A legjobb Bonnie és Clyde-filmek

1934-ben ezen a napon, május 23-án lőtték le a történelem talán leghíresebb bűnözőpárosát, Bonnie Parkert és Clyde Barrow-t. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a legjobb, róluk szóló filmeket és sorozatokat – a legtöbbet akár azonnal streamelhetitek.

Bonnie és Clyde (1967)

Bonnie Parker és Clyde Barrow legendás története az amerikai gazdasági válság éveiben játszódik, egy olyan időszakban, mely a bűnözés virágzásáról vált híressé. Számtalan rablótámadás után Bonnie és Clyde kettőse öttagú bandává bővül, miután csatlakozik hozzájuk Moss, valamint Clyde börtönből szabadult bátyja, Buck és a felesége, Blanche. Egyre több rablást követnek el, s széles körű ismertségre tesznek szert. Egy gyilkosság következtében azonban egyik pillanatról a másikra minden államban körözött, veszélyes bűnözőkké válnak. Szinte hihetetlen módon képesek elmenekülni a legkilátástalanabb helyzetekből. Ám hamarosan a rend őreinek valóságos hadserege próbál a nyomukra bukkanni...

A film elérhető az Apple iTunes kínálatában.


Született gyilkosok (1994)

Oliver Stone filmje nem az igazi Bonnie és Clyde történetét dolgozza fel, de Mickey és Mallory párosában nem nehéz felismerni a modern Bonnie és Clyde-ot. Útszéli lerobbant kocsma, unott arcú pincérnőkkel, és a helyhez illő vendégekkel. Fiatal pár érkezik. A fiú falatozik, a lány a wurlitzert bűvöli táncával. Néhányan a vendégek közül hangos megjegyzésekkel kísérik az eseményeket. Nem sokáig. A fiatal pár pillanatok alatt lemészárolja közönségét. Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) szeretik egymást – és embert ölnek. Országúti zsarukat, durva kamionsofőröket, boltosokat és pincérnőket, útjukba akadó névtelen járókelőket. Egyetlen halálra vált szemtanút azonban mindig életben hagynak, hogy üzenetül vigyék: itt járt Mickey és Mallory.

A film elérhető a Prime Video kínálatában.


A miskolci boniésklájd (2004)

Nekünk, magyaroknak is van Bonnie és Clyde-unk, akik megtörtént eseményeken alapuló történetéből Deák Krisztina rendezett fikciós filmet. Lili és Pali „véletlen bankrablók”. Megismerkedésükkor mindketten Nyíregyházán élnek. Lili tizenhét éves, szinte még gyereknek tűnő lány, azonban már dolgozó, önmagát eltartó felnőttként él. Pali biztonsági őr egy épülő modern banknál. A nyitás előtti estén Pali van szolgálatban, és behívja Lilit a bankba. Csodás módon rábukkannak a bankszéf kulcsaira. Bár először csak megnézni akarják a pénzt, nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Hátizsákjaikba gyömöszölik a pénzkötegeket, és elmenekülnek. A bankrablás után Lili és Pali először a hegyekben, majd Miskolcon bujkál. Az újságokból tudják meg, hogy ők a magyar Bonnie és Clyde. Fogy a pénzük, és Pali előhozakodik egy pénzszállító autó kirablásának ötletével...


Bonnie and Clyde (2013)

A Lifetime csatorna minisorozatának a sztorija nagyjából megegyezik az 1967-es filmklasszikuséval, hiszen ugyanúgy az igazi Bonnie és Clyde sztoriját dolgozták fel. Clyde Barrow karizmatikus fegyveres rabló, aki leveszi a lábáról a kisvárosi pincérnőt, Bonnie Parkert. Innentől kezdve ők ketten a történelem leghírhedtebb bankrablópárosává váltak. Bruce Beresford (Miss Daisy sofőrje) rendezésében olyan fiatal sztárok játsszák a két főszerepet, mint Emile Hirsch, akit többek közt az Út a vadonba című filmdrámában láthattunk és a C.B. Strike című sorozat sztárja, Holliday Grainger.


Útonállók (2019)

A Netflix filmje az igaz történet másik oldalára koncentrálva mutatja be az eseményeket: John Lee Hancock (A szív bajnokai) alkotásából azokat az addigra már visszavonult Texas Rangeröket ismerhetjük meg, akik levadászták a bűnöző szerelmespárt. A nyugdíjból visszatérő Maney Gault (Woody Harrelson) és Frank Hamer (Kevin Costner) sikerében rajtuk kívül szinte mindenki kételkedik, ők azonban a tudomány helyett az ösztöneiket felhasználva kapják el a gengszterduót, akikkel szemben annak idején a teljes FBI tehetetlen volt.

A film elérhető a Netflix kínálatában.