5 testpozitív alkotás a Nagyon nagy ő 20. évfordulójára

Ami 2001-ben még vicces volt, ma már nem biztos, hogy az. Szerencsére itt a Hajlakk, a Városfejlesztési osztály vagy épp A magas lány, ami úgy foglalkozik a ducik vagy épp a magasak mindennapi problémáival, hogy velük nevet, nem rajtuk.

2001. novemebr 9-én mutatták be az amerikai mozik Jack Black egyik legismertebb vígjátékát, A nagyon nagy őt. A filmben a pocakját sosem szégyellő komikus alakítja Hal Larsont, aki egy motivációs guru hipnózisának hatására csak a nők belső értékeit veszi észre, és így azonnal belezúg a duci Rosemarybe (Gwyneth Paltrow), akit Hal karcsú, szőke bombázónak lát, mulatságos szituációk egész sorozatába keveredve ezzel.

2001 óta viszont nagyot változott a világ:

ami 20 éve még ütős humorbombának számított a hollywoodi vígjátékokban, arra ma már nagyon könnyen rásüthetik, hogy sztereotip, rasszista poén vagy  bodyshaming, azaz testszégyenítés (márpedig a karakterekhez kapcsolódó kifogásolható klisék száma szinte végtelen, gondoljunk csak a daliás főhős kövér, folyton viccelődő, fekete „sidekick”-jére vagy arra, hogy valamelyik ázsiai karakter csak karatézni tud, semmi egyebet).

A filmekben és tévésorozatokban rendszeresen visszatér az a fajta testszégyenítés, amivel A nagyon nagy ő is operál, vagyis a kövérség állandó humorforrásként való használata. Ennek ráadásul általában a nők az áldozatai, bár a férfiak sem maradnak ki belőle (lásd a Bölcsek kövérét, amelyben a duci tudós csak úgy tud becsajozni, ha átváltozik a nagydumás és atletikus Eddie Murphyvé). A testsúllyal való viccelődés azonban komolyan képes befolyásolni azt, ahogyan a saját testünkre és a körülöttünk élőkre tekintünk.

A mozi, a tévé és a világháló folyamatosan tökéletes testű, lenge ruhás nők képeivel bombáz bennünket a nyakunkba ömlő reklámtengerben. De csak sétáljunk végig az utcán: igen nehezen találunk bárkit is, aki pont úgy néz ki, mint a reklámok bombázói!

Szerencsére mióta néhány éve elindult a testpozitív mozgalom, Hollywoodban is egyre többen ismerik fel, hogy az emberek nemcsak a bőrszínük és szexuális orientációjuk, de a testsúlyuk szerint is sokfélék. Az alábbiakban a Vogue és a Stand magazinok cikkei alapján szedtünk össze öt kiváló testpozitív filmet és sorozatot.

1. Hajlakk (2007)

Dúl a rock'n roll- és a tupírláz. Tracy (Ricki Lake) és barátnője, Penny (Leslie Ann Powers) egyetlen televíziós adást sem hagynának ki, hogy kedvenc zenéjükre ropják az aranycipősökkel. A molett Tracy olyan jól táncol, hogy képernyőre kerül. Igen ám, de egy ellenséget is szerez magának. Amber (Brittany Snow), az ügyeletes cicababa, a szőke tupírszépség, akinek már az anyja is szépségkirálynő volt, alaposan befűt Tracynek. Csakhogy a proli negyedben nevelkedő Tracy sem az az ijedős fajta... A film érdekessége, hogy John Travolta Edna Turnbladet, Tracy anyukáját, a kissé duci, de nagyon vidám asszonyt alakítja műhájban, lehengerlő lelkesedéssel.

 

2. Narancs az új fekete (2013–2019)

Az Orange is the New Black a nem szokványos testek szemérmetlen ábrázolásával egyike azoknak a sorozatoknak, amelyek számos elismerést kaptak

a különböző testtípusok megjelenítéséért.

A sorozat Piper Chapmant (Taylor Schilling) követi, akit kábítószer-csempészésért 15 hónap fogházra ítélnek ítélnek egy női börtönben. Az ő szemén keresztül a néző bepillantást nyerhet az amerikai börtönélet nehézségeibe, és megismerheti a fogvatartottak hihetetlen történeteit. A sorozat megtekinthető a Netflix kínálatában.

 

3. Városfejlesztési osztály (2009–2015)

Városfejlesztési osztály (eredeti címén Parks and Recreation) az NBC 2009 és 2015 futó sitcomja volt, a humoristaként is ismert színésznő, Amy Poehler főszereplésével. Ő alakította a sorozat központi figuráját, Leslie Knope-ot, aki Indiana állam Pawnee nevű, képzeletbeli városának polgármesteri hivatalában dolgozik, azon belül is a városképfejlesztési osztályon. Leslie és a kollégái a városban éktelenkedő gödröt akarják hasznosítani, ám a nevetségesnek tűnő cél elérése korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt gondolnánk. A sorozat lényegében egy hosszú „mockumentary”, vagyis áldokumentum-sorozat, mivel a kamera a dokumentumfilmesek jellegzetes stílusában veszi az egyes szereplőket. A szériában Amy Poehler mellett többek közt olyan sztárok szerepeltek, mint Chris Pratt,

akinek az itteni, kissé duci alkata még abszolút a testpozitív képet tükrözte (később A galaxis őrzői főszerepe kedvéért muszáj volt kipattintania magát).

 

4. GLOW (2017–)

A testpozitivizmus egyik zászlóshajójaként és legharciasabb szóvivőjeként üdvözölt, eddig három évadot megért Netflix-sorozat mindenféle alkatú és bőrszínű nőt bemutat, akik

mindannyian elfogadják azt, ahogy kinéznek.

A széria minden idők egyik legharsányabb és leginkább testpozitív pankrátorcsapata, a valóságban is létező GLOW, vagyis a Gorgeous Ladies of Wrestling bunyói alapján készült. A sorozat megtekinthető a Netflix kínálatában.

 

5. A magas lány (2019)

Jodi Kreyman (Ava Michelle) a maga 185 centijével a gimnáziuma legmagasabb lánya, és nem épp a kedvére való, ahogy nyilvánvalóan kitűnik társai közül.

Több évnyi kínlódás után azonban Jodi leküzdi a félelmeit, valamint a magasságával kapcsolatos összes bizonytalanságát – és azzal a lendülettel rögtön egy középiskolai szerelmi háromszög közepébe csöppen.

A film megtekinthető a Netflix kínálatában.

 

A Port.hu SZESSÖN című sorozatának meghívott vendége Szabó-Kulcsár Edina, aki egy eddig ismeretlen oldalát mutatja meg. A tévében többször is láttuk már, a social médiában is sokan követik, de azt talán még a legnagyobb rajongói sem sejtik, hogy mennyire tud gitározni.