5 Golden Globe-nyertes alkotás, amit kötelező látni

A 78. Arany Glóbusz-gálán díjazták többek között A Koronát, A vezércselt, A chicagói 7-ek tárgyalását és a Ma Rainey: A blues nagyasszonyát, de Mark Ruffalo is remekelt ikerpárként az Ez minden, amit tudokban. Aki nem látta egyiket sem, annak ideje mindet bepótolni!

Los Angeles-i idő szerint 2021. február 28-án este tartották meg a 78. Golden Globe-gálát, ahol a vírushelyzetre való tekintettel a házigazda Amy Poehler–Tina Fey-duó egyik fele a Beverly Hills-i Hiltonból, a másik fele viszont New Yorkból jelentkezett be, és a díjra jelölt hírességek nem egy sztárokkal tömött nézőtéren ültek, hanem otthonról jelentkeztek be a tévés közvetítés alatt. A rendhagyó díjkiosztó legmeghatóbb beszédét Simone Ledward Boseman, a 2020-ban elhunyt Chadewick Boseman felesége mondta el, a legfurcsább figura aalighanem a melegítőben webkamera elé ülő Jason Sudeikis volt, Jodie Foster és a párja pedig úgy megörültek a színésznő díjának, hogy majdnem összenyomták a kanapén közöttük ülő kiskutyájukat! Ezekről, valamint még sok más érdekességről ebben illetve ebben a Port-cikkben írtunk bővebben. Most inkább lássuk hol tekinthetőek meg a díjnyertes tévésorozatok, és egyáltalán, miről szólnak, miért kötelező ezeket mindenkinek látni!

A Korona

 • Hány Golden Globe-ot nyert a hétvégén? Négyet (legjobb drámai tévésorozat, legjobb drámai színész: Josh O'Connor, legjobb drámai színésznő: Emma Corrin, legjobb televíziós színésznő mellékszerepben: Gillian Anderson).
 • Hol látható? A Netflixen.
 • Miről szól? A drámasorozat II. Erzsébet brit királynő uralkodását kíséri végig a XX. század második felét formáló események tükrében. Josh O'Connor és Emma Corrin a fiatal Károly herceget és az ifjú Diana hercegnét alakították megkapó hitelességgel a most díjazott 4. évadban, Gillian Anderson pedig a Vasladyt, azaz Margaret Thatchert, aki 1979 és 1990 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

 

A vezércsel

 • Hány Golden Globe-ot nyert a hétvégén? Kettőt (legjobb minisorozat, legjobb színésznő - minisorozat: Anya Taylor-Joy).
 • Hol látható? A Netflixen.
 • Miről szól? A történet főszereplője Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), a csendes kis árva, akinek már nyolcévesen a sakk a legkedvesebb elfoglaltsága. Tizenhat éves tinilányként már az Egyesült Államok sakkbajnokságán küzd a győzelemért, ám egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltség, ezért nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. Ám a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást, mígnem eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban (ugyanis a hidegháború kellős közepén, az '50-as években járunk). Vajon Beth képes lesz-e megnyerni az élet nagy sakkjátszmáját, vagy a függősége áldozatává válik?

 

A chicagói 7-ek tárgyalása

 • Hány Golden Globe-ot nyert a hétvégén? Egyet (legjobb filmes forgatókönyv: Aaron Sorkin).
 • Hol látható? A Netflixen.
 • Miről szól? Békés tüntetésnek indult az 1968-as chicagói demokrata konvenció, ám csakhamar zavargásba, a rendőrséggel és a nemzeti gárdával való erőszakos összecsapásba torkollott. Ami utána következett, azt a történelem egyik leghírhedtebb pereként tartják számon: a tiltakozás szervezőit felkeléssel és összeesküvéssel vádolták meg, a tárgyalásuk pedig a XX. századi történelem egyik legismertebb tárgyalótermi esete volt. A megtörtént eseményekből Aaron Sorkin forgatott filmet, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Joseph Gordon-Levitt, Eddie Redmayne, Michael Keaton és Sacha Baron Cohen.

 

Ma Rainey: A blues nagyasszonya

 • Hány Golden Globe-ot nyert a hétvégén? Egyet (legjobb drámai színész: Chadwick Boseman).
 • Hol látható? A Netflixen.
 • Miről szól? Ebben az August Wilson-színdarabon alapuló életrajzi filmben szerepelt halála előtt utoljára a Fekete Párduc mindössze 43 éves korában elhunyt sztárja, Chadwick Boseman. A zenés dráma az egyik legelső bluesénekesnőről, Ma Rainey-ről szól, akit Viola Davis alakít. A történet középpontjában az az 1927-es chicagói stúdiófelvétel áll, amelynek során az énekesnő és az ambiciózus trombitása (őt alakítja Boseman) egyre feszültebb viszonyba keveredik a fehér menedzsmentte, mivel a vezetőség teljesen a saját irányítása alá akarta vonni a blues nagyasszonyát.

 

Ez minden, amit tudok

 • Hány Golden Globe-ot nyert a hétvégén? Egyet (legjobb színész minisorozat/tévéfilm kategóriában: Mark Ruffalo)
 • Hol látható? Az HBO GO-n.
 • Miről szól? A Wally Lam bestselleréből készült sorozat a Birdsey család történetén keresztül mutatja be a 20. századi Amerikát. A családi saga, mely párhuzamosan követi egy ikerpár életét, az árulás, az áldozathozatal és megbocsájtás epikus története. A sorozat Dominickre és a paranoid skizofréniában szenvedő Thomasra koncentrál életük különböző szakaszaiban, kezdve napjainktól, illetve Dominick visszaemlékezésein keresztül az ifjúkorukra. Az ikerpár szerepében Mark Ruffalo nyújt nagyszerű kettős alakítást.

 

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu