A legfurcsább helyről érkezhet az ősz legjobb akciófilmje

Bár a Copshop abszolút B-kategóriás film, a kissé lecsúszott Gerard Butler és az alapból másodvonalbeli Frank Grillo is láthatóan remekül érzi magát a fekete humorral átitatott, fordulatos akciófilmben. És ez nagyon jól áll neki!

Lássuk be, Frank Grillo nem különösebben jó színész, sőt, ha abból indulunk ki, amit legutóbb a Sokkal több mint testőr 2.-ben mutatott, akkor megkockáztathatjuk, hogy rossz. Ugyanakkor van benne valami, amit jobb szó híján karizmának nevezhetünk, ami miatt olyan sűrűn foglalkoztatják, igaz, rendszerint kevésbé ismert filmek rosszfiújaként, mint a héten vetített Fekete és kékben (2019) vagy B-filmek izzadós akcióhőseként. A ragyogáshoz és hírnévhez a legközelebb Brock Rumlow/Halálfej eljátszása után került a Marvel-moziuniverzumban, de elég sokan voltak ott, akik elhomályosították a jelenlétét. Most viszont talált magának egy rendezőt, aki a jelek szerint ki tudja hozni belőle a legtöbbet. Joe Carnahanról van szó.

Carnahan (Füstölgő Ászok, Bosszúvágy) az ezredforduló óta próbál betörni a fősodorba, A szupercsapatban (2010) rendezhette Bradley Coopert, Liam Neesont, Sharlto Copley-t és Jessica Bielt, a kritikai sikerhez pedig a Neesonnal forgatott Fehér pokollal (2012) a film vélt vagy valós spiritualitása miatt, de hősünk alapvetően másodvonalbeli rendező maradt. Ahogy Frank Grillo is másodvonalbeli akcióhős, és ők ketten a nemrég vetített, ötletes, látványos, de talán kissé túl ambiciózus időhurkos Boss Level - Játszd újrában (2021) jöttek össze, ahol Grillo a szokásos keményfiút hozta, következő munkájukban azonban változik a felállás. A Copshopban (2021), amelynek most jött ki az előzetese, Grillo végre másik arcát mutatja meg – mondjuk 58 évesen ideje is volt -, és egy Theodor nevű simlis szélhámost alakít, akire rengetegen vadásznak.

Ezért is van az, hogy Theodor feladja magát egy nevadai kisvárosi rendőrségen, hátha biztonságban lesz a rács mögött, de a terv hamar borul. Merthogy a rá vadászó bérgyilkos (Gerard Butler) is pont ezt teszi, és a szomszéd cellából ecseteli, mit fog tenni, ráadásul megjelenik egy konkurens gyilkos (Toby Huss), aki teljesen kattant, és Teddyvel együtt a kollégát és a velük összezárt fiatal, de nagyon tökös rendőrnőt (Alexis Louder) is kiiktatná, ha már ott van. És ez önmagában nem lenne nagy szám, de már az előzetesből is lejön, hogy a filmnek, amelynek a forgatókönyvét Carnahan Kurt McLeoddal jegyezte, éjsötét humora van, ami nagyon jól áll mind Grillónak, mind a mostanában már inkább a másodvonal felé tendáló Butlernek, az akció is nagyon rendben van, de a film igazi sztárja a tüsifrizurás Alexis Lauder lehet - neki egyébként a hamarosan érkező A holnap háborújában is van jelenése. Akárhogy is, a Copshop címét megjegyeztük, a film szeptember 17-én kerül az amerikai mozikba, és így vagy úgy, de hozzánk is hamarosan eljut.