5 dolog, amit nem tudtál A szállítóról

Július 26-án ünnepli 54. szülinapját a brit fenegyerek, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a Blöff sztárja, Jason Statham. A jeles alkalomból A szállító című filmjét ajánljuk streamelésre.

Guy Ritchie fent említett sötét humorú gengszterkomédiái után a Luc Besson nevével fémjelzett 2002-es akciófilm volt Statham első főszerepe, amivel egy csapásra be is tört a nemzetközi filmvilágba, és bebetonozta magát akciósztárként. A sztori szerint ő Frank Martin, egy magányos profi, aki egy erődszerű házban él, és ha hívják, megjelenik szuper járgányán, hibátlanul, időre házhoz szállítja, amit rábíznak, majd elporzik. Sosem kérdez, sosem akar többet tudni, mint amennyit muszáj, sosem hibázik. Szigorúan betartja saját szabályait.

Egyetlen egyszer azonban kivételt tesz. Azután sokszorosan megbánja. Kinyitja az egyik rábízott csomagot: a zsákban egy beragasztott szájú, gyönyörű kínai lányt talál. Nehéz szívvel kézbesíti ugyan, de amikor nemsokára féltett autója is felrobban, visszatér a címzetthez, és olyat tesz, amit még soha: megmenti a küldeményt, sőt, a lány rábeszélésére még azt is megpróbálja kinyomozni, ki akarja megölni őket és miért.

Másnapra a háza romokban, ő megmenekül, a lány továbbra is gyönyörű, és egyre többet hazudik.

Teljes gázzal pörögnek az események.

Akinek mindez nem lenne elég kedvcsinálónak, annak az alábbi öt érdekességet szedtük össze a forgatás kulisszái mögül:

  • Jason Statham saját maga hajtotta végre a legtöbb kaszkadőrmutatványt. A színész eredetileg sportoló volt (tagja volt a brit olimpiai műugrócsapatnak is), szóval mondhatnánk, hogy ez biztos nem volt olyan nagy kihívás a számára, de Statham az autós üldözések legtöbbjét is egyedül oldotta meg.
  • A sztárnak egy régi vágya is teljesült a forgatáson, hiszen az egyik jelenet kedvéért megtanulta, hogyan lehet elkötni egy autót a vezetékek összeérintésével. Mit nem adott volna érte, ha ezt már 15 évesen tudja!
  • A forgatókönyvben Frank karaktere eredetileg meleg volt. A Shu Qi által játszott Lai karakterével zajló szerelmi jelenetet így direkt azért írták bele, hogy ha esetleg mégis maradt volna valami meleg szál a scriptben, ezzel minden gyanút elhessegessenek.
  • Frank figuráját egyébként kifejezetten Jason Stathamre írták (kérdés, hogy akkor vajon miért írták melegnek), miután a producerek látták Az egyetlen című 2001-es Jet Li-akciófilmben.
  • Amikor kiválasztották a szerepre, Shu Qi szinte egy szót sem tudott angolul: egy angoltanár segített neki megtanulni a szövegét Hongkongban. De a forgatásra sem lett sokkal jobb a helyzet: a szövegén kívül a színésznő nem igazán tudott angolul kommunikálni, így nem bandáztak nagyokat Jason Stathemmel.

    A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető az HBO GO-n.


(via IMDb)