4 dolog Jimmyről és A Királyról, amitől begöndörödik a hajad

A sorozat nem hoz közelebb Zámbó Jimmyhez, csak jobban beszippant a Királyt övező misztikus rajongásba, és már dúdolod is, hogy "Nézz le rám, ó Istenem!"

Az RTL+ exkluzív, saját gyártású sorozatának első részéről a Port.hu-n az alábbi kritika jelent meg: Megnéztük A Királyt, és most Jimmyt akarunk hallgatni. Az értékelés is jó lett, hisz megkapta a 9 pontot a 10-ből. Egy kicsit fokozva a sorozat magasztalását: a mai napig megjelent részekkel együtt is elképesztő, amit nézőként kap az ember A Királytól. A sztori zseniális, a világítás, a beállítások, a helyszínek, a fényelés konkrétan mestermunka, a vágás pedig több ponton is baromi kreatív. A haj, a smink, a ruha mind kifogástalan, és a színészek is hatalmasat játszanak. Egyedül Olasz Renátó nem tudja hozni a fiatal Jimmy karakterét tökéletesen, talán mert nem is tudjuk, hogy milyen volt pontosan. Nála megint inkább az Aranyéletben annyiszor látott Miklósi Márkot látjuk visszaköszönni. Ez nem feltétlenül az ő hibája, ugyanis az emberek jelentős része, a nagy közönség a fiatal Jimmyt nem is nagyon látta, nem ezt az embert ismerte, nem ezt a stílust, nem ezt a vékonyabb testalkatot, hanem A Királyt, a kissé testesebb, telt arcú, a hírnevével és a sikereivel joggal nagyzoló, ha úgy tetszik tisztában lévő sztárt. 
 
És nem csak habitusra, hanem külsőre is nagyon leugrik a képernyőről Olasz Renátó Zámbó Jimmyje. Ehhez elég megnézni az Interpop fesztiválon készült fellépés felvételét. Nagy Ervin viszont minden mozdulatában, minden arcizmában, minden hajtincsében egy az egyben hozza a Királyt. 


A sorozat zsenialitása mellett azért akadnak érdekes anomáliák, eltérések a valósággal. Minden epizód elején ki van írva a figyelmeztető szöveg, hogy ez egyrészt valós eseményeken, másrészt totális hazugságokon alapul a történet. A sorozat hatására nem csak Jimmyt akar énekelni az ember, de én például kedvet kaptam ahhoz, hogy Jimmy életéről olvassak. Kis kutakodás után kiderült, hogy nincs nagy szakirodalma Zámbó Imre életének. Leginkább két darab említésre méltó könyv van: a Szerelem a Királyság előtt - Zámbó Jimmy menyasszonya voltam és a Zámbó Jimmy testőre voltam - Hét év története.  De valahogy ez is csak erősíti a Király körüli legendákat, a kultuszt. 


Amerika

A sorozat szerint Jimmy egy bárban fellépő másik énekes amerikai sztorijait adja elő sajátjaiként. Az RTL-es produkció szerint ez az amerikai vonal totál kamu, Jimmy soha nem volt  Los Angelesben, és nem adott ki ott lemezt. A Wikipédia szerint viszont igen, bár itt nincs megjelölve a forrás, sőt, a szócikk még ennek a külföldi albumnak a címét sem említi. Sőt! Máshol sincs nyoma ennek a lemeznek, pedig el lehet hinni, hogy mekkora kuriózumnak számítana. A Wikipédia adatainál maradva: 1977-82 között Magyarországon, kisebb bárokban és lokálokban lépett fel, majd '82 után kiment Amerikába, ott 5 évvel később jelentette meg első lemezét, aztán a következő évben, 1988-ban visszajött Magyarországra, amikor nyáron a Valahol Bús dal szól című dalával megnyerte az Interpop fesztivált. 

Mindebből csak az Interpopra vonatkozó részre van bizonyíték. Lásd a fenti videót.


Ki a Király?

A Wikipédia szerint, aminek a fenti példa alapján elég nehezen lehet hinni, elvileg úgy lett Jimmyből Király, hogy, idézem: 

négy és fél oktávos hangterjedelmének és csodálatos előadásmódjának köszönhetően a közönség elnevezte őt Király-nak, majd a Magneoton kiadó feltette a lemezborítón az i-re a koronát.

Hogy a Magneoton tényleg feltette-e a Jimmyn az i-re a koronát, az könnyen ellenőrizhető. Míg az első, 1991-es lemez  Zámbó Jimmy nevével futott, addig az 1992-ben kiadott lemez már úgy nézett ki, hogy az énekes egy kék háttér előtt egy mívesen kifaragott karfás fa széken/trónon ült a kék garbójára felöltött pasztell rózsaszín öltönyében a feje felett a következő felirattal II. Jimmy, amin az i-n a pontot egy koronára cserélték.

Forrás: RTL+ / RTL Sajtóklub

 

Az, hogy hogyan és miként ragadt rá a Király megnevezés, az kétséges, hisz az RTL-es sorozatban Jimmy már karrierje kezdetén is többször hangoztatta, hogy ő mekkora király, ha nem A Király. Talán sose derül ki, hogy mi az igazság.

Megcsalás vagy nem megcsalás


A sorozat szerint Jimmy bőven az első feleségével való házassága alatt ismerkedett össze Edittel, akit később feleségül vett, rendszeresen átjárt hozzá még akkor is, amikor már megszületett közös gyermekük, Krisztián.  Ehhez képest a Wikipédia majdnem szentéletűként ábrázolja az énekest. A szócikk szerint nem volt megcsalás, nem élt kettős életet, pusztán tényként írja le, hogy első feleségétől elvált, majd megismerkedett Edittel. Szó esik a második házasságából származó gyermekek születéséről, majd a sorozatban is bemutatott harmadik nővel folytatott szerelmi szálat egész egyszerűen így "részletezi":


Zámbó Jimmy egykori kedvese Háfra Mari modell volt. Szerelmük történetéről könyvet is jelentetett meg, 2001-ben, Szerelem a királyság előtt – Zámbó Jimmy menyasszonya voltam címmel. 

 

A sorozat több testiséggel ábrázolja ezt a kapcsolatot (is), ami a látottak alapján nyugodtan nevezhető viszonynak. De a döntés már a kedves rajongóra, nézőre van bízva, hogy vajon a Wikipédia szócikk szerzője fogalmaz túl szofisztikáltan, vagy az RTL lát ebbe a tiszta párkapcsolatba túl sok szenvedélyt és testiséget.

Valaki hazudik

Érdemes megjegyezni, hogy A Király egy fikciós sorozat,

nem dokumentumfilm, nem egy történelmi hitelességű romantikus irodalmi mű átdolgozása, mint az Aranybulla, hanem egy közismert személy életének kiragadott pillanatait hol hűen, hol kiszínezve bemutató sorozat. A Zámbó család egyes tagjai még így is ki voltak akadva, hogy milyen rossz képet fest Jimmyről A Király című sorozat. Volt, aki külön Facebookon írt egy bejegyzést, volt, aki egy bulvár lapnak mondta el, hogy mi nem tetszik neki. Zámbó Árpynak az volt a problémája, hogy Nagy Ervin alakítja Jimmyt. Szerinte jobb lett volna egy olyan ember, aki közelebb áll a családhoz. Zámbó Tihamér viszont attól tart, hogy az emberek a sorozatban látottak alapján rosszul ítélik majd meg öcssét, ami azért is baj, mert állítása szerint minden hazugság, ami a sorozatban látszik. (Akkor ezek szerint Jimmy nem is nyerte meg az Interpopot, sőt, nem is volt Király, meg gyerekei se születtek? Kekeckedés vége.) 

Azért érdekes, hogy a Zámbó testvérek ilyeneket mondanak, mert állítólag a család látta a forgatókönyvet. Elvileg beleszólási joguk is volt, így,  ha esetleg olyat olvastak, ami számukra nem volt szimpatikus, akkor azt jelezhették és átírathatták. Ezt mondta Joós István  - a Megneoton kiadó alapító-vezérigazgatója, aki felfedezte Jimmyt - egy interjúban. Arra nem tért ki, hogy pontosan kik olvasták a forgatókönyvet, de a lényeg, hogy a család egy része egész biztosan tisztában volt azzal, hogy mi lesz ebben a sorozatban. Sőt! Zámbó Krisztián még szerepelt is a hatodik epizódban. (Nem magát alakította, hanem egy random figurát, aki egy szórakozóhely pultját támasztva iszogat, majd az apja pénzével kitömött fiatal Zámbó Krisztián meghívja egy piára őt is, meg a csajt is, akit fel akar szedni. De ez most lényegtelen.)

A Zámbó család Jimmy halálakor is két részre szakadt. És ide köthető az, hogy van egy legenda, ami szerint a Blikk újság Jimmy halálának köszönhetően tudott fennmaradni, mivel fél évig a vele és a családdal kapcsolatos sztorik voltak a címlapon. Minden napra jutott valami fejleménynek tűnő kis részlet, ami alapján lehetett spekulálni Jimmy életével, illetve halálával kapcsolatban. Ez is csak arra példa, hogy mindenki akart az énekesből egy darabot, mindenki tudott róla vagy vele kapcsolatban valamit. De az, hogy milyen is volt valójában, hogy a sorozat mennyire hiteles az ő jellemábrázolását tekintve, hogy a róla megjelent könyvek mennyiben igazak, hogy a halála után keletkezett nyilatkozatok mennyire csúfítják vagy szépítik a valóságot, azt csak Jimmy tudná megmondani. Mivel erre már nincs esély, ezért maradnak a legendák, kételyek, sejtések, amik csak tovább éltetik a Jimmy-kultuszt.