sPORT

Rafa Nadal az Australian Open „titkos favoritja”

A nagy Djokovics-saga után beszéljünk végre a teniszről, ugyanis hétfőn elkezdődött a 2022-es Australian Open.

A világelső “visszaléptetése” miatt a selejtezőből “szerencsés vesztesként” az olasz Salvatore Caruso találta magát az első helyen kiemelt játékos helyén. Az olasz nem sokáig örülhetett, ugyanis amolyan “nemes bosszúként” a szerb Miomir Kecsmanovics 6:4, 6:2, 6:1 arányban legyőzte Carusót.

Fucsovics Márton nagyot küzdött egy másik szerb játékossal Dusan Lajoviccsal, aki kétszer vezetett a magyar játékos ellen. Marci a negyedik játszma rövidítésének megnyerésével harcolta ki a döntő szettet, ám már nem bírt ellenfelével. Fucsovics pályafutása során először kényszerült búcsúzni az Australian Open első körében.

A selejtezőből érkezett Nikola Milojevics az amerikai Mackenzie McDonaldtól kapott ki, míg a szintén szerb színekben versenyző, zentai Györe Lászlót a kanadai Denis Shapovalov győzte le négy játszmában.

A 35 éves Rafael Nadal 16. alkalommal indult el az Australian Openen

A spanyol teniszező először 2008-ban jutott be a legjobb négy közé, ám ott három sima játszmában kikapott a francia Jo-Wilfried Tsongától. Rafa egy évvel később eljutott a fináléig, ahol végül öt játszmában kényszerítette térdre Roger Federert.

Rafael Nadal; Fotó: Cameron Spencer/Getty Images

 

A spanyol klasszis a következő négy AusOpen fináléját elbukta, 2012-ben és 2019-ben Novak Djokovics győzte le Nadalt. A tíz évvel ezelőtti döntő 5 óra 53 percig tartott Nole és Rafa között.

A 2014-es fináléban Stan Wawrinka, míg három évvel később Federer győzte le a salakpályák koronázatlan királyát. 2020-ban a negyeddöntőben Dominic Thiem, míg tavaly Sztefanosz Cicipasz állta Nadal útját.

A Roland Garros 13-szoros győztese tavaly a párizsi elődöntőben elbukott, éppen Djokovics tört borsot Nadal orra alá.

Nadal hosszú sérülés és kihagyás után újraépítette magát és ismét visszatért.

Az Ausztrál Open első fordulójában az amerikai Marcos Giron ellen nyert nagyon simán (6:1, 6:4, 6:2).

Nadal két hete megnyerte az egyik Melbourne-i tornát, ezzel megtört a 13 éve tartó ausztrál átok.

Giron ellen Nadal 34 nyerő ütéssel győzött, a spanyol a találkozó után mosolyogva mondta el, hogy a legutóbbi három meccsén győzött és tornagyőzelmet aratott.

“Napról, napra jobban megy a játék. Egy hónappal ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ma itt tartok. De jól sikerült a visszatérés, egyre jobban érzem magam a pályán. A fiúkkal továbbra is sokat készülünk.”

Nadalnak ez volt a 70. győzelme az Australian Openen

A spanyol klasszis következő ellenfele a selejtezőből érkezett Yannick Hanfmann lesz, a 30 éves német játékos az első fordulóban az ausztrál Thanasi Kokkinakist búcsúztatta három játszmában.

Ha előrébb nézünk kiderül, hogy Nadal győzelme esetén az orosz Karen Hacsanovval csaphat össze, majd a legjobb 32 között a lengyel Hubert Hurkacz lehet Rafael Nadal ellenfele.

Bár Djokovics távollétében rengeteg trónkövetelő jelentkezhet be, szerintem Nadal az egyik nem is annyira titkos favoritja az idei Australian Opennek.