sPORT

Zöld-fehér siker Érden és Ljubljanában is

Szombaton mindkét magyar csapat remekelt a női kézilabda Bajnokok Ligájában, az FTC-Rail Cargo Hungaria Érden nagy küzdelemben győzött a horvát Podravka Koprivnica ellen, míg a Győri Audi ETO KC végig vezetve nyert Ljulbjanában.

Sok hibával kezdődött a találkozó az Érd Arénában, amelynek elején a horvátok 4-1-re elléptek, majd az FTC játéka átmenetileg összeszedettebbé vált, ez egyenlítést eredményezett (6-6). A Podravka a folytatásban jól használta ki a házigazdák védekezésének hiányosságait és a 18. percre újra háromgólos különbséget alakított ki. 

Janurik Kinga védéseire alapozva a Ferencváros emberelőnyben megint egyenlített, és mivel az első félidő utolsó négy percében nem született gól, a szünetben döntetlen (15-15) volt az állás.

A második felvonást az egyre hatékonyabban védekező magyar bajnokcsapat kezdte 4-1-es sorozattal, és mivel a lendülete a folytatásban is kitartott, illetve Janurik továbbra is remekül védett, egy újabb 5-0-s széria következett, így a 42. percre eldőlt a mérkőzés.

A házigazdák ekkor nem is emlékeztettek az első félidőben látott önmagukra, támadásban és védekezésben is sokkal jobban teljesítettek, ennek köszönhetően magabiztosan győztek.

 

Forrás: EHF.com

 

A mezőny legeredményesebb játékosa a magyar csapat világbajnok holland jobbszélsője, Angela Malestein volt kilenc góllal, Szöllősi-Zácsik Szandra és Alicia Stolle egyaránt ötször talált be, ahogyan a túloldalon Dejana Milosavljevic és Dijana Mugosa is.

Janurik Kinga, aki 11 védéssel zárt: “Nem is tudom szavakba önteni, milyen atmoszféra volt!”

A két csapat kilencedik alkalommal találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon, az FTC egy döntetlen mellett nyolcadszor nyert.

A Győr végig vezetve győzött Ljubljanában

Nagy küzdelem jellemezte a meccset az első perctől kezdve, mert mindkét csapat masszívan védekezett. Az ötszörös BL-győztes győriek 6-1-re elhúztak, a szlovénok a tizedik percben lőtték első akciógóljukat, ekkor viszont lendületbe kerültek és ellenfelük hibáit kihasználva egy 5-1-es sorozattal felzárkóztak. Többször is az egyenlítésért támadhattak a hazaiak, de nem jártak sikerrel, így a Győr egy találattal vezetett a szünetben.

A második felvonást is jól kezdte az ETO és ismét meglépett négy találattal. A 35. perctől egy ideig felváltva estek a gólok, és bár a győriek nem tudtak megnyugtató előnyt kidolgozni, magabiztosan őrizték vezetésüket a tapasztalt hazaiakkal szemben. 

Amikor támadásban rontottak a vendégek, a kapuban Amandine Leynaud rendre bravúrokat mutatott be, így a Krim nem tudott közelebb kerülni a Győrhöz. A hajrára már nem maradtak izgalmak, mert az ETO kézben tartotta a meccset, amelyet végül öt góllal nyert meg.

A mezőny legeredményesebb játékosa két győri, a dél-koreai Ju Unhi és a norvég Veronica Kristiansen volt egyformán hét góllal, hazai részről Oceane Sercien Ugolin ötször talált be. Leynaud négy, csapattársa, Silje Solberg hét védéssel járult hozzá a sikerhez.

A két csapat 21. alkalommal találkozott egymással a BL-ben, a győrieknek három döntetlen mellett ez volt a 18. győzelmük.

Ambros Martín, a Győr vezetőedzője: „Egy igazi kemény ellenfél ellen játszottunk egy nehéz mérkőzést. A múlt heti eredményéhez képest egy jelentősen feljavult Krimmel találkoztunk ma. Mi azonban jó teljesítményt nyújtottunk, végig nyomás alatt tudtuk őket tartani. Támadásban is voltak szép megoldásaink, de hibáztunk is elég sokat, amit rendben büntetett az ellenfél, és persze azt is tudjuk, hogy a Kirm egy jó játékot képviselő csapat, tele remek játékossal. Ennek ellenére mi is jó arcunkat mutattuk, gratulálok a játékosoknak.”

Az ETO rekordot jelentő, 59 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a BL-ben, ebben az időszakban 51 győzelem és nyolc döntetlen a mérleg. A statisztikába csak a meccsek rendes játékideje számít bele.

Veronica Kristiansen: „Először is azt szeretném leszögezni, hogy a Krim egy igazi kemény és harcos oldalát mutatta itt ma nekünk. Mi egy nagyon jó kezdéssel indítottuk a találkozót, és egy elég nagy előnyt ki tudtunk harcolni, de ennek ellenére nem engedhettük el magunkat, mert végig rajtunk volt az ellenfél. Magam részéről elmondhatom, hogy igazán elfáradtam. A csapatról megállapítható, hogy ez egy jó mérkőzés volt, jól játszottunk végig.”

Női kézilabda Bajnokok Ligája

2. forduló

A csoport:

FTC-Rail Cargo Hungaria – Podravka Koprivnica (horvát) 33-27 (15-15)
FTC:
 Janurik, Bíró (kapusok), Ballai A., Behnke, Bölk 4, Csiszár-Szekeres, Ferenczy, Grbics 4, Hársfalvi 1, Kisfaludy, Klujber 3 (1), Kovács A. 1, Malestein 9 (3), Márton 1, Stolle 5, Szöllősi-Zácsik 5.
Podravka: Dumanska, Tucakovic (kapusok), Bazaliu 3, Buljan, Iljina 4, Milic, Kalaus 4, Karlovcan, Milic, Milosevic, Milosavljevic 5, Mugosa 5, Popovic 1,Senvald 2, Stelmakh 2, Turk, Zadravec 1.

B csoport:

Krim Mercator Ljubljana – Győri Audi ETO KC 26-31 (12-13)
Ljubljana:
 Arenhart, Riszovics (kapusok), Cvijics 4, Gomilar Zickero, Juric, Krpez-Slezak 3 (2), Lekics 3, Ljepoja 1, Pineau 4, Posavec, Sercien Ugolin 5, Stanki 3, Svetik 2, van Kreij, Varagic 1, Zabjek.
Győr: Glauser, Leynaud, Solberg (kapusok), Blohm 1, Deszpotovics, Fodor 1, Háfra 1, Hansen 2, Kristiansen 7 (4), Lukács 3, Oftedal 3, Ogonovszky, Pintea 2, Ryu 7, Schatzl 4. 

Az egy győzelemmel és egy döntetlennel álló Ferencváros egy hét múlva az orosz Rosztov-Don otthonában folytatja szereplését a BL csoportkörében, a két sikerrel rendelkező Győr pedig jövő vasárnap az ugyancsak orosz CSZKA Moszkvát fogadja.

Forrás: Fradi.hu/gyorietokc.hu/MKSZ