10 dolog, amit nem tudtál Az Esernyő Akadémiáról

Bár nyilvánvalóan elég sok helyről kölcsönözték az alapelemeket, az Esernyő Akadémia mégis van olyan eredeti, izgalmas és játékos, hogy a hét fogadott testvér története a frissen kijött harmadik évadával a Netflix listavezetője legyen.

A Netflix jelenleg legnépszerűbb sorozata hét - vagy több, esetleg kevesebb – szuperképességgel bíró testvérről szól, akik nevelőapjuk halála után döbbenetes családi titkokat fedeznek fel – újra meg újra. A most harmadik évadához érő Az Esernyő Akadémia egyszerre dolgozik szuperhősökkel, változó idősíkokkal és párhuzamos univerzumokkal, idegen lényekkel és remekül koreografált családi táncokkal. Lássuk, mit is érdemes tudni róla!

Forrás: Netflix

 

1. A sorozat alapjául az azonos című képregény sorozat szolgált, amelyet Gerard Way írt és a vicces nevű Gabriel Bá rajzolt, a kiadó pedig a jó nevű Dark Horse Comics. Way szerint a történetre a legnagyobb hatást Grant Morrison gyakorolta rá, és a DC Comics számára készített Doom Patrol volt. Az első, hatrészes füzetsorozat, az  Umbrella Academy: Apocalypse Suite első része 2007 szeptemberében jelent meg, és el is nyerte a rangos Eisner-díjat a maga kategóriájában. Ezt követte egy évre rá a The Umbrella Academy: Dallas, majd meglepő módon tíz év kihagyással a The Umbrella Academy: Hotel Oblivion követte, de ekkor már rég felfigyeltek rá a filmesek is.

Forrás: NetFlix

 

2. A képregény  megfilmesítési jogára a Universal Studios csapott le, akik filmet, vagy filmeket akartak belőle készíteni. Írattak is egy forgatókönyvet Mark Bombackkel, de a dolog nem haladt semerre.  2015 nyarán jelentették be, hogy már sorozatban gondolkodnak, és a Universal Cable Productions lesz a gyártó, majd itt is elakadt minden. Végül 2017 júliusában derült ki, hogy a Netflix készíti el az élőszereplős sorozatot. A széria showrunnere Steve Blackman, a forgatókönyvíró pedig Jeremy Slater lett.

Forrás: NetFlix

 

3. Ha a képregényt író Gerard Way neve ismerős lenne, az nem véletlen, ő a My Chemical Romance punk-rock zenekar frontembere. Way három számot énekelt a sorozat alatt: az első évadban a „Happy Together”-t és a „Hazy Shade of Winter”-t énekelte, a második évadban a „Here Comes The End”-et.

4. A képregény és a sorozat sok helyről merített, de a történetét illetően nyilván X-Men széria volt a legnagyobb hatású. Ami a stílust, a fanyar humort, a képi világot és a testvérek kapcsolatát illeti – akik nem testvérek, csak annak nevelte őket Sir Reginald, egy Anya nevű robot és egy Pogo nevű beszélő csimpánz, nagy eséllyel Wes Anderson filmjei szolgáltak például, leginkább az Okostojás (1998) és a Tenenbaum, a háziátok (2001). A legfontosabb szereplőt, az Ötöst (Aidan Gallagher) például mintha az előbbi filmből ollózták volna ki.

Forrás: NetFlix

 

5. Visszatérő poén, hogy az időben látszólag megrekedt, gyerektestbe kényszerült Ötös a legidősebb, legbölcsebb és legtapasztaltabb a testvérek közül, hiszen ő az időben is utazik. Mivel valójában felnőtt, és úgy is viselkedik, sok bizarr kalandba keveredik. Az őt alakító Aidan Gallaghernek a gyermekmunkára vonatkozó törvények miatt semmilyen fegyveres akciójelenetnél nem volt szabad a díszletben tartózkodnia, testdublőrt használtak helyette.

6. Az epizódok címeit és stáblistáját ugyanolyan stílusban és konkrétan ugyanazzal a betűtípussal mutatják be, amilyet korábban a Buffy, a vámpírok réme című tévésorozathoz (1997–2003) használtak. A sorozat logója, egy esernyő, minden epizódban másképp jelenik meg.

Forrás: NetFlix

 

7. A filmbéli Esernyő Akadémia alapítója, a titokzatos Sir Reginald Hargreeves (Colm Feore) neve „irodalmi eredetű”. Amikor Alice Liddell, a lány, aki inspirálta Lewis Carrollt az Alice Csodaországban megírásához, felnőtt, feleségül ment egy Reginald Hargreaves nevű férfihoz. Így zárult le minden idők egyik legeredetibb, legismertebb meséjének valós története.

Forrás: NetFlix

 

8. Bár minden más kifejezetten korhű, annak ellenére, hogy az első évad fő eseményei 2019-ben játszódnak, egyetlen szereplő sem használ mobiltelefont egyetlen epizódban sem. Nyilvános fizetős vagy vezetékes telefonokat használnak a kommunikációra. Hasonló csavar van az autókkal is: bár minden más jármű korhű, a testvérek mind olyan kocsit vezetnek, amik születésükkor, 1989-ben voltak népszerűek.

9. A sorozat visszatérő eleme a tánc, ami eleinte azt illusztráltra, mennyire mások a testvérek, a gorillaerejű Luther (Tom Hopper), a csendes Ványa (Elliot Page), a koravén – de valójában is vén – ötös (Aidan Gallagher), a lobbanékony Diego (David Castaneda), a nőies Allison (Emmy Raver-Lampman) és az excentrikus Klaus (Robert Sheehan), a sorozat legviccesebb karaktere. De a tánc azt is megmutatja, hogy összetartoznak – majd később azt is, hogy képesek együtt dolgozni. Igaz, ez utóbbi csak fantáziakép.

10. A hetedik testvér, a csendes hegedűművész Vanya Hargreeves jellemfejlődését a ruhatárán keresztül láttatják velünk. Az első epizódokban sötét ruhát visel, szorosan hátrafogott hajjal. Ekkor még úgy tudjuk, és úgy tudja ő is, hogy ő az egyetlen testvér, akinek nincs szuperképessége. Amint rájön, hogy mi az ereje, és felfedezi annak mértékét, ruhái színesebbé, haja pedig lazábbá válik. Az első évad végére teljesen fehér öltönyt visel. Aztán persze jött Ellen Page coming out-ja, és a készítők a harmadik évadra ezt beleírták. Nem volt nehéz dolguk, Elliot Page megjelenése addig is nagyon fiús volt, csak a haját kellett rövidre vágni, és Vanyából Victor lett – ami vicces, mert a Ványa is fiú név, az Ivan becézése.

Forrás: Netflix