6 kínzó kérdés, amire sürgős választ várunk az Ahsoka készítőitől

Miért néz ki ilyen bénán Thrawn admirális? Mi a mesterterve? Hova tűnt el ez a sok izgalmas karakter a VII. rész eseményei idején?

Október 3-án fog felkerülni a Disney+ kínálatába az Ahsoka sorozat 1. évadának utolsó, 8. epizódja. Mivel az eddigi részekben eddig mindig több volt a nyitva hagyott kérdés, mint a megnyugtató válasz, most minden Star Wars-rajongó azt találgatja internet szerte, mi várható jövő héten a nagy fináléban. No de pontosan milyen kínzó kérdésekre kellene választ adnia a showrunner Dave Filoninak és csapatának? Szerintünk az alábbiakra.

 

1. Miért néz ki ilyen bénán Thrawn admirális?

Számomra ez a legkínzóbb kérdés:

miért néz ki a '90-es évek Csillagok háborúja-könyvtermésének legeredetibb és legvagányabb főgonosza, Thrawn admirális úgy, mint egy rangos Star Wars cosplay verseny legutolsó helyezettje?  

Sok jelenetben ugyanis teljesen úgy fest, mintha csak az alibimelót végző kellékesek festették volna kékre a Star Trekben szereplő Data maszkját.

 

2. Milyen rakományt pakolt fel Thrawn látványosan a hajójára?

Evezzünk némileg komolyabb vizekre: mi lehetett az a titokzatos holmi, amiből Thrawn admirális egy egész hangárnyit pakolt be a Kiméra nevezetű csillagrombolójába? A régen elhunyt dathomiri Éjnővérek csontjait tartalmazó urnák lennének azok, amelyekből majd a Thrawnt szolgáló boszorkányok fogják feltámasztani egykori rendtársaikat különféle sötét praktikákkal? Vagy egy egész regimentnyi áll a rendelkezésükre az olyan robotszerű, Erő-használó páncélos harcosokból, mint amilyen Marrok (lásd alább, a 4. pontot) volt?

Esetleg Palpatine császár klónjai sorakoznak ott hatalmas tenyésztőtartályokban, amelyeket valami ördögi Sith-mágiával felturbózott, bonyolult létfenntartó masina tart életben?

Vagy talán olyan Kyber-kristályokból áll a rakomány, amiket a Jedha is bolygón láthattunk már korábban, és amelyekkel Thrawnék majd saját fénykardokat konstruálhatnak, hogy odacsapjanak a még élő Jediknek? Esetleg Thrawnék beszkárt bányásztak a száműzetésük ideje alatt, ami egy olyan fém, amelyben köztudottan ki nem tud kárt tenni a fénykard? De akár az is lehet, hogy Thrawn egy teljesen új ásványkincset vagy egyéb kibányászható ércet talált a Peridea rendszerben, melynek kitermelése alapjaiban változtathatja meg a Star Wars-kánont.

 

3. Miért nem harcolt Baylan Skoll Ezrával?

Azt már a pilotkritikában is megírtuk itt a PORT.hun, hogy Baylan Skoll, a Sötét Oldalt választó egykori Jedi karaktere az Ahsoka sorozat egyik legizgalmasabb új szereplője – ezért is óriási veszteség, hogy az idén májusban váratlanul elhunyt Ray Stevenson már soha többé nem tudja eljátszani őt.

Hoppá! Ahsoka viszi át fogában tartva a Star Wars franchise-t a túlsó partra!

Fénykardok, űrcsaták, új kalandok és régi közönségkedvenc hősök: a Disney+ várva várt tévésorozatától végre megkaptuk mindazt, ami a Csillagok háborúja 7-8-9-ből sokaknak fájóan hiányzott.

Tovább

 

Bylan igen rejtélyes figura. Rég nem a jó oldalt szolgája, de nem is velejéig gonosz: inkább tűnik mindkét polgárháborús féltől tisztes távolságot tartó, egyfajta saját becsületkódex szerint tevékenykedő zsoldosnak, aki mindig arra az oldalra áll, ahol jobban szükség van rá, és ahol rendesen megfizetik a szolgálataiért. Vagy inkább oda, ahol közelebb kerülhet a valódi céljaihoz? Bylan Skoll ugyanis részről részre egyre rejtélyesebb figura. Eddig úgy tűnhetett, hogy ő is az Éjnővéreket szolgálja, és Thrawn visszatérésén munkálkodik, csakhogy a 7. részben kerek perec kijelentette, hogy nem fogja megtámadni Ezrát és a mókás kis szekérkaravánt, a tanítványának, Shin Hatinak pedig valami olyasmi homályos jóslatot mondott, a lány „egyedül lesz a Birodalom felemelkedésekor” és kettejük útjai itt elválnak. Vagyis egyre inkább úgy fest a helyzet, hogy

Bylan Skoll valami egészen más miatt jött a Peridea bolygóra – Thrawnt viszont egyáltalán nem zavarja, hogy a legerősebb zsoldosa már nem őt szolgálja.

Az biztos, hogy Bylan Skollnak egykori Jediként még mindig nagyon szoros a kapcsolata az Erővel, és a Perideán való tartózkodása mélyen legbelül megmozdított benne valamit: mintha valami nagyobb dolog hívná őt. Lehet, hogy a Kyber-kristályok közelsége miatt rájött, hogy Thrawnt mégis inkább el kellene pusztítani, mintsem hatalomra segíteni, mert ha az admirális távozik a Perideáról, akkor azzal a Sötét Oldal kerül fölénybe? Könnyen lehet, hogy Bylan Skoll afféle „revanitaként” azon akar munkálkodni, hogy se a Jedik, se a Sith-ek ne erősödjenek meg túlságosan, és ne kerekedjenek a másik fölébe, hiszen tett is utalást korábban arra, hogy épp elég van már a két fél közötti évszázados csatározásokból.

 

4. Ki a fene volt az a fénykardozó, sisakos fickó?

A Marrok nevű karakterről nem sok derült ki a sorozatban azon kívül, hogy valaha ő is Jedikre vadászó Inkvizítor volt, az arcát mindig gondosan sisak mögé rejtette, és igen hatékonyan bánt mind az Erővel, mind a fénykardjával. Egészen addig, amíg Ashoka le nem győzte egy párbajban a Seatoson.

Mivel azonban mind a megjelenésében, mind a „szószátyárságában” szakasztott olyan ő is, mint az új trilógiában Kylko Ren hasonló fekete páncélt viselő csatlósai, lehet hogy Marrok nem más, mint Ren Lovagjainak előképe?

 

Forrás: Disney+

 

5. Ahsoka él még vajon a Skywalker kora idején?

A Star Wars-saga IX. epizódjában a feltámadt Palpatine császár ellen vívott harc során Rey számos valaha élt Jedi hangját hallotta a fejében, és erőt tudott meríteni belőlük. Senki sem tudja azonban biztosan, hogy Ahsoka az idővonal ezen pontján még életben van-e. Néhány rajongó szerint még él, és valószínűleg űrhajója, a Ghost fedélzetén volt az exegoli csata idején.

Ez azonban számos morális kérdést felvet Ahsoka viselkedésével kapcsolatban.

Például rögtön azt, hogy miért nem vállalt aktívabb szerepet a gonosz elleni harcban, miért nem segített Reynek, Leiának és az Ellenállásnak az Első Renddel folytatott küzdelemben?

 

6. Mi lesz ezzel az egész díszes kompániával a VII. részben?

Nemcsak Ahsoka karaktere érdekes abból a szempontból, hogy él-e még a Disney-féle új trilógia idején, hanem a többiek is. Sajnos benne van a pakliban, hogy Groguhoz (vagyis Bébi Yoda) és Din Djarinhoz (vagyis a Mandalóri marcona fejvadásza) hasonlóan ők is mind a múlté lesznek addigra, amikor Snoke fővezér vezetésével az Első Rend kiépíti az egész galaxisban az elnyomó hatalmát.

Vagyis: Ezra, Sabine, Syndulla és a társaik, sőt, maga Thrawn admirális is mind meg fognak halni, hiszen Az ébredő erőben egy büdös mukkot sem szólt róluk J.J. Abrams, pedig számos mostani főszereplő már 2015-ben is létezett a Star Wars-kánonban.