sPORT

Reutemann, a száguldó argentin

Ötven évvel ezelőtt az argentin Carlos Reutemann (Brabham-Ford) élete első F1-es futamán a Buenos Aires-i pályán pole pozíciót szerzett Jackie Stewart (Tyrrell-Ford) és az amerikai Peter Revson (McLaren-Ford) előtt. A futamon két kör hátránnyal 7. lett, így lemaradt a pontszerzésről.

Carlos Reutemann először 1973-ban a Watkins Glen pályán (New York) állhatott fel a dobogóra. Ronnie Peterson (Lotus-Ford) és James Hunt (March-Ford) mögött lett harmadik.

Az argentin versenyző 1974. március 30-án Dél-Arikában aratta első futamgyőzelmét.

A szabadedzésen még március 22-én Peter Revson szenvedett halálos balesetet, csapata a Shadow-Ford visszalépett a futamtól. Később Revson helyét Tom Pryce foglalta el. A brit pilóta három évvel később ugyanezen a pályán szenvedett halálos kimenetelű balesetet.

A 74-es kvalifikáción Reutemann csak a 4. helyen szerezte meg. A pole pozícióból induló Niki Lauda (Ferrari) négy körrel a vége előtt volt kénytelen feladni a versenyt.

Az 1977-es Olasz Nagydíjon Carlos Reutemann vezet csapattársa Niki Lauda előtt

Carlos Reutemann, Niki Lauda; Olasz Nagydíj, 1977; Fotó: Bernard Cahier/Getty Images

 

Az argentin versenyzőnek a 38. körben fel kellett adnia a versenyt, a futamon Mario Andretti (Lotus-Ford) győzött Niki Lauda (Ferrari) és Alan Jones (Shadow-Ford) előtt.

1981. március 29-én Reutemann (Williams Ford) győzött Alan Jones (Williams Ford) és Riccardo Patrese (Arrows Ford) előtt a Brazil Nagydíjon.

Carlos Reutemann és Bernie Ecclestone, Monza, 1978; Fotó: Hoch Zwei/Corbis via Getty Images

 

Az argentin pilóta karrierje során összesen 12 futamgyőzelmet aratott

A világbajnoki pontversenyben háromszor (1975, 1978, 1980) végzett a harmadik helyen, majd 1981-ben mindössze egy ponttal maradt alul a brazil Nelson Piquet-vel (Brabham Ford) szemben.

1981-ben a Belga Nagydíjon Jacques Laffite (Ligier-Marta) és Nigel Mansell (Lotus-Ford) előtt győzött utoljára.

Reutemann 1982-ben Dél-Afrikában második lett, míg a Brazil Nagydíjon kiesett, ami után visszavonult a Formula–1-től.

Később politikusnak állt, volt Santa Fé kormányzója. Carlos Reutemann 2021. július 7-én hunyt el 79 évesen.