sPORT

Szilágyi Áron is pástra lép Budapesten

Tavaly nyár óta háromszoros olimpiai bajnok, az év sportolója a kardforgatás mestere, aki március 15-én rangos állami kitüntetésben részesült.

A Tokióban megrendezett XXXII. Nyári Olimpiai Játékokon elért kimagasló, sporttörténelmi jelentőségű eredményei, újabb olimpiai bajnoki címe elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést.

A mindig szerény Áron csak annyit írt ki a díjat megmutató kép mellé, hogy: “Köszönöm!”

Neki tényleg van mire szerénynek lennie. Vitán felül Magyarország legnépszerűbb és már legsikeresebb sportolója, aki már most ifjú kardozók példaképe. A legmagasabb állami kitüntetését a sportolók közül korábban Kemény Ferenc, Gyarmati Dezső és Fa Nándor kapta meg.

Közel három év után ismét hazai nézők előtt

Az emlékezetes, 2019-es budapesti vb óta először lép pástra nézők előtt nemzetközi versenyen a magyar kardcsapat, élén Szilágyi Áronnal.

Nagy és erős mezőny indul a péntek-szombati Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi egyéni kard, illetve a vasárnap sorra kerülő Zarándi Csaba csapat világkupán.

Forrás: Getty Image

 

A hazai szövetség szerdai tájékoztatása szerint ukrán, fehérorosz és orosz vívók nem érkeznek a magyar fővárosba, de a világranglista első húsz helyezettje közül tizenhat így is itt lesz, köztük a teljes dél-koreai válogatott az olimpiai és világbajnok csapatával, valamint a tokiói olimpia első négy helyezettje, Szilágyi Áron, az olasz Luigi Samele, a georgiai Sandro Bazadze és a dél-koreai Kim Jung Hvan.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi mellett pástra lép az ötkarikás bronzérmes magyar csapat további három tagja, az egyéni világbajnok Szatmári András, valamint Decsi Tamás és Gémesi Csanád, továbbá a teljes magyar utánpótlás élvonal.

A szövetség honlapjának előzetese szerint Szilágyi Londonban – ott dolgozik a felesége – és Budapesten készült, jó állapotban érzi magát, s kiemeltként szombaton, a legjobb 64 között kezd.

Decsi András vezetőedző emlékeztetett: az elmúlt évihez kicsit hasonló a helyzet, ezúttal is elmaradtak a versenyeik, és március közepén Budapesten lépnek először pástra a szezon során a legerősebb összeállításukban. 

“Nagyon várjuk a hétvégét, de a jelek szerint így van ezzel mindenki, mivel nagyon nagy mezőny érkezik. A felkészülésünk jól sikerült, a kadetok, a juniorok és néhány külföldi vívó bevonásával edzőpartnerben sem volt hiány, az ünnep is munkával telt, hétfőn és kedden egyaránt edzettünk. Abban természetesen biztos vagyok, hogy mindenki a legjobbját akarja nyújtani a hétvégén, aztán hogy ez mire lesz elég, azt ebben a helyzetben nagyon nehéz megmondani”  – idézte őt a hunfencing.hu oldal.

Az egyéni kard vk-n pénteken 10 órától a selejtező zajlik a legjobb 64-ig, majd szombaton 10-től a főtábla asszói következnek, a négyes döntő pedig 15 órakor kezdődik. Vasárnap 9-től a csapatok versenyeznek a 32-es táblán, a bronzmeccset 14.30-ra, a döntőt 15.45-re tervezik a szervezők.

Forrás: hunfencing.hu