sPORT

Squadra Azzura: Irány London!

A nemzeteknek szurkolók között talán a legnagyobb különbség, sőt ellentét a Squadra Azzurra rajongók és a többiek között van. Akik rajonganak a calcióért, imádják az olasz labdarúgó-válogatottat, míg mások egyenesek gyűlölik a talján focit.

Azt mondanom sem kell, hogy világversenyeket tekintve harminc évig (1986-2016) nem is volt kérdés, hogy magyar szurkolónak kellett választania egy másik országot, ha nem akarta magát teljesen kívülállónak érezni egy labdarúgó Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Esetemben 11 éves korom óta nem kérdés, hogy Olaszországnak szurkolok, érdekes, mert 1982-ben még ott volt a világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A spanyolországi tornán ráadásul a Salvador elleni 10-1-es győzelemmel kezdtünk, majd 1-4-re kikaptunk az aktuális világbajnok Argentínától.

 

 

De nem volt minden veszve, ugyanis a csoport utolsó körében “csak” le kellett volna győzni Belgiumot. Mai szemmel ez lehetetlen küldetésnek látszik, de nem volt az Elchében a Nuevo Estadióban.

A belgák elleni találkozón Mészöly Kálmán, szövetségi kapitány kicsit alakított a csapaton. Bekerült a csatársorba Töröcsik András!

A kezdőcsapatban kapott helyet Fazekas László, Nyilasi Tibor és Pölöskei Gábor is, valamint a Salvador ellen mesterhármast jegyző Kiss László.

A 28. percben Törőcsik addig cselezgetett, amíg húsz méterre a belga kaputól szerelték. Az elpattanó labdára azonban a felfutó Varga József lecsapott. Észrevette, hogy az ellenfél kapuja felé szabad az út. Nagy lendülettel indult meg és 12 méterről hatalmas erejű ballábas lövést küldött a léc alá (1-0).


A 64. percben Mészáros Ferenc, alias Bubu rúgta ki a labdát a középen egyedül kiugró Fazekashoz. A teljesen tiszta helyzetben kapura törő csatárt a kifutó Jean-Marie Pfaff nemes egyszerűséggel “elgázolta”. Ezért a szabálytalanságért a belga kapust azonnal ki kellett volna állítani, de a játékvezető csupán sárga lapot adott.

Tizenkét perccel később a jobb oldalon megiramodott Jan Ceulemans, átjátszotta magát Kerekes Attilán, megbotlott, elesett, de felállt és középre gurított a 11-es ponthoz. A labdát az ott egyedül álló Alexandre Czerniatynski kapta és jobb belsővel nyugodtan csúsztatott a vetődő Mészáros mellett a kapu jobb sarkába (1-1).

Hihetetlen, de azon a találkozón negyedórára voltunk a világbajnoki továbbjutástól. 39 évvel ezelőtt.

Visszatérve az olaszokhoz, azon a világbajnokságon borzasztóan kezdett Olaszország. A Squadra Azzurra három döntetlennel jutott tovább, sőt még a gólaránya is azonos volt Kamerunéval, csupán a több rúgott gól, szám szerint 2, döntött Olaszország javára.

Akkor a csoportkör után nem a kieséses szakasz következett, hanem egy úgynevezett középdöntő, ahol három-három válogatott mérkőzött meg egymással. Ebben a szisztémában a csoportunkból továbbjutott Belgium kikapott Lengyelországtól és a Szovjetuniótól is. Egy bizonyos Zbigniew Boniek mesterhármast szerzett a belgák ellen, Barcelonában.

 

A középdöntő egyben meghozta az olasz diadalmenetet is, 2-1 a címvédő Argentína ellen, majd következett Paolo Rossi mesterhármasa Brazília ellen. A dél-amerikaiak előbb Sócrates, majd Falcao révén kétszer is kiegyenlítettek, ám a Juventus csatára harmadszor is bevette a brazil kaput.

Rossi az elődöntőben két gólt vágott Lengyelország ellen, majd a világbajnoki döntő is az ő találatával kezdődött. Végül a Santiago Bernabeu-stadionban Olaszország 3-1-re nyert az NSZK ellen. Paolo Rossi 6 góllal lett a torna gólkirálya (Aranycipő) és magkapta a világbajnokság Aranylabdáját is.

Az olasz csodacsatár 2020. december 9-én hunyt el Rómában.

Az idei rendhagyó Európa-bajnokságon éppen Róma a Squadra Azzurra “hazai pályája”, igaz Roberto Mancini együttese vidéken készül a mérkőzésekre, majd a csapat Firenzéből vonatozik be az örök városba.

Vasárnap este a Stadio Olimpicóban az első húsz percben jelentősen többet volt a labda az olaszoknál, ez gólhelyzetekben is megmutatkozott, betalálni azonban nem sikerült Roberto Mancini tanítványainak. A szövetségi kapitány a Wales elleni találkozón nyolc alapemberét is pihentette.

A 39. percben Verratti jobboldali szabadrúgására kiválóan érkezett a tizenhatoson belül Matteo Pessina (Atalanta), aki jobb lábbal úgy pörgetett bele a labdába, hogy az a hosszú sarokban kötött ki (1-0).

A második félidő tizedik percében minden komoly reményük elszállt a walesieknek, Ethan Ampadu ugyanis csúnya szabálytalanság miatt piros lapot kapott a játékvezetőtől, így Robert Page csapata emberhátrányba is került.

 

Az olaszok veretlenségi sorozata immár harminc mérkőzést számlál és 2018 szeptembere óta tart, ez pedig legutóbb az 1930-as évek olasz csapatának sikerült.

Roberto Mancini csapata lényegében szakított a hátrafelé játszó, labdát tartó, jobbára betonkemény védekezést bemutató olasz játékkal. A 2021-es Squadra Azzura 90 percen át támadófocit játszik, persze a védekezés így is alap, ám nem öncélú. Az olasz közönség vevő a jó játékra és a sok gólra.

A vasárnap este sérüléséből visszatért Marco Verratti kitűnően játszott, így feladta a leckét Mancininek, hogy a Barella, Jorginho, Locatelli és Verratti kvartettből ki maradjon ki a következő találkozón.

A csoportgyőztes Squadra Azzura szombat este a C csoport második helyezettjével, Ausztriával vagy Ukrajnával játszik a nyolcaddöntőben, Londonban.

 

Bombagólok Bakuban

A találkozón veszélyesebben kezdett a török válogatott, ám Seferovic villanásával Svájc gyorsan vezetést szerzett.

A 6. percben Steven Zuber átadása után Haris Seferovic (Benfica) 17 méterről Merih Demiral lábai között a hálóba bombázott (1-0).

A folytatásban remek volt az iram, és ehhez számos kapura lövés is társult, s a játékrész közepén a svájciak növelték előnyüket.

A 26. percben Zuber ezúttal Xherdan Shaqirihoz (Liverpool) passzolt, aki 18 méterről, középről még nagyobb gólt lőtt, mint húsz perccel korábban a csapattársa (2-0).

A második félidőben állandósult a svájci fölény, ennek ellenére a törökök voltak eredményesek egy tetszetős találat révén.

A 62. percben Hakan Calhanoglu passzát Irfan Can Kahveci (Fenerbahce) nagyjából húsz méterről bombázta a hálóba (2-1).

A folytatásban is lendületes és eseménydús volt a meccs, amelyet Shaqiri második gólja döntött el.

68. perc: gyors svájci ellentámadás végén Zuber laposan bepasszolta a labdát a visszafutó védők mögé, és az akciót remek ütemben kísérő Shaqiri 12 méterről kapásból a kapuba lőtt (3-1).

Labdarúgó Európa-bajnokság

A csoport, 3. forduló:

Olaszország-Wales 1-0 (1-0)
Róma, Stadio Olimpico, 11 541 néző, v.: Ovidiu Hategan (román)
Gól: Pessina (39.)
Kiállítva: Ampadu (55.)
Olaszország: Donnarumma (Sirigu, 89.) – Tolói, Bonucci (Acerbi, 46.), Bastoni, Emerson – Pessina (Castrovilli, 87.), Jorginho (Cristante, 75.), Verratti – Chiesa, Belotti, Bernardeschi (Raspadori, 75.)
Wales: Ward – Gunter, Rodon, Ampadu – Roberts, Allen (Levitt, 86.), Morrell (Moore, 60.), Williams (Davies, 86.) – Bale (Brooks, 86.), Ramsey, James (Wilson, 74.)

Svájc-Törökország 3-1 (2-0)
Baku, 17 138 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
Gól: Seferovic (6.), Shaqiri (26., 68.), illetve Kahveci (62.)
Svájc: Sommer – Widmer (Mbabu, 92.), Elvedi, Akanji, Rodriguez – Freuler, Xhaka, Zuber (Benito, 85.), Shaqiri (Vargas, 76.) – Embolo (Mehmedi, 85.), Seferovic (Gavranovic, 76.)
Törökország: Cakir – Celik, Demiral, Söyüncü, Ayhan (Yokuslu, 64.), Müldür – Tufan (Yazici, 64.), Calhanoglu (Toköz, 86.), Kahveci (Kökcü, 80.) – Ünder (Karaman, 80.), Yilmaz.

Az A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Olaszország 9 pont, 2. (és továbbjutott) Wales 4 (3-2), 3. Svájc 4 (4-5), 4. Törökország 0