10 pompás filmet és sorozatot ajánlunk a víziállatok világnapjára

Merülj el a jobbnál jobb kalandokban, ünnepeld Vízipókkal, SpongyaBobbal, Cápalival, Cápetivel és Steven Spielberg halhatatlan klasszikusával április 3-át!

Április 3-án van a víziállatok világnapja, ami egy viszonylag fiatal emléknap – tavaly, 2020. április 3-án ünnepelte meg először a világ. A jeles nap alkalmából most egy tematikus tévés-streaming platformos ajánlóval készültünk itt a Port.hu hasábjain. A lenti toplistában távoli vizekre evezünk, nyakig merülünk a jobbnál jobb folyami és tengeri kalandokban, és bízunk benne, hogy a kedves olvasó is ki tud majd halászni magának egy-két izgalmas produkciót a lenti filmáradatból.

1. A cápa (1975)

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomában, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton folytatják a bulizást. Nem látják, hogy a lányt egy titokzatos, pokoli erő váratlanul a mélybe rántja... Másnap emberi testrészekre bukkannak a parton. Brody rendőrfőnök azonnal tudja, hogy a szerencsétlen áldozattal cápa végzett. Rosszat sejt. Azt javasolja a polgármesternek, hogy hirdessék ki a szigeten a fokozott cápaveszélyt, és vezessék be a fürdési tilalmat. Közeledik azonban a Függetlenség napja, és a polgármesternek esze ágában sincs egy - szerinte - vaklármával elriasztani az érkező turistákat. A cápa azonban új áldozatokat szed. A halászok a fenevad nyomába erednek, és horgukra is akad egy kisebb cápa. A kedélyek megnyugszanak, a strandokat újra megnyitják - csak Brody és egy tengerbiológus nem nyugodt. Azt feltételezik, hogy egy sokkal nagyobb ellenféllel van dolguk: egy fehér cápával... A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

2. Vízipók-csodapók (1978)

Ki ne emlékezne a héliumhangú Vízipókra és a mindig morgolódó Keresztespókra? Vízipók barátunk a szárazföldi pókoktól eltérően nem a szobák sarkaiban vagy a fák és bokrok rejtekében szövögeti hálóját, hanem a vízben él. Csodálkozik is ezen legjobb barátja, a folyton-folyvást hitetlenkedő Keresztespók (Vízipók Pathó István, Keresztespók Harkányi Endre hangján szólalt meg). De ő is megtanulja a sok izgalmas kaland során, hogy ha valaki más is, mint ő, attól még lehet „rendes pók”. Vízipók otthona a vízalatti Kristálypalota, legjobb barátai az algaszedő vízicsigák, Katica, a kis hangyák, a méhecske, a hátonúszó poloska, Nünüke és az ormányosbogár. Kalandjai során találkozik Csíbor bácsival, Rák apóval, a kecskebékával, a hőscincérrel, a tegzesekkel és egyéb lakóival a vízi- és a rovarvilágnak. A rajzfilmsorozatot az m2 vetíti.

 

3. A kis hableány (1989)

A Disney klasszikus meséjében Ariel egy víz alatti birodalomban él, de az emberek közé vágyik. Álmai hercegét, Ericet pedig csak úgy nyerheti el, ha alkut köt a gonosz tengeri boszorkával, Ursulával. A sellőlánynak a hangját kell feláldoznia azért, hogy a boszorkánytól emberi lábat kapjon uszonya helyett. Ráadásul ha Eric herceget nem csókolja meg három napon belül, Ariel örökre Ursula rabszolgája lesz. Az ősz szakállú Triton király aggódik lányáért, noha mit sem tud az alkuról. Ariel mégis fittyet hány atyja és ráktestőre, Sebastian tanácsaira. A habókos hableánynak azonban hamarosan rá kell jönnie, hogy hal(l)gatni nem mindig arany, és hogy Ursula a zavarosban halászik. A szinkronos változatban Ariel hangja Oszvald Marika volt, Ursuláé Schubert Éva, Sebastiané Vass Gábor, Ficánkáé pedig Simonyi Balázs.

 

4. Cápali és Cápeti (1992)

Gyerekkorunk egyik kedvenc francia rajzfilmsorozata nem más, mint az '50-es, '60-as és '70-es évek krimijeinek fergeteges paródiája. A félórás történetekben Cápali és Cápeti egy Tengeropolisz nevű város nyomozói, nekik kell felderíteni azokat a lopásokat, eltűnéseket és egyéb gaztetteket, amelyek hátterében a helyi bandák, illetve egy őrült tudós medúza és egy gonosz rák állnak. Érdekesség, hogy az eredeti verzióban csak Cápali volt valódi cápa (ott Sharky-nak hívták), a magyar verzióban Georges, a kék-sárga sidekick csak azért lett Cápeti, mert ez így jobban hangzik. Cápali magyar hangja Hollósi Frigyes, Cápetié Józsa Imre volt.

 

5. Szabadítsátok ki Willyt! (1993)

Willy, az óceántól és családjától elszakított háromtonnás kardszárnyú delfin (ismertebb nevén: gyilkos bálna) elenyésző számú hétvégi turistát kellene, hogy szórakoztasson a kisvárosi delfináriumban, de még erre sem hajlandó a fogságban. A kőszívű tulajdonos be is akarja zárni a show-t. Ekkor találkozik Willyvel Jesse, a tizenkét éves, családi háttér nélküli utcagyerek (Jason James Richter). Gyorsan egymásra találnak, ám Willy még új barátja kedvéért sem hajlandó produkálni magát a nagyközönség előtt. A főnök most már hajthatatlan, és Willy elpusztítása mellett dönt, amit Jesse és az idomárok nem hagyhatnak. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

6. Flipper (1996)

A 14 éves Sandy Ricksre (Elijah Wood) mostanában rájár a rúd. Itt a vakáció, de a kilátások siralmasnak tűnnek az elkényeztetett városi srác számára. Most érkezett meg a világ legtávolabbi csücskébe egy kis szigetre, és kénytelen itt tölteni a nyarat bácsikájával, a kiöregedett hippivel, aki egykor a Beach Boys cuccait pakolászta, még mielőtt kivonult volna a civilizációból, és halászatra adta a fejét. És ami a legdurvább, Sandynek le kell mondania a szabadjegyekről, amik a Red Hot Chili Peppers koncertre szólnak. De amikor összeismerkedik egy hozzá hasonlóan bosszús árva delfinnel, Flipperrel, Sandynak rögtön más fényben tűnik fel a szigeti szünidő. A bűbájosan kedves tengerlakó egy csapásra belopja magát a fiú szívébe, ahol azért még marad egy kis hely a szintén ott nyaraló szőke leányzónak, Kimnek is. És amikor palackorrú barátjuk veszélybe kerül, a gyerekek korosabb, de lélekben fiatal társaikkal együtt akcióba lendülnek. A filmet a Sony Movie Channel tévécsatorna vetíti, de a Netflix kínálatában is elérhető.

 

7. SpongyaBob: Ki a vízből! (2014)

Vidám az élet Bikinifenéken, ahol az örök optimista, SpongyaBob és barátai, Patrick, a hű tengeri csillag, a kaján Tunyacsáp, a tudós mókus, Szandi és a nagymenő vállalkozó, Rák úr élnek. Amikor ellopják a herkentyűburger titkos receptjét, SpongyaBob kénytelen összefogni örök ellenfelével, Planktonnal, hogy a tér és az idő határait átszelő utazásuk során felfedezzék saját szupererejüket, és szembeszálljanak Burgerszakáll-lal, az elvetemült kalózzal, akinek más tervei vannak a tengermélyi finomságokkal. A filmet a Cinemax tévécsatorna vetíti, de a Netflix kínálatában is elérhető.

 

8. A tenger szívében (2015)

A természet visszavág! Egy feldühödött, óriási ámbráscet a Csendes-óceán déli részén rátámad az Essex nevű amerikai bálnavadászhajóra, és a 238 tonnás vitorlás elsüllyed. A húsztagú legénység három csónakban vág neki a végtelen víznek. Félnek, hogy az útjukba eső szigeteken kannibálokkal találkoznak, ezért a dél-amerikai partot veszik célba. 3000 mérföldnyi út áll előttük... A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

9. Préda (2019)

Képzeld el, hogy egy hatalmas hurrikán tart a szüleid háza felé, és apád egyik pillanatról a másikra már nem veszi fel a mobilját. Pár kilométernyire behatolsz kocsival az evakuációs zónába, hogy megnézd, mi van vele, és rájössz, hogy csapdába esett a ház alatti alacsony szervíztérben. Amikor lemászol hozzá, hogy segíts neki, te is csapdába esel, a víz egyre emelkedik, aligátorok bukkannak fel, és egy hatalmas példány elzárja a biztonságba vezető lépcsőt... Quentin Tarantino kedvenc filmjében a híres brit modell-színésznő, Kaya Scodelario néz farkasszemet az éhes aligátorral. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

10. Seaspiracy (2021)

A Netflix saját gyártású dokumentumfilmje azt mutatja be, hogy a túlhalászás és az óceánokban úszó műanyag szemét előbb vagy utóbb a tengeri ökoszisztéma pusztulásához fog vezetni. A Seaspiracy a sokkoló képeivel nemcsak a tengeri halfogyasztás megszüntetését javasolja, de rejtett kamerás felvételekkel rámutat arra is, hogy a halászat számos országban egybefonódott a bűnözői körökkel és a modern rabszolgasággal. A film a Netflix kínálatában érhető el.