sPORT

Vas Kata Blanka 2021 hőse!

A mindössze húszéves “all round” kerékpáros lány sikert sikerre halmoz. A hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik Vas Kata Blanka néhány hete először nyert cyclocross Világkupán, majd ezüstérmes lett a hollandiai terepkerékpár Európa-bajnokságon.

Bár az év sportolója szavazáson ő még nem érhet oda a legjobbak közé (idén a kajakos lányok tarolnak majd valószínűleg), de egy óriási junior különdíjat én már most megszavazok neki.

Az Európa-bajnokságon a magyar bringás már a rajtnál az élre tört, a kör végén pedig öt holland – köztük a világbajnok Lucinda Brand – társaságában eltekert a mezőnytől. A második kör végén Brand nem cserélt kerékpárt, Vas viszont igen, így a vb-címvédő előnyre tett szert, a magyar kerékpáros az éremért küzdve két, hazai pályán szereplő riválist is lerázott.

Brand előnye nőtt az élen, az egy megcsúszást leszámítva magabiztosan versenyző Vas pedig Yara Kastelijnnel és Ceylin del Carmen Alvaradóval harcolt az ezüstért. Utóbbi a záró körben a kordonnak ütközve bukott, az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik 20 esztendős magyar bringása pedig az emelkedőkön és a technikás részeken jobbnak bizonyult, mint a futásban erősebb Kastelijn, így megszerezte az ezüstérmet.

Forrás: Luc Claessen/Getty Images)

 

Brand magabiztos különbséggel diadalmaskodott, még arra is volt ideje, hogy a szurkolókkal pacsizva ünnepeljen, majd a záró kockaköves emelkedő végén a célvonalon leszálljon és magasba emelje kerékpárját.

Terepkerékpár Európa-bajnok, nők:
    
   Lucinda Brand (Hollandia) 48:22 perc
2. VAS KATA BLANKA 56 másodperc hátrány
3. Yara Kastelijn (Hollandia) 1:02 perc hátr

Edzője Lars Boom megütötte a főnyereményt Blankával, hisz a 2008-as cyclocross világbajnoknak edzőként különleges érzés egy ekkora tehetséggel dolgozni.

Vas Kata Blanka, mint újdonsült Európa-bajnoki ezüstérmes nyilatkozott

„Apa amatőr mountain bike-os volt, és gyakran vett részt maratoni versenyeken, amikre az egész család vele tartott. Amikor nyaralni mentünk, a kerékpárt mindig magunkkal vittük. Három-négyévesen kezdtem tekerni, aztán valahogy egyértelmű volt, hogy elkezdek montis versenyekre járni, de eleinte nem tudtam, hogy jó vagyok. Csak akkor éreztem, hogy van tehetségem, amikor picit idősebb lettem, és a magyar válogatottal külföldre mehettem.”

Doltcini-Van Eyck felfedezte Blanka tehetségét, és felkarolta őt. De hogy jött a képbe Lars Boom, aki október eleje óta dolgozik vele?

„A Doltcini segítsége rendkívül fontos volt a cyclocrossos fejlődésem szempontjából, és hozzájárult ahhoz, hogy most az SD Worxnél versenyezhetek. Aztán jött Lars Boom. Rákerestem a Google-ban a nevére, és láttam, hogy cyclocross világbajnok, szóval azt gondoltam, minden rendben van. (nevet) De a nagy példaképem Anna van der Breggen, akivel az SD Worxnél való első versenyem alatt, a Vueltán egy szobában aludhattam. Hamarosan ő lesz a csapatfőnököm.”

Forrás: Luc Claessen/Getty Images

Blanka eközben próbálja feldolgozni a hirtelen jött sikereket

„Számomra minden a szórakozásról szól, nem a pénzről. Emellett pedig világot látok, ami külön öröm, hisz amúgy is szeretek utazni. Mindeközben a magyarországi kerékpársport egyre népszerűbb, jövőre tőlünk indul a Giro, igaz, az otthoni helyzetet még nem lehet összehasonlítani a belgával. Egyébként megmagyarázná nekem valaki, hogy Belgiumban miért szurkolnak nekem ennyire? Nem igazán értem. Talán azért, mert nem vagyok holland? Akkor ennyire erős a rivalizálás? Mert tényleg nagyon jól fogadnak, és jólesik a biztatásuk. És hogy népszerű vagyok-e Magyarországon? Azt hiszem, egyre inkább igen.”

Lars Boom picit „irigy” Blankára

„Kicsit irigykedem, hogy a saját pályafutásom során nem voltam képes a három szakágas helytállásra. Amikor a Rabobanknál versenyeztem, ott a cyclocross is megengedett volt, de végül választanom kellett.”

Forrás: Luc Claessen/Getty Images

 

Hogy Blankának hol van a csúcs, szerencsére elképzelni sem tudjuk, mindenesetre a következő hetek programja már megvan.

„Még nem állítottuk össze a jövő évi naptárát, de legközelebb jövő hétvégén, Taborban fog indulni világkupán, majd egy hónap szünetet tart. Pihennie kell, mert sűrű nyara volt. Decemberben edzőtáborba megy a csapattal, majd 19-én Namurban fog újra versenyezni.”

A tabori világkupáról november 14-én, vasárnap 13:20-tól élőben közvetít az Eurosport 1.

Forrás: Eurosport/Het Nieuwsblad/MTI