogatott nem lesz ott a 2022-es katari világbajnokságon, ám arra senki nem számított, hogy a taljánok már az első körben elbuknak.

Csütörtök este Roberto Mancini együttese alaposan megszenvedett az észak-macedónokkal – az Európa-bajnok félelmetes nyomás alatt tartotta ellenfelét, ám hiába volt 32 (!) kapura lövési kísérlete, a hazaiaknak sikerült kibekkelniük a találkozót – a hosszabbításban aztán jött a meglepetés, a 92. percben Alekszandar Trajkovszki egy távoli lövést eresztett meg, a labda pedig Gianluigi Donnarumma kapujában kötött ki.

A gólpasszt az MTK játékosa Bojan Miovszki adta.

A korábban négy szezont Palermóban lehúzó Trajkovszki amúgy hazai pályán “küldte haza” az olaszokat.

A vendégeknél egyébként összesen öt NB I-ben szereplő játékos (Sztefan Szpirovski, Bojan Miovszki, David és Dorian Babunski, Nikola Szerafimov) is volt a keretben.

Negyedszer fordul elő, hogy az Európa-bajnoki címvédő együttes nem jut ki a vb-re: az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat a soron következő vb-re.

Az idei pótselejtezőket már alaposan felforgatta az orosz-ukrán háború. Oroszország kizárása után Lengyelország játék nélkül jutott tovább. Solnában Svédország Robin Quaison 110. percben szerzett góljával nyert és jutott tovább.

Robert Lewandowskiék kedden Chorzówban látják vendégül Svédországot. A nyári Európa-bajnokságon Szentpéterváron Svédország 3-2-re nyert Lengyelország ellen. Két-két Emil Forsberg és Robert Lewandowski találat után a 94. percben Vivtor Claeson szerzett győztes gólt.

Portugália 3-1-re nyert Törökország ellen, Fernando Santos csapata kedden Portóban látja vendégül Észak-Macedóniát. A két ország csapata korábban mindössze két barátságos mérkőzésen játszott egymás ellen.

Csütörtök este Wales a jó öreg Gareth Bale duplájával nyert Ausztria ellen, ám a Skócia-Ukrajna pótselejtező elhalasztása miatt még nem lehet tudni melyik csapat lesz Ramsey-ék ellenfele Cardiffban.

Világbajnoki pótselejtező

Olaszország – Észak-Macedónia 0-1 (0-0)
Gól:
A. Trajkovski (92.)

Portugália – Törökország 3-1 (2-0)
Gól:
Otávio (15.), Diogo Jota (42.), Matheus Nunes (90.), ill. B. Yilmaz (65.)

Wales – Ausztria 2-1 (1-0)
Gól:
Gareth Bale (25., 51.), ill. M. Sabitzer (64.)

Svédország – Csehország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Gól:
Robin Quaison (110.)

Március 29., kedd

20:45, Lengyelország – Svédország
20:45, Portugália – Észak-Macedónia