sPORT

Tokió 2020: Vágjuk együtt a centit!

A labdarúgó Európa-bajnokságból már nem sok van hátra és július 11-én a londoni Wembley-stadionban megtudjuk a győztes kilétét is. Közben a sportvilágban mindenki a Nyári Olimpiai Játékokra készül, a pandémia miatt szintén elhalasztott multisport esemény körül még mindig sok a kérdőjel, ám a tervek szerint július 23-án fellobban az olimpiai láng Tokióban.

Természetesen a magyar csapat szereplése érdekel minket a legjobban, ám az olimpia idején igyekszem majd a magyar eredmények mellett a legfontosabb eredményeket, eseményeket is kiemelni. Az ötkarikás játékok semmihez sem hasonlítható sportesemény. Tokióban 37 sportágban, 339 versenyszámban hirdetnek olimpiai bajnokot.

Japánban a labdarúgó torna és a softball küzdelmek már két nappal a megnyitó-ünnepség előtt elkezdődnek. Emlékszem a 2004-es olimpián volt először lehetőségem, hogy műholdas közvetítés által Athénből folyamatosan láthattam négy élő TV-adást, ezt akkor a német közszolgálati televízió szolgáltatta.

Ott kinn az olimpia helyszínén mindig történik valami. Ráadásul idén Sydney (2000), Peking (2008) és Rio de Janeiro (2017) után ismét számolni kell az időeltolódással is. Éppen ezért és persze az amerikai NBC televízió miatt a medencés úszóversenyek döntői délelőttre kerültek Tokióban.

Letették az esküt a magyar olimpikonok

A fogadalomtétel szövegét két ifjúsági olimpiai bajnok sportoló, az úszó Késely Ajna és a sportlövő Péni István mondta el a Nemzeti Táncszínházban rendezett ünnepségen.

Forrás: MTI

 

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: ez egy páratlan olimpia lesz egy páratlan országban már csak azért is, mert a szokottól eltérően páratlan évben rendezik meg, és amely előtt öt évig tartott az olimpiai ciklus.

“Az olimpia elhalasztása siker, amelynek ára a rátok váró szigorú előírások betartása lesz” – utalt a koronavírus-járvány miatt Japánban bevezetett szabályokra a MOB-elnök.

Kulcsár arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy most egy 85 éves hagyománynak tettek eleget a kijutott magyar sportolók, akik többen és több sportágban képviselik a magyar színeket, mint a korábbi három ötkarikás játékokon.

“Vigyétek Magyarország jó hírét magatokkal” – zárta szavait a MOB elsőszámú vezetője.

Három hét van hátra

Visszatérve a magyar olimpiai csapatra. Nézzünk három hagyományosan magyar sikersportágat. Hogyan készülnek Tokióra a kajakozók és kenusok, az öttusázók és nem utolsó sorban vízilabdázóink?

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség 17 versenyzőt nevezett az olimpiai játékokra.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta Rióhoz hasonlóan három számban indul majd, és Csipes Tamara is triplázik. A négyesbe a K-1 500 méteres olimpiai válogató első négy helyezettje került be, az egységet Csipes Ferenc készítheti fel Tokióra.

Forrás: Getty Image

 

A női kajaknégyes a Kozák, Bodonyi Dóra, Csipes, Kárász Anna, a férfi kajaknégyes pedig a Nádas Bence, Tótka Sándor, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos összetételben kezdheti meg a közvetlen tokiói felkészülést – adta hírül az MKKSZ honlapja.

Férfi kenuban már korábban az olimpiai csapatba került Adolf Balázs és Fejes Dániel. Miután a páros versenyt rendezik előbb, így az időrend lehetővé teszi, hogy mindketten rajthoz álljanak C-1 1000 méteren is.

Női kenuban szintén már korábban az utazó küldöttség tagja lett Balla Virág és Takács Kincső, a válogatón elért eredménye és az Európa-bajnokságon mutatott formája alapján ebben a szakágban még Horányi Dóra került a keretbe.

Forrás: Getty Image

 

Férfi kajakban a válogatón és az Európa-bajnokságon elért eredményeknek megfelelően bekerült a csapatba Tótka Sándor, Béke Kornél, Varga Ádám és Kopasz Bálint is. A válogatón elért helyezése és a csapathajós alkalmassága alapján lehetőséget kap Csizmadia Kolos – aki a négyes mellett rajthoz állhat K-1 200 méteren is -, valamint Nádas Bence. A férfi négyes felkészülését edzőként Kovács Gábor irányítja majd.

Férfiak:
K-1 200 m: Tótka Sándor (UTE), Csizmadia Kolos (INTER-ÉPFU AVSE)
K-1 1000 m: Varga Ádám (KSI SE), Kopasz Bálint (Graboplast Győr)
K-2 1000 m: Béke Kornél, Varga (KSI SE)
K-4 500 m: Nádas Bence (MVM Szeged), Kopasz, Csizmadia, Tótka
C-1 1000 m: Adolf Balázs (Óbudai Ganz VSE), Fejes Dániel (Merkapt Mekler László SE)
C-2 1000 m: Adolf, Fejes

Nők:
K-1 200 m: Lucz Dóra (UTE), Kárász Anna (MVM Szeged)
K-1 500 m: Kozák Danuta (FTC), Csipes Tamara (Budapesti Honvéd)
K-2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK); Csipes, Medveczky Erika (Budapesti Honvéd)
K-4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi
C-1 200 m: Takács Kincső (Graboplast Győr), Horányi Dóra (UTE)
C-2 500 m: Balla Virág (Graboplast Győr), Takács

Csak tartalék lett a 2019-ben kvótát szerző Demeter Bence

A Magyar Öttusa Szövetség elnöksége szerdai ülésén elfogadta a szövetségi kapitányok előterjesztését, mely szerint Kasza Róbert, Marosi Ádám, Gulyás Michelle és Kovács Sarolta indulhat a tokiói olimpián, a tartalék Demeter Bence és Alekszejev Tamara lesz.

A tartalék versenyzők Magyarországon készülnek az olimpiára, és csak szükség esetén utaznak el Tokióba.

Martinek János, a férfiak szakvezetője már a június elején rendezett kairói világbajnokság után kijelentette, hogy a versenyen pályafutása második egyéni aranyérmét, és ezzel direkt olimpiai kvótát szerző Marosi Ádám biztos tokiói résztvevő.

“Az általam már a válogatási időszak kezdete előtt lefektetett elvek alapján Marosi és Kasza végzett a ranglista élén”

– magyarázta Martinek János, majd hozzátette, hogy Marosi Ádám idei szereplése és meggyőző világbajnoki sikere önmagáért beszél. Bár lábsérülése miatt Kasza nem indulhatott a kairói világbajnokságon, korábban szenzációsan szerepelt: a két szófiai világkupán, ezüst- és bronzérmet szerzett.

“Kasza Robi lába rendbe jött, teljes értékű edzésmunkával készül az olimpiára” – tette hozzá az MTI-nek a szakvezető.

Kállai Ákos, a nők kapitánya hasonló helyzetben volt, mint Martinek János

A kairói vb-n bronzérmével direkt kvótát szerző, egész évben remeklő Gulyás Michelle olimpiai indulását senki sem kérdőjelezte meg. A szakmai bizottság, majd az elnökség azt a javaslatát is egyhangúlag elfogadta, hogy a még 2019-ben kvótát szerző, ám március végén térdműtéten áteső, azóta nem versenyző Kovács Sarolta legyen a másik ötkarikás induló.

“Gulyás Michelle olimpiai nevezése megkérdőjelezhetetlen, ám a másik induló személyén sokat gondolkodtam. Kovács Saci már régen szerezte meg a kvótát, az idei évét pedig egy műtét szakította meg. A kvalifikációs ranglistáról indulási jogot szerző Alekszejev Tamara ugyan végigversenyezte az idényt, de nem nyújtott meggyőző teljesítményt. A túlzott fizikai felkészülés miatt a technikai számokban bizonytalan volt”

– magyarázta a szakember, majd hozzátette, azért döntött Kovács mellett, mert ő egy évtizede meghatározó alakja a magyar női öttusának.

Olimpiai keretet hirdetett Bíró Attila és Märcz Tamás

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke elmondta, a két szakember előterjesztett javaslatát az elnökség keddi ülésén egyhangúlag elfogadta. Az elnök kiemelte: nehéz év áll a kapitány és a játékosok mögött is, hiszen a járványhelyzet miatt egy évvel elhalasztott olimpiára fizikailag és lelkileg is újra formába kellett lendülniük.

“Korábban nem voltunk még ilyen helyzetben, nem tudtuk, hogyan kell kezelni. De egy magyar vízilabdázó van olyan profi, hogy minden kihívásnak meg tud felelni, akár még egy ilyennek is” – mondta Vári Attila.

A férfiak Olaszországgal, Görögországgal, a Dél-afrikai Köztársasággal, az Egyesült Államokkal, valamint Japánnal került egy csoportba, míg a női együttes a címvédő Egyesült Államok, valamint Oroszország, Kína és Japán csapatával találkozik Tokióban.

A 12+1 fős olimpiai keretek

Férfiak

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Nők

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szücs Gabriella (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)

Forrás: MKKSZ/MÖSZ/MTI/MVLSZ