sPORT

Roland Garros: Nadal az év mérkőzésén verte Djokovicsot

A francia nyílt teniszbajnokság keddi versenynapján a nőknél bejutott a legjobb négy közé az amerikai Coco Gauff és az olasz Martina Trevisan, míg a férfiaknál az volt a kérdés ki lesz az új salakkirály?

A tegnap  délutáni programban lépett pályára a mindössze 19 éves Carlos Alcaraz, a spanyol trónkövetelő idén nyert Miamiban, majd győzött Barcelonában, végül a madridi salakpályás torna fináléjában 6:3, 6:1 arányban nyert Alexander Zverev ellen.

Alcaraz, aki egy évvel ezelőtt még a selejtezőben kezdett a Roland Garroson, idén már 6. kiemeltként kezdte a tornát. Párizsban a második fordulóban alaposan megizzadt Albert Ramos-Vinolas ellen, honfitársa már 0-1ről fordított, ám Alcaraz nem adta föl a párharcot. A negyedik szett rövidítését 7-2-re, majd a döntő játszmát 6:4 arányban nyerte meg az ifjú spanyol. A felek 4 óra 34 percig voltak pályán.

Alcaraz következő két mérkőzését egyaránt sima három játszmában nyerte meg, így zsinórban 14 győzelem után lépett pályára ismét Alexander Zverev ellen.

A harmadik helyen kiemelt német teniszező nagyon simán húzta be az első két játszmát, Alcaraz a harmadik szettben szépített, ám végül a negyedik játszma rövidítését Zverev nyert meg 9-7-re.

Idén salakon Alcaraz 20 mérkőzést nyert meg és ez volt mindössze a második veresége. Zverev – aki most először győzött le TOP10-es ellenfelet Grand Slamen – pályafutása során ötödször jutott elődöntőbe a négy nagy torna valamelyikében, Párizsban másodszor lesz ott a legjobb négy között.

Az esti programban csak 9 órakor kezdődő Novak Djokovics-Rafael Nadal összecsapást Alexander Zverev már páholyból vagy a szállodai szobájából nézhette.

A világelső szerb és a 13-szoros Roland Garros-győztes spanyol teniszező 59. alkalommal lépett pályára egymás ellen. 2006 óta – nem számítva négy világbajnokságon lejátszott csoportmérkőzésüket – a spanyol és a szerb teniszezőnek ez volt mindössze az ötödik negyeddöntője egymás ellen, ami azt jelenti, hogy 49 alkalommal elődöntőben vagy döntőben játszottak egymás ellen.

A 2020-as Roland Garros döntőjében is Rafa nyert 6:0, 6:2, 7:5 arányban, míg a tavalyi elődöntőben Djokovics 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2 arányban győzöt Nadal ellen.

A negyeddöntőben Rafa Nadal rögtön elvette a szerb játékos adogatójátékát, majd gyorsan duplabrék előnybe került. A 6:2 arányban behúzott első játszma után Nadal 3:0-ra húzott el a második szettben, ám Djokovics ekkor megemberelte magát. Novak zsinórban négy játékot nyert meg, és bár Nadal 4:4-re kiegyenlített Djokovicsnak sikerült megnyernie a második játszmát.

Két óra 18 perc tenisz után 1:1 volt az állás

De ez nem mond el semmit arról, hogy milyen elképesztő labdameneteket láttunk, míg Nadal számára nem volt el- vagy beérhetetlen labda, addig Djokovics tenyeresei közül több is a hálóban landolt. Persze a szerb olykor káprázatos ritörnöket ütött. A spanyol salakkirály erénye volt, hogy nem várt Djokovics hibáira, ő minél több nyerő ütést szeretett volna elérni.

A maratoni hosszúságú mérkőzésen mindenki azt figyelte, ki bírja fizikailag jobban az összecsapást. Bár semmi jel nem utalt arra, hogy Rafa fáradna, mégis Djokovicsot gondolhatták fittebbnek.

Miközben Nadal simán behúzta a harmadik játszmát, sokan már könnyed spanyol győzelemre számíthattak, ám a negyedik szettben Djokovics 3:0, majd 5:2 arányban vezetett.

Rafael Nadal ekkor “fel is adhatta” volna a negyedik szettet, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a döntő szett, ám a spanyol játékos félelmetes sebességbe kapcsolt. Nadal 3:5-nél három játszmalabdát hárítva visszabrékelt, majd rövidítésre mentette a szettet.

A tie-breakben már csak a spanyol volt a pályán, villámgyorsan elhúzott 6-1-re, s végül a negyedik meccslabdáját értékesítve megnyerte a mérkőzést.

Rafael Nadal heroikus küzdelme természetesen megihlette a Philippe Chatrier közönségét, akik hajnali kettőkor bajnoknak járó ünneplésben részesítették a 13-szoros győztest, akinek már “csak” két győzelemre van szüksége az újabb Roland Garros-sikerhez.

A mérkőzés után Novak Djokovics gratulált Nadalnak, a szerb teniszező elmondta, hogy ő nagyon rosszul kezdett, igaz 2:6, 0:3-as hátrányról sikerült kiegyenlítenie.

“Visszajöttem a mérkőzésbe, de Nadalnak a harmadik játszmában volt két, három fantasztikus játéka. A negyedik játszmában Rafa megmutatta mentális erejét, megmutatta, hogy miért ő a bajnok. Nadal kétség kívül teljesen megérdemelten nyert. Gratulálok neki és a csapatának is!”

Nadal 15. Roland Garros elődöntője következik

Pénteken tizedik alkalommal csap össsze Alexander Zverev és Rafael Nadal, az eddigi mérleg: 6-3 a spanyol teniszező javára. Kettejük első öt mérkőzését Nadal nyerte meg, 2017-ben az Ausztrál Open 3. fordulójában Rafa 4:6, 6:3, 6:7(5), 6:3, 6:2 arányban nyert.

2018-ban a római salakpályár torna fináléjában Nadal 6:1, 1:6, 6:3 arányban győzött, ám ezt követőn zsinórban háromszor Zverev nyert. A 2019-es világbajnoki csoportkör után a német teniszező a párizsi fedettpályás torna eldőntőjében 6:4, 7:5 arányban nyert, majd óriási meglepetésre tavaly a madridi salakpályás verseny negyeddöntőjében is Zverev nyert 6:4, 6:4 arányban.

Igaz, a római viadal negyeddöntőjében már ismét Nadal nyert salakon.

Rafael Nadal a Roland Garroson 110 mérkőzést nyert meg és mindössze háromszor szenvedett vereséget. Tizennégy eddig elődöntőjéből mindössze egyet bukott el, a tavalyit Novak Djokovics ellen.

A Roland Garroson Nadalt először – 31 győzelem után –, a svéd Robin Söderling tudta legyőzni 2009-ben. Újabb 39 megnyert mérkőzés után a 2015-ös negyeddöntőben Djokovics nyert 7:5, 6:3, 6:1 arányban. Egy évvel később Nadal két győzelem után kényszerűen visszalépett a Roland Garrostól.

Roland Garros

Negyeddöntő

Férfiak:

Rafael Nadal (spanyol, 5.) – Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(4)
Alexander Zverev (német, 3.) – Carlos Alcaraz (spanyol, 6.) 6:4, 6:4, 4:6, 7:6(7)
Casper Ruud (norvég, 8.) – Holger Rune (dán)
Andrej Rubljov (orosz, 7.) – Marin Cilic (horvát, 20.)

Nők:

Iga Świątek (lengyel, 1.) – Jessica Pegula (amerikai, 11.)
Veronika Kugyermetova (orosz, 29.) – Darja Kaszatkina (orosz, 20.)
Martina Trevisan (olasz) – Leylah Fernandez (kanadai, 17.) 6:2, 6:7(3), 6:3
Cori Gauff (amerikai, 18.) – Sloane Stephens (amerikai) 7:5, 6:2