sPORT

Szivárványos müncheni jó reggelt!

Az előrejelzések szerint szerdán Bajorország fővárosában napos idő várható felhőátvonulásokkal, 23 celsius fokos maximum hőmérséklettel, helyenként eleredhet az eső és még az is elképzelhető, hogy szivárvány jelenik meg München felett.

És nincs az az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), ami megtilthatná az esőnek, hogy essen, a napfénynek pedig, hogy hullámhosszai szerint színekre bomoljon.

Természetesen a labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a müncheni Allianz Aréna tervezett szivárványos kivilágítása mellett. Nem lett volna ördögtől való dolog, ha erre az egy estére a szivárvány színeiben pompázott volna a stadion. Ugyanis Münchenben ez nem előzmény nélküli.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) évek óta elkötelezett a másság iránti szolidaritás mellett

Két évvel ezelőtt a Bundesliga utolsó fordulójában a Bayern München-Eintracht Frankfurt mérkőzésen szivárvány színű szögletzászlók voltak az Allianz Arénában.

Karl-Heinz Rummenigge, az FC Bayern München vezérigazgatója (CEO) akkor azt mondta, hogy ez a gesztus részükről egyértelmű kiállás a különbözőség és a tolerancia mellett, a rasszizmussal és a homofóbiával szemben.

Münchenben már 2006-ben megalapították a “Queerpass Bayern” szurkolói csoportot. Ők egyértelműen kiállnak a melegek jogai mellett és felszólalnak a homafóbia ellen. A “Queerpass Bayern” a stadion Südkurve részében a 113-as blokkot kapta meg.

A csoport különösen büszke Angelo Knorra (1882-1932), aki háromszor volt a Bayern München elnöke, miközben homoszexualitása miatt többször letartóztatták, pszichiátriai “átnevelésre” kötelezték.

A Bundesligában 2004 óta január végén az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának napjára emlékezve tartják meg a “Remembrance Day in German Football” eseményt. Minden olyan kisebbségről, üldözött nép- vagy társadalmi csoportról megemlékeznek, akiket a náci Németországban meghurcoltak.

 

Idén a “Nie Wieder” (Never Again) kampány keretében január 30-án a Bayern München-TSG Hoffenheim mérkőzés ideje alatt kapott szivárvány színű kivilágítást az Allianz Aréna.

Szóval így kapcsolódik össze a profi sport, a társadalmi felelősségvállalás (CSR) és a szurkolók közössége

Nem új jelenség ez a XXI. század sportjában, így a labdarúgásban is egyre kevesebb a tabu.

Angliában 1990-ben Justin Fashanu volt az első labdarúgó, aki felvállalta homoszexualitását. A nigériai származású játékos rengeteg csapatban megfordult, pályafutása lezárásaként az új-zélandi Miramar Rangersben játszott, majd Ellicott City-be költözött, hogy a Maryland Mania csapatot segítse. 1998-ban Maryland államban még illegális “cselekedetnek” számított a homoszexuális viselkedés.

 

Fashanu-t letartóztatták a rendőrök, miután egy 17 éves fiú azzal vádolta meg őt, hogy egy éjszakai italozás után Fashanu szexuálisan bántalmazta őt. A brit labdarúgót kiutasították az Egyesült Államokból. Fashanu Angliában szabadlábon védekezhetett, de ő mindvégig tagadta az abúzust, azt állította fiatal partnere beleegyezett a kapcsolatba.

Justin Fashanu 1998. május 2-án meglátogatott egy melegeknek fenntartott szaunát, majd hazament és a garázsban felakasztotta magát. Életéről 2017-ben a Netflix készített filmet “Forbidden Games: The Justin Fashanu Story” címmel.

2013-ban a német Thomas Hitzlsperger volt az első Premier League-játékos, aki visszavonulása után vállalta fel, hogy meleg. A nőknél Casey Stoney volt az első labdarúgó, aki “coming outolt” Angliában.

Faramuci a helyzet, hogy a magyar labdarúgó-válogatott éppen azon a napon lépett először pályára a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a Puskás Arénában, amikor az Országgyűlés elfogadott egy vitatható pedofilellenes törvényt, ami egyes rendelkezéseiben sérti a melegek jogait és egyben a társadalom tájékozódását is.

Sport és politika, helyesebben közélet ilyen formán is összekapcsolódik manapság, hiszen korábban éppen a magyar válogatott Lipcsében védő kapusa, Gulácsi Péter kapott hideget-meleget a magyar szurkolóktól, amiért kiállt a sokszínűség mellett. “A család az család!”

A következő felvonásban a Hertha BSC magyar kapusedzője Petry Zsolt ütötte meg a bokáját, amikor a Magyar Nemzetnek adott interjújában kikelt a migráció és a befogadás ellen. Berlini munkaadói éppen ezért és munkaszerződésben vállalt kötelezettségei megszegése miatt menesztették a klubtól a magyar trénert.

A felkészülés során egy másik szolidaritási aktus borzolta a kedélyeket, amikor az ír labdarúgó-válogatott tagjai a BLM mozgalmat támogatva, a rasszizmus ellen térdepeltek le a Szusza Ferenc-stadionban. A magyar labdarúgó-válogatott tagjai már korábban eldöntötték, hogy ők nem térdelnek, míg a magyar közönség kifütyülte az ír játékosokat. Nem volt szép tőlük!

Az Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein aztán a magyar szurkolók “fekete sereg” csoportja tette le a névjegyét. A magyar-portugál mérkőzésen nemes egyszerűséggel Cristiano Ronaladót “buzizták le”, majd a francia színesbőrű játékosoknak huhogott a “nagyérdemű”.

Így érkeztünk el a szerdai német-magyar mérkőzéshez

Előbb egy internetes petíció próbálta meg elérni, hogy ezen a találkozón az Allianz Aréna legyen szivárvány színben kivilágítva, majd a kezdeményezés mellé állt Dieter Reiter müncheni polgármester és Markus Söder bajor kormányfő is.

A Bild információi szerint az UEFA nem engedélyezte a szivárványos kivilágítást, döntésüket azzal indokolták, hogy

minden stadion egységes színekben van kivilágítva és a szövetség az egység jegyében megtiltotta a németek ötletét. 

Ugyanakkor az UEFA nem talált kivetnivalót benne, hogy Manuel Neuer, a német válogatott kapusa szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselt a franciák és a portugálok elleni meccsen az Európa-bajnokságon.

Neuer azért viselte speciális karszalagot, mert a Pride-hónapban ezzel is szolidaritást vállalt az LMBTQ-közösséggel. A június ugyanis világszerte a szexuális kisebbségek elfogadásáról és büszkeségéről szól.

Az UEFA azt vizsgálta, hogy nem számít-e politikai nyilatkozatnak a szivárványos karszalag viselése. A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vasárnap este Twitter-oldalán megerősítette, hogy befejezték a vizsgálatot. Egy levélben a sokszínűség szimbólumának nyilvánították a karszalagot, amely jó célt szolgál.

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán abban a tudatban léphet pályára Németország vendégeként, hogy ha meglepetést okozva legyőzi esélyesebb riválisát, akkor biztosan nyolcaddöntőbe jut.

A németek számára sem tét nélküli az összecsapás: a döntetlen mindenképpen nyolcaddöntős szereplést érne számukra, győzelemmel csoportelsők is lehetnek.

“A portugálok elleni győzelem megérdemelt volt, amivel megérkeztünk a tornára, de a magyarok elleni mérkőzés nehezebb lehet, mert nem nyílnak ki annyira”

– fogalmazott Joachim Löw, a németek Eb után távozó szakvezetője, aki nem aggódik, hogy csapata vereséggel rajtolt, mert szerinte ritkán ér a csúcsra olyan gárda, amelyik a csoportkörben villog.

“A magyar csapat ellen ott kell folytatnunk, ahol a portugálok ellen abbahagytuk” – tette hozzá.

Az erőnléttel nem lesz gond Németország ellen sem

A Németországban szereplő Sallai Roland és Willi Orbán is úgy véli, nagy siker, hogy az Eb legnehezebb csoportjában még az utolsó fordulóban is esélyesek vagyunk a továbbjutásra.

 A Németország elleni mérkőzés természetesen különleges számomra, hiszen ott születtem és nőttem fel. Nagy dolog, hogy az utolsó mérkőzésünk előtt még van esélyünk a továbbjutásra az Európa-bajnokság legnehezebb csoportjában – kezdte Orbán Willi a hétfői, médiaközpontban tartott sajtótájékoztatót.

Ismerem a német játékosokat, néhányukat a Lipcséből, másokat a Bundesligából. Az U21-es német csapat tagjaival már nincs kapcsolatom, kizárólag a lipcsei kerettagokkal. Mikor kijutottunk az Eb-re, viccelődtünk is egymással, hogy vajon kinek a csapata győz majd.”

A válogatott óriási terhelésen van túl, hiszen az Európa-bajnoki címvédővel és a világbajnokkal is megmérkőzött már a tornán. Ezzel kapcsolatban a csapat védője úgy fogalmazott, az alapos felkészülés után mindenki jó formában érkezett a tornára:

“Most is gondoskodik a stáb arról, hogy megfelelő állapotban kerüljünk minden találkozó előtt, ezért nem aggódom, biztos vagyok benne, hogy lesz erőnk a következő 90 percet is végigküzdeni. Németország talán a legkomplettebb csapat a csoportban, hiszen mentálisan, szervezettségben és a játékosok minőségében is kimagasló szintet képvisel. A németek ellen figyelnünk kell arra, hogy csapatként és előrefelé védekeznek, így a támadóinknak tereket kell nyitniuk ellenük.”

Sallai Rolandot először a franciák elleni gólpasszáról kérdezték

“Gyakoroltuk a gól előtti akciót, de nem szabad elmenni amellett, hogy az egész csapat hatalmas munkát végzett, és ennek volt az eredménye a pontszerzés. Nagyon örülünk, hogy a harmadik mérkőzés előtt is nyitott minden, és esélyünk van továbbjutni egy ilyen csoportból.”

A német Freiburg játékosa elmondta: remek felkészülés után érkeztek meg a játékosok az Eb-re, ezért nem volt gond az erőnléttel az első két mérkőzésen, most azért van a regeneráció a középpontban, hogy a harmadik meccsen se okozzon nehézséget, hogy végig kell robotolni kilencven percet.

Sallai Roland ezt követően csatártársairól, Szalai Ádámról és Nemanja Nikolicsról is beszélt:

“Hasonló karakterű csatárok, mindkettejükkel nagyon szeretek játszani. Ádi inkább megtartja a labdát, Niko inkább szeret beindulni területekre. meglátjuk, kik alkotják a csatárpárost, de mi nem egyéni szinteken, hanem csapatként vagyunk nagyon erősek, és ezt kell kihasználnunk. Azt gondolom, a legfontosabb, hogy ugyanazzal az erőbedobással menjünk ki a mérkőzésre, mint eddig, maximális odafigyelés kell, és a taktikai utasítások betartása. Bátor focira lesz szükség, hiszen láttuk, néha világbajnokok ellen is tudtunk támadófutballt bemutatni. Egy mérkőzésen minden előfordulhat, úgy fogunk kiutazni, hogy megpróbáljuk megnyerni a mérkőzést, azt tudjuk megígérni, hogy mindent bele fogunk adni Münchenben is.”

Mindkét együttesnél egy-egy támadó sérülése boríthatja fel az edzők elképzelését: a németeknél Thomas Müller szereplése térdproblémák miatt kérdéses, míg a magyaroknál a csapatkapitány Szalai Ádám agyrázkódás után lábadozik. Utóbbinál ugyanakkor minden vizsgálat negatív eredményt hozott, így vélhetően bevethető lesz.

A találkozó szerdán 21 órakor kezdődik a müncheni Allianz Arénában, a játékvezető az az orosz Szergej Karaszjov lesz, aki az előző Eb-n az 1-1-gyel zárult magyar-izlandi meccsen fújta a sípot.

Forrás: MLSZ/MTI/UEFA