A Krétaköri tábor simán lenyomja a Jurassic Worldöt

Jó, ez önmagában nem nagy teljesítmény, de a Jurassic World animációs spinoffja veszettül pörög, a rokonszenves főhős gyerekek pedig nagy utat járnak járnak be a négy évad alatt.

Amikor hat éve feltámasztották a Jurassic Parkot, a nyilvánvaló újabb bőr lenyúzása mellett nem tűnt hülyeségnek, hiszen modern, high-tech élményparkká varázsolták John Hammond régimódi dinoszauruszos szafariját. Ami azért elég vagány, hiszen a síneken haladó elektromos autók helyett gömbjárműben száguldozni a legelésző dinoszauruszcsordák között tényleg menő, ahogy hotdogot majszolva nézni az óriási medencében lubickoló moszaszauruszt is az.

Aztán nyilván beüt a krach, és jöhet az eszeveszett menekülés.

A Jurassic World az alapötleten túl elég vacak lett, a Bukott birodalom alcímű folytatás viszont, habár vegyes kritikákat kapott, nagyot lépett előre a franchise-ban, és elhozta a Nublar-szigetről a dinoszauruszokat, a gótikus horrorokat idéző kastélybeli fogócskázás pedig igazán jól állt a szörnyetegeknek.


A Jurassic World: Krétaköri tábor (Jurassic World: Camp Cretaceous) időben néhány nappal a Jurassic World előtt kezdődik, majd annak eseményeivel párhuzamosan zajlik. A tömegszórakoztatás mellett ugyanis tanulmányi táborokat is akarnak szervezni a parkba, és afféle tesztként hat gyereket hívnak el, hogy megnézzék, hogyan működhet ez az egész. Az elhunyt apját gyászoló Darius dinómániás, egy videójáték megnyerésével jutott be; Jen híres influenszer, őt ezért hívták, és ő az egyetlen aki magával viheti a telefonját; Kenji a park egyik befektetőjének nagyképű fia, aki túlságosan is tisztában van kivételes helyzetével; az élsportoló létére igen félénk Yaznek a park a szponzora, azért lehet a táborban; Sammy egy texasi marhatenyésztő családból érkezik, mivel ők látják el hússal a parkot; végül az elképesztően hipochonder Ben, aki mindentől fél, és még a fertőtlenítőt is fertőtleníti.

Rendkívül vegyes hát a társaság, olyan banda, amelynek tagjai normális esetben soha az életben nem találkoznának egymással, és bátran kijelenthetjük, hogy mindegyik külön univerzumban él.

Amikor aztán a genetikailag módosított hibrid, az Indominus Rex elszabadul, a parkban kitör a pánik, és a gyerekek is magukra maradnak. Csak saját magukra számíthatnak, hogy eljussanak a káosz közepette a sziget túlsó felére, a kikötőbe, hogy hazajuthassanak.

Csakhogy ez korántsem egyszerű, hiszen minden sarkon veszedelmes dinoszauruszok tanyáznak, és a gyerekek menetrendszerűen az életükért futnak. Szó szerint, mert mit ad isten, mindig sikerül lefutniuk az állatokat. Igen, be kell látnunk, hogy a Krétaköri tábor is tele van következetlen marhaságokkal, időrendbeli furcsaságokkal, csodás megmenekülésekkel, az olyan apróságokról nem is beszélve, hogy féléves viszontagságaik alatt hogy nem rohad le a hősökről egyetlen öltözékük.

De a sztori annyira izgalmas, és annyira jók a karakterek, hogy simán el lehet nézni a sorozatot – nem úgy, mint a Jurassic World tűsarkas sprintjét vagy úgy általában Chris Prattet.


A széria tavaly indult a Netflixen, de az alkotók nem tökölnek: nemrégiben már a negyedik évadot mutatták be. És ahogy haladunk előre, a cselekmény egyre komorabbá válik – persze ne konstans nyomasztásra gondoljunk (bár időnként egészen horrorisztikus jelenetek is akadnak, lásd a harmadik évad vadi új hibrid dinoszauruszát, ami messze a legfélelmetesebb a Jurassic-univerzum szörnyetegei között).

A sok-sok rohangálás egy idő után azonban unalmassá válna, ha az írók nem figyeltek volna oda a karakterek fejlődésére. Szerencsére ettől nem kell tartanunk, ugyanis ez a hat máshonnan érkező gyerek egy idő után igazi csapattá kovácsolódik; szépen lassan kiderül róluk, hogy legtöbbjük álarcot hord, amit saját bevett közösségük vár el tőlük, pedig valójában egészen más személyiségek.

Megtanulnak nyíltan szeretni, felelősséget vállalni a másikért, levetkezik társadalmi szerepeket, hiszen a szigeten egymásra vannak utalva, ami csak úgy működik, ha önmagukat adják. 

A Krétaköri táborhoz nem kell ismerni a filmeket, de nem árt, hiszen néhány mozaikdarabkát azok ismeretében érthetünk meg igazán. Sőt: bizonyos történetszálak kiegészítik a mozifilmeket, alaposabban bemutatják, hogy mi zajlik a Jurassic World kutatólaboratóriumának alagsori helyiségeiben, és egy új, kapzsi nagyvállalat is színre lép, a gátlástalan Mantha Corp, amely semmitől sem riad vissza, ha a dinoszauruszok technológiájának megszerzéséről van szó. Bár a negyedik évad fényében egészen másra akarják használni szerencsétlen állatokat...

Aki eddig attól tartott, hogy a Krétaköri tábor blőd matiné, kezdjen bele nyugodtan, nem fogja megbánni!

Persze nem mellőzi a gyerekműsorok némely jellemzőit: olykor túl sok a lelkizés, az egymásra borulás, de hát basszus, szerencsétlen kölköket napi kétszer cafatokká akarják szaggatni a vérszomjas dinoszauruszok!

(A sorozat mind a négy évada elérhető a Netflixen.)

 

A SZESSÖN legújabb részében kiderül, mennyire van a vérében Lady Szomjasnak a kubai ritmus és a latin lüktetés.