sPORT

Szvitacs Alexa és Pálos Péter is biztos érmes a paralimpián

Szvitacs Alexa bejutott az elődöntőbe az asztaliteniszezők S9-es kategóriájában a tokiói paralimpián, ezzel már biztos érmes. A férfiak S11-es kategóriájában Pálos Péter pénteken jutott be a legjobb négy közé. A kerékpáros Wermeser Zsombor a hetedik helyen végzett C5-ös kategóriában a 4000 méteres üldözéses versenyben.

A pénteki program elején magyar szempontból a legfontosabb kérdés az volt, hogy a kínai Hsziung Kuj-jen a papírformának megfelelően legyőzi-e a brazil Danielle Rauent, és ezzel biztossá válik a továbbjutása Szvitacs Alexának, aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait. 

Végül nem történt “trükközés”, amitől néhányan tartottak, sima 3-0-s kínai siker született. Így Hsziung három győzelemmel elsőként, Szvitacs pedig, aki a brazil játékos, illetve a török Neslihan Kavas ellen nyert, másodikként lépett tovább, és az ausztrál színekben versenyző Li Na Lejjel mérkőzik meg szombaton a döntőért.

Arlóy Zsófia az S8-as kategóriában megnyerte pénteki csoportmérkőzését, ezzel negyeddöntőbe jutott. A genetikai rendellenességgel született asztaliteniszező háromszettes győzelmet aratott, és a délutáni programban a negyeddöntős mérkőzését is lejátssza.

Pálos Péter is elődöntős

A Londonban aranyérmes, öt éve, Rio de Janeiróban harmadik Pálos Péter – aki enyhe értelmi fogyatékossággal született – a japán Aszano Takasival mérkőzött a legjobb nyolc között a péntek esti programban, és nagy küzdelemben harcolta ki a legjobb négy közé kerülést.

Tizennyolc perc alatt kétszettes hátrányba került, de ettől nem zuhant össze, szoros harmadik játszmában szépített, majd a negyedikben egyenlített, a döntő szakaszban pedig 2-4 után sorozatban tíz pontot ért el, és innen már a tokiói asztaliteniszező számára nem volt visszaút.

“Ez a mérkőzés olyan volt, mint a legdurvább hullámvasút bárhol a világon. Nem ismertem a srácot, de tudtam, hogy a szervái nem fognak feküdni. El is ment 0-2-re, viszont igaza lett az edzőmnek, hogy az újonc japán elremegi a végét. Ezt most sikerült megnyerni, de egyetlen poént sem tudnék feleleveníteni” – nyilatkozott a magyar játékos, majd hozzátette: “a játékom képével még mindig nem vagyok elégedett, de amíg nyerek, ezt el tudom fogadni”. 

Bronzmérkőzést nem rendeznek, így az elődöntők vesztesei harmadikként végeznek.

Major Endre (S1) a negyeddöntőben a dél-koreai Nam Ki Wontól kapott ki 0:3-ra és az 5. helyen fejezte a paralimpiát.

Csonka András (S8) a nyolcaddöntőben a francia Thomas Bouvais ellen 1:3-as vereséget szenvedett és a 9. helyen végzett.

Wermeser Zsombor hetedik lett 4000 méteren

A dongalábbal született 23 éves magyar kerekes, aki az épek mezőnyében is rendszeresen rajthoz áll, csütörtökön az 1000 méteres állórajtos időfutamban 20. volt, pénteken a selejtezőben pedig a második párban egy francia ellenféllel tekert és 4:35.606 perccel ért célba az izui Velodrómban, ezzel három ellenfelét előzte meg. A két leggyorsabb jutott a döntőbe, a harmadik és negyedik pedig a bronzért küzd meg a tízfős mezőnyben.

“Ezt az időt vártuk, tizenhat másodpercet javítottam az egyéni csúcsomon. Sokat sikerült javulni az elmúlt években, amiért nagyon hálás vagyok a körülöttem lévőknek. Jöhet az országút, az már jobban testhez áll, a mezőnyversenyt nagyon várom, ott bármi történhet”

– mondta Wermeser Zsombor, aki a pályaversenyek után kedden az országúti egyéni időfutamban, majd pénteken a mezőnyversenyben is rajthoz áll.

Gáspár Tamás negyedik a rangsorolóban

Pénteken délelőtt szerepelt a kerekesszékes íjász Gáspár Tamás (W1) is, aki a rangsorolóban 72 lövésből 647 körrel negyedik lett a 12 fős mezőnyben. Ezzel megspórolta a nyolcaddöntőt, és hétfőn a negyeddöntőben lő újra a Jumenosima Íjász Parkban.

Gáspár Tamás; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az izzasztó melegben rendezett rangsoroló után úgy összegzett, hogy a verseny első felében, amikor 328 kört lőtt, azt hozta, amit eltervezett, a másodikban viszont, amikor 319-ig jutott, leesett a vércukra, de nem volt lehetősége, frissíteni.

“Sikerült az első négyben végezni, ami a cél volt. Edzünk, készülünk a döntőnapra, nagyon pozitív vagyok” – tette hozzá.

Nem jutott elődöntőbe a magyar női párbajtőrcsapat

A mezőnyt nyolc csapat alkotta, mindegyikben két A sérültségi kategóriájú és egy B besorolású, komolyabban sérült vívó szerepelt. A magyar együttesben az egyéniben győztes Veres Amarilla, valamint Krajnyák Zsuzsanna és Dani Gyöngyi vívott pénteken. A küzdelmek két csoportban kezdődtek el, és az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe.

Dani Gyöngyi (j) és az ukrán Olena Fedota küzdelme; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Kovács Iván, Veres Amarilla edzője az előző napi egyéni győzelem után azt mondta, hogy a kínaiak papíron erősebbek, az amerikaiakat kötelező legyőzni, így az ukránok elleni mérkőzésen dől majd el a továbbjutás.

A magyarok sokáig szoros ütközetben – a hatodik pár után még két tussal, 30-28-ra vezettek – 45-37-re kikaptak a kínaiaktól, majd simán, 45-13-ra verték az amerikaiakat. Csakhogy közben az amerikaiakat ugyancsak legyőző ukránok egy tussal jobbnak bizonyultak a kínaiaknál, igaz, némileg furcsa körülmények között. 

Az utolsó asszó előtt még 40-32-re vezettek a kínaiak, de aztán Jevhenija Breusz 13-4-re verte a mezőny egyik legjobbját, Zsung Csinget. Ez alapvetően változtatta meg a helyzetet, mert így már az ukránok ellen egy szimpla győzelem sem lett volna elég a továbbjutáshoz, a körbeverésnél a találatarányt is figyelni kellett volna.

A plusz teher nem tett jót a magyar csapatnak, az ütközet végéhez közeledve látszott, hogy nagy különbségű győzelem semmiképpen sem jön össze, így némileg alább is hagyott a lendület és az ukránok 45-38-ra győztek.

A magyar csapat, amely öt éve, Rio de Janeiróban harmadik volt, ezúttal ötödik lett

“Az, hogy az ukránok legyőzték a kínaiakat, megváltoztatta a helyzetet, de mi ettől függetlenül arra készültünk, hogy az ukrán csapatot meg kell vernünk” – mondta az MTI-nek Krajnyák Zsuzsanna. – “Azt gondolom, hogy nagyon egyben volt a csapat, és nagyon készültünk erre. Már reggel, a kínaiak elleni mérkőzésen is lehetett látni a tüzet, mindenki jól teljesített, de azzal tényleg nem számoltunk, hogy az ukránok megverik a kínaiakat. Ez fölborította a papírformát, mert itt egy körbeverés is lett volna, ha mi nyerünk. Számolgattuk, hogy nekünk milyen tusaránnyal kellene nyerni, és az nem nagyon állt nekünk jól, nem lett volna elég 45-43-ra nyerni, hanem negyven alatt kellett volna őket tartani. Lehet, hogy ez se tett jót, de ma ez így alakult.”

Elmondta, hogy az ukránok ellen általában ki-ki mérkőzésen “szorosban szoktak nyerni”, illetve, hogy a kerekesszékes vívásnak majdnem két éve nem volt versenye, és ő úgy látja, hogy ez sokaknak hiányzik, hiányzott, nehezen rázódnak vissza a versenyzésbe.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt furcsa a kínaiak ukránok elleni mérkőzése, Veres Amarilla válaszolt: szerinte, ha valaki visszanézi az utolsó asszót, láthatja, hogy mennyire küzdött Zsung.

Női párbajtőr, csoportmérkőzések:
Kína-Magyarország 45-37
Magyarország-Egyesült Államok 45-13
Ukrajna-Magyarország 45-38

Erős nap lehet a szombat

Úszásban, vívásban és atlétikában is nyílik esély magyar éremszerzésre a tokiói paralimpia szombati versenynapján, melyen két asztaliteniszező a döntőért játszik.

Iván Bence (S6) és Száraz Evelin (S6) 100 méter mellen úszik, utóbbi ebben a számban idén Európa-bajnok volt. Pap Bianka (S10) pedig – aki csütörtökön ugyanebben a számban, amit ő bemelegítésnek tekintett, a hetedik helyen végzett – ezúttal 100 méter gyorson indul, melyen volt már vb-harmadik, idén pedig Eb-aranyat nyert. 

Asztaliteniszben Szvitacs Alexa (S9) már biztos érmesként az ausztrál színekben versenyző Li Na Lejjel a döntőért játszik, Pálos Péter (S11) pedig ugyancsak a fináléért a francia Lucas Créange-zsal csap össze.

Az Olimpiai Stadionban Ekler Luca (T38) 100 méteren áll rajhoz délelőtt, illetve döntőbe jutás esetén este. Ő a futók sprintszámában két éve vb-második, idén Eb-ezüstérmes volt. 

A vívás utolsó előtti versenynapján a tőr egyéni versenyeket rendezik meg. A férfiaknál a riói ezüstérmes Osváth Richárd (A), a nőknél az öt éve egyéniben harmadik, csapatban második Krajnyák Zsuzsanna (A), valamint Hajmási Éva (A) – aki a riói csapatban ugyancsak szerephez jutott -, továbbá Madarászné Mező Boglárka (B) képviseli a magyar színeket.

Az Izu Velodrómban az utolsó magyar érdekeltségű versenyt rendezik, a látássérült Ocelka Róbert (B1) – azután, hogy szerdán tizedik lett a 4000 méteres üldözéses versenyben – tandempilótájával, Nagy Gergellyel az 1000 méteres időfutamban méreti meg magát.

(MTI)