10 érdekesség a legendás Ray Charles életét feldolgozó filmről

A maga idejében a Ray (2004) számos rekordot döntött meg, de nem ez számít, hanem az a hitelesség és átélés, ahogy Jamie Foxx eljátszotta a legendás Ray Charlest – volt benne munkája, de kapott is érte egy Oscart!

  • Az író, producer és rendező Taylor Hackford úgy döntött, hogy a hogy a film történetének a szegénységbe született, a „legmélyebb”Délről érkezett, sanyarú sorsú, vak, színes bőrű, vagyis az élet minden területén hátráltatott Ray Charles élete közepén kell véget érnie, mert későbbi élete nem konfliktusból, csak sikerből állt. Igaz, Charles addigra leszokott a heroinról, de rengeteget ivott és még több füvet szívott, ami rendkívüli módon megviselte a szervezetét.
  • Charlest már a forgatás alatt diagnosztizálták Hepatitis C-vel. A legjobb barátainak bizalmasan árulta el, hogy

ha tudta volna, hogy ilyen sokáig fog élni, jobban vigyázott volna magára.

 

  • Hackford még 1987-ban megvette az életrajz megfilmesítési jogait, ám egyetlen filmstúdió sem akart beszállni a a film finanszírozásába, ezért független produkcióként forgatták le saját pénzből, de végül a Universal Pictures beszállt a Ray (2004) forgalmazásába. Ez is csak azért történt, mert az igazgatótanács egyik tagja fiatalkorában egyszer autóstoppal utazott el egy Ray Charles koncertre, ami élete egyik legnagyobb kalandja volt.
  • Hackford első jelöltje a filmre Denzel Washington volt – ebben az időben minden rendező első számú jelöltje ő volt színes bőrű karakter esetében -, de Denzel úgy érezte, nem ő a megfelelő színész Ray Charles eljátszására. A második választás Jamie Foxx volt. Nem volt harmadik opció.


  • Jamie Foxxnak részben szilikonból készült szemprotézist kellett viselnie, amelytől ténylegesen vak lett, vagyis nem látott semmit – és mindezt napi 14 órán át kellett hordania a forgatás alatt. A forgatás amúgy is nagyon megviselte, szinte nem is aludt, mert amint hazaért, rögtön leült a zongorán gyakorolni.
  • Ray Charles májelégtelenségben halt meg 2004. június 10-én, nem sokkal a forgatás befejezése után. Szerencsére a halála előtt még levetítették neki a film első, bár még nem végleges változatát, és nem volt elégedetlen. Előtte már olvasta a forgatókönyvet, ami a kedvéért „lefordítottak” Braille-írásra.

  • Ami azt illeti, Jamie Foxx is órákat vett a világhírű Braille-intézetben, hogy hiteles legyen az, ahogyan Braille-írást olvassa, azt pedig a legtöbben tudják, hogy minden jelenetben ő maga zongorázott. Bár kiválóan tudta Ray Charles hangját megidézni, a filmben elhangzó dalok Charles eredeti hangján szólalnak meg.
  • Foxx őrült „eminens” volt, azontúl, hogy régi videófelvételeket nézett rongyosra, rendszeresen eljárt Ray Charleshoz, hogy tanulmányozhassa a mimikáját, hogy minél jobban utánozza őt. Néhány hét múlva abbahagyta Charles látogatását, mondván, hogy egy 73 éves Ray Charles nem sokat tud segíteni neki abban, hogy eljátssza ugyanazt a férfit 19 vagy 49 éves korában. 

  • Jamie Foxx és Kerry Washington férj és feleséget játszanak, akárcsak 8 évvel később a Django elszabadulban (2012).
  • A Ray (2004) volt az első olyan afro-amerikai életrajzi film, amit összesen hat Oscarra jelölték, amiből kettőt – a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb hangkeverésnek járót – díjra is váltott. A többi jelölés a legjobb filmért, a legjobb jelmezért, a legjobb vágásért, illetve a legjobb rendezőnek, vagyis Taylor Hackfordnak járt.

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.