sPORT

Super Bowl LVI: ismét a hazai pálya döntött

Ezúttal a pénzfeldobást elveszítő Los Angeles Rams nyerte a Super Bowlt, amelyet hazai pályán, a SoFI Stadiumban játszott a Cincinnati Bengals ellen. A kaliforniai gárda 23-20-ra diadalmaskodva szerezte meg a klub történetének második bajnoki címét.

A country énekes Mickey Guyton énekelte el az amerikai himnuszt, majd Billy Jean King végezte el a pénzfeldobást, amelyet a Bengals nyert meg, ám a Cincinnati gárda a védő csapatot küldte a pályára, hogy majd a nagyszünet után lendülhessenek támadásba.

Super Bowl - Cooper Kupp; Los Angeles Rams; Fotó: Kevin C. Cox/Getty Images

 

A két csapatot, amolyan profi boksz ceremónia szerint Dwayne Johnson mutatta be.

A mérkőzés első támadását a Rams vezethette, de Bengals Trey Hendrickson sackjének is köszönhetően gyorsan puntra kényszerítette riválisát. A kiváló mezőnypozícióval nem tudott mit kezdeni a Cincinnati, ráadásul neki ment negyedikre, sikertelenül, így a félpályáról indulhatott a kaliforniai házigazda.

Dwayne Johnson; Fotó: Kevin C. Cox/Getty Images

 

A Rams ki is használta a lehetőséget, előbb Cooper Kupp elkapásával került a vörös zóna közelébe, majd Matthew Stafford Odell Beckham Jr.-nak osztott ki egy 17 yardos TD-passzt.

A folytatásba mindkét oldalon egy-egy punt következett, majd jött a Bengals és az Év újonc támadójának választott Ja’Marr Chase, aki a liga legjobb cornerbackje, Jalen Ramsey mellett mutatott be egy hatalmas elkapást, amivel csapata rögtön a vörös zónába került. A védő ugyanakkor ott jóvá tette hibáját, ugyanis kulcsszituációban ütötte le a labdát, így a Bengals csak mezőnygólt rúghatott, Evan McPherson pedig a rájátszásban 13. alkalommal sem hibázott.

Gyorsan jött a Rams válasza, megint Beckham és Kupp voltak a főszereplők, ezúttal azonban utóbbi, az Év támadójának választott klasszis – aki elkapásokban, yardokban és TD-ben is a liga legjobbja volt posztján – volt a befejező, ugyanakkor az extra pont nem sikerült.

A Bengals nem tört meg és egy hosszú, hét perces, 75 yardos támadással válaszolt riválisának, ráadásul egy nem mindennapi TD-vel szépített, a futó Joe Mixon passzolt mindenkit meglepve Te Higginsnek.

Fotó: Gregory Shamus/Getty Images

 

A Rams nem sokkal a félidő vége előtt támadhatott újra, és mindenképpen pontokat szeretett volna szerezni, hiszen a szünet után a Bengalsé volt az első drive joga. Staffordék szépen haladtak, amikor Beckham egy ártalmatlan szituációban a térdéhez kapott és csak percekkel később tudta elhagyni a pályát. Nem sokkal ezután Stafford volt türelmetlen, nagy játékot szeretett volna, de Jessie Bates az end zone-ban interceptiont szerzett. A Cincinnatinak így még két perce maradt a félidő előtt, azonban nem jutott messzire, de már a Ramsnek sem sikerült semmi érdemlegeset a pályára tenni.

A Halftime Show-ban Dr. Dre, Eminem, Snoop Dogg, Kendick Lamar, 50 Cent és Mary J. Blige szórakoztatta a közönséget.

A kirúgást követően a Bengals nem tétlenkedett, Burrow rögtön egy 75 yardos TD-passzt osztott ki Higginsnek, aki kicsit meghúzta az elkapás közben Ramsey sisakját, de nem érkezett zászló az esetre. Ezzel a mérkőzés során először a Bengals vezetett. És ezzel még nem volt vége, Stafford első passza felpattant, és egy Bengals-védő kezében landolt. A Rams védelme végül mezőnygólra mentette a helyzetet, az újonc McPherson NFL playoff-rekordbeállítást jelentő 14. hárompontosát rúgta be, 20-13-ra alakítva ezzel az állást.

Fotó: Kevin C. Cox/Getty Images

 

A Rams egy bő négy perces drive végén szintén három pontot tett fel a táblára, pedig akár több is lehetett volna benne, a trükkös játék végén azonban Kupp túldobta Staffordot, így maradt a mezőnygól, 20-16. A támadósorok kissé elakadtak, mindkét oldalon jöttek a sackek, nem haladtak a csapatok.

A negyedik negyed több mint fele lepergett a nélkül, hogy érdemleges dolog történt volna a pályán, a leghosszabb támadást a Bengals mutatta, de ez is csak két first downt jelentett, az a meccsből pedig 6:13 volt hátra.

A Rams rögtön szorult helyzetben találta magát saját térfelén, de Kupp megfutott egy negyedik kísérletet, majd újfent a kiváló elkapónak köszönhetően haladt tovább a gárda és jutott el a 20 yardosig. 1:55-tel a vége előtt a gólvonal közelébe a Rams, és ugye az elrontott extra pont miatt csakis TD-re mehetett.

Itt Kupp először elkapta a végzónában a labdát, de szabálytalanságok miatt visszafújták a hatpontost, a következő játékban pedig újra repültek a zászlók, a Ramset segítve, így a 1 yardosról jöhetett a gárda: a befejezés ki másé lehetett volna, mint Kuppé…fordított a Rams 23-20-ra.

Super Bowl; Cooper Kupp; Fotó: Rob Carr/Getty Images

 

Burrowéknak kevesebb, mint másfél perce maradt

Az LSU egykori klasszisa, Burrow pillanatok alatt a félpályáig vezette a csapatot, ott azonban elakadt a gárda és egy negyedik lehetőséggel találta magát szemben: az 1 yardos szituációt nem tudta megoldani a Bengals, ezzel dőlt el a Super Bowl…

Forrás: Arena4/NFL